Citeste si...

Ieri, în fața Parlamentului Ucrainei, au avut loc ciocniri violente între poliție și un grup de protestatari, în timp ce deputaţii discutau noua legislație despre „reintegrarea” regiunilor separatiste din estul țării. Violențele au izbucnit când protestatarii au dat foc la cauciucuri și la steagul Rusiei, transmite Radio Cernăuţi cu referire la informaţia difuzată de Radio Europa Liberă. 

 

Potrivit poliției, un polițist a fost rănit și un protestatar arestat, iar în zonă fuseseră desfășurați 3.800 de polițiști. Protestatarii erau doar câteva zeci.

Protestatarii doresc ca legea să fie trecută de urgență prin Radă și să păstreze prevederile care consideră Rusia „agresor”, atât în regiunile Donețk și Lugansk, ca și în peninsula Crimeea, anexata de Rusia în 2014.

În lecturile anterioare ale legii, ea a provocat violențe și între parlamentarii Radei, între sprijinitorii legii – partidul președintelui Poroșenko, partidul fostului premier Arseni Iațeniuk, Frontul Poporului, și opoziția care reprezintă fostul partid al Regiunilor al fostului preşedinte pro-rus Victor Ianukovici.

Parlamentarii ucraineni ar putea discuta și crearea unei Curţi Supreme Anticorupție, o recomandare și a Fondului Monetar Internațional.

 

Sursa: BucPress

Citeşte mai departe ...

emin.JPG    În ziua când se împlinesc 168 de ani de la nașterea Poetului Național Mihai Eminescu (15 ianuarie 2018), acesta a fost omagiat și la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, Ungaria.

Un grup de elevi, pregătiți de Doamnele Profesoare Livia Stăvaru și Maria Sucigan, au prezentat cu talent și dăruire o scenetă bazată pe „Scrisoarea a III-a”, a Poetului Mihai Eminescu, în fața unui numeros public, format din elevi de diferite clase și cadre didactice, care au umplut sala festivă a Liceului. La manifestare a luat parte și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, precum și reprezentanți ai presei românești din Giula: Doamna Anca Becan, Redactor la Săptămânalul „Foaia Românească” și Doamna Corina Sebestyen, Redactor la Săptămânalul „Cronica”, al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria.

Îmbrăcați în frumoase costume și însoțiți de imagini de epocă, preluate din filme românești realizate de Regizorul Sergiu Nicolaescu, dar și de alte fotografii, prezentate pe un retroproiector, copiii au adus la viață scena întâlnirii dintre Domnitorul Mircea cel Bătrân și Sultanul Baiazid și calitățile pe care le vădește această poezie pe seama Poporului Român: dragostea de neam și de țară, vitejia, curajul și bărbăția, modestia, ospitalitatea și dragostea de pace și bună înțelegere a acestora, dar și dârzenia ostașilor români, în frunte cu voievodul lor înțelept.

Sceneta a fost precedată de un cuvânt de bun venit și de o prezentare a momentului artistic și a personalității Marelui Poet Național Mihai Eminescu, făcută de Doamna Maria Gurzău Czeglédi și a fost încheiată de o slujbă de pomenire săvârșită de Preasfințitul Părinte Siluan, pentru odihna sufletului poetului și a tot neamul său cel adormit. Ierarhul i-a felicitat pe copii și profesoarele îndrumătoare, pentru minunatul program pregătit și prezentat cu însuflețire în această zi importantă pentru Poetul Mihai Eminescu, care coincide, în același timp și cu Ziua Culturii Române, potrivit unei hotărâri a Parlamentului României din anul 2010.

În acest fel, generația tânără a românilor de dincolo de hotare, din Ungaria, și-a oferit prinosul său de cinstire Poetului Mihai Eminescu și valorilor noastre naționale, în modul cel mai firesc și propriu cu putință, prin educația ce constituie elementul de bază într-o instituție de învățământ și își pune pecetea pe formarea viitoare a elevilor.

La Liceul și Școala Generală Românească din Giula, clasele I-XII, învață în prezent un număr de 425 de elevi.

 

Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Citeşte mai departe ...

Duminică, 28 ianuarie, începând cu ora 15,00, în incinta Filarmonicii regionale de stat din Cernăuţi va avea loc spectacolul extraordinar „Hora mare-n gara mică”, organizat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni din Bucureşti şi Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi. Evenimentul se va desfăşura şi cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuţi.

