Citeste si...

Igor Dodon, pus la punct de un funcționar electoral! Venind să voteze în cadrul referendumului local de demitere a lui Dorin Chirtoacă, un funcționar electoral l-a întrebat dacă dorește buletin de vot în limba rusă sau în limba română.

Președintele Republicii Moldova a declarat că dorește un buletin în „limba moldovenească”. La rândul său, funcționarul electoral, care avea la mână o panglică tricoloră, i-a răspuns că buletine în limba moldovenească nu există și sunt doar în limba română. Igor Dodon s-a conformat și a răspuns: „Dați de care aveți”.

După ce și-a exprimat opțiunea de vot, Igor Dodon a declarat: „Cred că este important că astăzi noi am oferit chișinăuienilor posibilitatea de a vota pentru schimbarea situației în Chișinău. Am dat această posibilitate pentru că am semnat și eu pentru referendum, atunci când cu peste 80.000 de chișinăuieni am inițiat acest referendum. Faptul că astăzi are loc referendumul deja este o reușită a noastră”.

 

Corina Bezer

Sursa: Libertv.md

Citeşte mai departe ...

somajÎn primele 10 luni ale anului 2017, peste 4300 de șomeri au fost încadrați în muncă, în Mehedinți. Potrivit statisticilor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, în intervalul 01.01.2017-31.10.2017, au fost angajați 4.308 șomeri (4.700 programați a fi angajați în 2017), respectiv 91,66% , din care 1.749 femei (1.880 programate a fi angajate în 2017), și anume 93,03% .

În funcţie de diferite criterii, structura numărului de şomeri angajaţi în perioada ianuarie-octombrie 2017 se prezintă astfel:

- 2.562 cu domiciliul în mediul urban şi 1.746  în mediul rural;

- 509 şomeri cu vârsta până în 25 ani, 702 cu vârsta în intervalul 25-35 ani, 871 cu vârsta în intervalul 35-45 ani şi 2.226 cu vârsta peste 45 ani (din care 643 peste 55 ani);

- 217 şomeri cu studii primare, 832 cu studii gimnaziale, 854 cu studii profesionale, 2.025 cu studii liceale, 98 cu studii postliceale şi 282 cu studii superioare;

- 2.796 au fost şomeri neindemnizaţi, 1.510 şomeri indemnizaţi si doua persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

De asemenea, din numărul total de persoane încadrate în muncă în intervalul 01.01.2017-31.10.2017, 3 au fost şomeri adulti de lungă durată, persoane care erau înregistrate în bazele de date ale instituţiei de o perioada mai lungă de timp, și trei persoane cu dizabilități.

Cei mai mulţi şomeri au fost angajaţi prin activitatea de mediere a muncii, adică prin punerea în legătură directă a şomerilor cu angajatorii care au comunicat locuri de muncă vacante. Potrivit AJOFM Mehedinți, 2.538 persoane au fost angajate în acest fel, diferenţa de 1.770 persoane fiind încadrate ca urmare a participării acestora la alte activităţi desfăşurate precum absolvirea cursurilor de calificare/recalificare, completarea veniturilor salariale, stimularea mobilităţii ocupării forţei de muncă, acordarea primelor de incadrare in munca, acordarea de subventii angajatorilor pentru diferite categorii de persoane (șomeri peste 45 ani, absolvenți, unici întreținători, tineri NEET, persoane cu dizabilități, șomeri de lungă durată, etc).

Cu toate acestea, Mehedințiul rămâne în topul județelor cu cei mai mulți șomeri. Gradul de absorbție pe piața muncii este scăzut, iar rata șomajului variază în jurul a 10 procente.

Citeşte mai departe ...

constanta vreme urata in prima zi a saptamanii viitoare ploi in aversa fulgere si grindina 157246Vremea va fi mohorâtă în continuare, în toată țara. În jumătatea de sud a țării va ploua pe arii extinse, iar  în a doua parte a intervalului, probabilitatea pentru cantități de apă însemnate va fi în creștere. 