Solişti renumiţi, Gabriel Dorobanţu, Elena Merişoreanu, Ilie Caraş, Adriana Trandafir, Nicolae Datcu, Alexandra Dan, Alexandru Tărâţeanu şi alţii vor veni la Cernăuţi pentru a încheia suita manifestărilor dedicate Zilei Culturii Române în nordul Bucovinei. Alături de mari personalităţi ale cântecului românesc pe scena Filarmonicii regionale de stat din Cernăuţi vor evolua şi membrii ansamblului de dansuri „Alunelul” din comuna Horbova, regiunea Cernăuţi.

Parteneri media ai acestui spectacol românesc sunt Radio Cernăuţi, Agenţia BucPress, TV Bucovina, „Zorile Bucovinei”, „Monitorul de Hliboca”, „Gazeta de Herţa” şi „Meleag Natal”. Intrarea este liberă.

 

sursa: BucPress

Citeşte mai departe ...

La Cernăuți s-au desfășurat o serie de evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale. Conform Legii nr. 238 din 7 decembrie 2010, 15 ianuarie a fost aleasă „Ziua Culturii Naționale”, marcând, astfel, data nașterii poetului național al românilor, prozatorul, dramaturgul și ziaristul Mihai Eminescu (1850-1889).

În acest an, Anul Centenarului Uniri de la 1918, Ziua Culturii Naționale reprezintă nu numai un moment  care îl celebrăm pe Mihai Eminescu, „Luceafarul” poeziei romanești, dar și o zi a esenței românismului din sufletul și spiritul națiunii noastre – se spune într-un comunicat de presă al Consulatului General al Romaniei la Cernăuți, care organizează mai multe manifestări pentru marcarea Zilei Culturii Naționale, pentru a cinsti valorile culturale și civilizaționale române.în

Printre aceste evenimente amintim: depuneri de flori la  la bustul lui Mihai Eminescu din curtea casei lui Aron Pumnul şi apoi la statuia poetului din centrul regional; Simpozionul  literar „Mihai Eminescu şi unitatea românilor de pretutindeni”  urmat de un recital de versuri  ale Luceafărului poeziei  naţionale  şi versuri dedicate poetului, susţinut de elevi de la şcolile din oraş şi de scriitori din Cernăuţi şi Suceava, Concert folcloric cu tema: „Pe aripile culturii române”, organizat de Școala Populară de Artă la Gimnaziul „Alexandru cel Bun” din Cernăuți; Seară de romanțe pe versurile poetului naţional la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi.

 „În această zi de sărbătoare vă doresc, tuturor românilor din regiunea Cernăuți, ca Ziua Culturii Naționale și marcarea datei nașterii lui Mihai Eminescu să reprezinte un moment de profundă reflecție asupra valorilor naționale, un prilej de mândrie că suntem români, dar și un moment de bucurie că sărbătorim împreună unul din cele mai vibrante evenimente ale sufletului românesc. La mulți ani, Culturii Naționale Române!” – se spune în mesajul de felicitare al consulului general al României la Cernăuți Eleonora Moldovan.

În acest context, BucPress TV a realizat o serie de reportaje de la evenimentele culturale organizate de instituția diplomatică a României acreditată la Cernăuți în parteneriat cu asociațiile pentru cultura românească din nordul Bucovinei.

 

Sursa: BucPress

Citeşte mai departe ...

melescanu cernauti 1Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a efectuat joi, 11 ianuarie 2018, o vizită de lucru la Cernăuți, Ucraina. Agenda deplasării a inclus o întrevedere cu omologul ucrainean, Pavlo Klimkin, urmată de o declarație de presă comună a celor doi demnitari. În declarația susținută la Cernăuți, șeful diplomației române a punctat principalele elemente abordate în cadrul întrevederii cu partea ucraineană, o semnificație aparte fiind acordată  problemelor minorității române din Ucraina, cu accent pe tema Legii ucrainene a educației. Ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat preocuparea constantă pentru protejarea și promovarea drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, inclusiv prin menținerea subiectului Legii ucrainene a educației pe agenda discuțiilor bilaterale, și acțiunile diplomatice întreprinse în acest sens. A transmis omologului ucrainean că partea română se așteaptă la identificarea de soluții durabile, care sa răspundă interesului legitim al minorității române din Ucraina de a beneficia de exercițiul dreptului la educație în limba maternă la toate nivelurile de educație. A arătat, de asemenea, disponibilitatea părții române de a oferi expertiză în ceea ce privește asigurarea învățământului în limba maternă pentru persoanele aparținând minorităților naționale.