Nebulozitatea va fi persistentă în cea mai mare parte a țării, exceptând regiunile nord-vestice și centrale, unde înnorările vor fi temporare. Va ploua slab, local în Oltenia, Muntenia, sudul Banatului și al Dobrogei și doar izolat în celelalte regiuni. În Carpații Meridionali, la peste 1800 m, trecător vor fi precipitații mixte. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 0 și 9 grade. Pe arii restrânse va fi ceață.

În sud-vestul țării, vremea va fi predominant închisă, iar valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale. Se vor semnala ploi, în general slabe cantitativ, pe arii relativ extinse în sud-vestul și sudul țării, iar mai ales spre seară și noaptea local și în rest. În zona montană înaltă, trecător precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 5 și 12 grade, iar cele minime între 1 și 10 grade. Dimineața și noaptea izolat va fi ceață.

 

Citeşte mai departe ...

calendarSfârșitul lunii noiembrie aduce românilor prima minivacanță din această iarnă.  De Sfântul Andrei( 30 noiembrie) și de 1 Decembrie, românii au liber de la serviciu. De asemenea, de Crăciun, sunt alte patru zile libere, căci 25 decembrie 2017 este într-o zi de luni. Astfel, românii vor avea de Crăciun o vacanţă de patru zile, ţinând cont de faptul că prima şi a doua zi de Crăciun sunt considerate zile libere legale. Acelaşi lucru se întâmplă şi de Anul Nou, când tot patru zile libere vom avea.

 

În 2018, românii au 12 zile libere:

 

1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
8 aprilie 2018 (duminică), 9 aprilie (luni) — Paştele
1 mai — Ziua Muncii
27 mai (duminică), 28 mai (luni) — Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Naţională a României
25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

 

 

Citeşte mai departe ...

icr the other transatlantic 1Artiști din România vor expune, începând de luna aceasta, la Muzeul de Artă Modernă din Varșovia. Lucrări ale artistului român Constantin Flondor şi ale Grupului Sigma, din care a făcut parte alături de Ştefan Bertalan, Lucian Codreanu, Ioan Gaiţă, Elisei Rusu şi Doru Tulcan, vor fi prezentate într-o expoziţie de grup initulată „Celălalt Transatlantic. Arta cinetică şi Op-art din Europa de Est şi America Latină din anii ’50-‘70”. 

Grupul Sigma a fost un grup experimental din Timişoara, care a activat între anii 1969 şi 1980, adept al artei experimentale, având un rol deopotrivă artistic şi pedagogic. Grupul a oferit o viziune alternativă, prin abordări multidisciplinare, apelând la matematică, estetică industrială, marketing, geometrie industrială, culori complementare, design, geometrie descriptivă sau studiu bionic.

Expoziţia este deschisă publicului în perioada 17 noiembrie 2017 - 11 februarie 2018, la Muzeul de Artă Modernă din Varșovia.

 

Citeşte mai departe ...

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) organizează în parteneriat cu Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (FSAS), primul „Curs dedicat problematicii românilor din afara  României”, lansat cu ocazia Centenarului Marii Unirii.

 

Potrivit unui comunicat de presă remis Agenției BucPress, cursul se desfășoară în perioada octombrie – decembrie 2017 în cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială în cadrul Masterului de Securitate, Universitatea București.

Deschiderea oficială a cursului a avut loc astăzi, 14 noiembrie 2017, între orele 11:00 și 13:00, în Aula Universității din București, Facultatea de Drept, Bd. Mihail Kogălniceanu nr.36-46, sector 5, București.

Vor participa Andreea Păstîrnac, ministru pentru românii de pretutindeni, Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, Victor Voicu, secretar general al Academiei Române, Sandra Pralong, consilier de stat pentru Diaspora, un reprezentant al Patriarhiei Române, Dan Dungaciu, coordonator Master de Studii de Securitate, precum și alți membri ai mediului academic și asociativ românesc.

 

sursa: BucPress

Citeşte mai departe ...

TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1