„România își menține evaluarea că articolul 7 al Legii educației, în formularea prezentă, are un impact negativ asupra dreptului la educație în limba maternă pentru persoanele aparținând minorității române și, în general, a celor a căror limbă maternă este limba română. Am discutat cu domnul ministru Klimkin pe marginea Opiniei Comisiei de la Veneția și am reamintit că, în discuțiile bilaterale de până acum, inclusiv cele la nivel înalt, partea ucraineană a promis că va prelua în legislația internă recomandările Comisiei de la Veneția. România este pregătită să împărtășească din experiența pe care o are în ceea ce privește învățământul în limba maternă, în paralel cu asigurarea cunoașterii limbii române. România este un exemplu în acest sens”, a precizat ministrul român al afacerilor externe.

Șeful diplomației române a subliniat că autoritățile de la București au deplină înțelegere pentru îngrijorarea manifestată de reprezentanții minorității române din Ucraina, cu privire la adoptarea Legii ucrainene a educației, precizând că pentru a identifica o soluție viabilă este necesar un dialog susținut și asocierea constantă a reprezentanților minorităților naționale la deciziile autorităților ucrainene care îi privesc în mod direct.

Totodată, în cadrul discuțiilor extinse la care au participat și ministrul român al educației, Liviu Pop, și omologul său ucrainean, Lilia Grinevici, cele două părți au convenit începerea negocierilor pe marginea Protocolului de colaborare între Ministerul Educației din România și Ministerul Învățământului și Științei din Ucraina pentru perioada 2017 – 2020. Documentul va include prevederi privind garantarea reciprocă a drepturilor lingvistice ale minorităților naționale înrudite de pe teritoriul fiecărui stat.

În contextul discuțiilor bilaterale au fost discutate și alte teme de interes, inclusiv din perspectiva apropierii Ucrainei de structurile europene și sprijinul României în acest sens, precum și evoluțiile de securitate din regiune.

Cu prilejul vizitei în Ucraina, ministrul Teodor Meleșcanu s-a întâlnit cu reprezentanții minorității române din regiunea Cernăuți, a participat la ceremonia de inaugurare a școlii cu predare în limba română din localitatea Iordănești și a vizitat liceul „Mihai Eminescu” cu predare în limba română din localitatea Carapciv, raionul Hliboka. De asemenea, a depus împreună cu ministrul Pavlo Klimkin coroane de flori la monumentele din Cernăuți ale lui Mihai Eminescu și Taraș Sevcenko.

Citeşte mai departe ...

cauta for a de munca la un somaj de 6 7 angajatorii vor sa importe forta de munca din rep moldova si ucrainaLa sfârșitul lui decembrie 2017, rata șomajul, în Mehedinți, a fost de 9,39%. În evidenţele AJOFM Mehedinţi erau înregistraţi un număr total de 9.777 şomeri, ceea ce corespunde unei rate a şomajului în judeţ de 9,39%.

Din totalul de 9.777 şomeri înregistraţi (din care 3.809 sunt femei), 1.894 sunt şomeri indemnizaţi (19,37%), iar 7.883 şomeri neindemnizaţi (80,63%).

Comparativ cu sfârşitul lunii noiembrie 2017, când rata şomajului a fost de 9,48%, se poate constata că, la 31.12.2017, aceasta s-a diminuat cu 0,09% până la valoarea de 9,39%, datorită angajării a 127 someri in luna decembrie 2017 si scaderii numarului total al somerilor inregistrati cu 91 persoane la sfarsitul anului 2017.

Din numărul total de şomeri neindemnizaţi înregistraţi, aproape în totalitate aceste persoane înregistrate sunt beneficiare ale venitului minim garantat conform Legii 416/2001, cu modificările şi completările ulterioare.

În funcţie de mediul de provenienţă, structura numărului de şomeri înregistraţi în evidenţele AJOFM se prezintă astfel:

- şomeri cu domiciliul în mediul urban, 1.621 persoane (16,58%);

- şomeri cu domiciliul în mediul rural, 8.156 persoane (83,42%).

Citeşte mai departe ...

TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1