Citeste si...

 • publicat de Beatrice Urucu
  Luni seara (10 decembrie 2018), în sala festivă a Primăriei din orașul Bichișceaba (Békéscsaba), Ungaria, s-a desfășurat Gala Minorităților din acest oraș. Sunt cinci minorități care trăiesc aici: slovacă, română,...
 • publicat de Beatrice Urucu
  Joi seara, în data de 6 decembrie 2018, Ambasada României la Budapesta a organizat Recepția oficială de Ziua Națională a României, care s-a desfășurat la Hotelul Marriott, din capitala Ungariei,...
 • publicat de Beatrice Urucu
  Țara mea de jale, țara mea de dor! Ai fost cântată de poeți, ai fost pictată de maieștri ai penelului, ai fost văitată de mamele și văduvele războaielor, ai fost...
 • publicat de Beatrice Urucu
  La 100 de ani de la înfăptuirea României mari, fiecare român se întreabă ce simte pentru țara lui. Sentimentele ne străbat mintea și inima, fără ca noi să le putem...
 • publicat de Beatrice Urucu
  Periodicul săptămânal „Cronica”, al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), ajuns în cel de-al 15-lea an de existență, a fost sărbătorit printr-un eveniment cultural ce a avut loc...
 • publicat de Alin Roates
  Şcoala Gimnazială Eşelniţa este implicată, în perioada 5 noiembrie 2018 - 30 iunie 2019, în proiectul pilot, super-inovativ « Canoe pentru o Dunăre albastră », derulat în parteneriat cu instituţii şi asociaţii...

HRAMUL AȘEZĂMÂNTULUI MONAHAL ROMÂNESC DIN BUDAPESTA, UNGARIA

thumbnail.jpg

În Duminica după Botezul Domnului, la Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul (7 ianuarie 2018), Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, s-a aflat în mijlocul credincioșilor ortodocși români din Budapesta, unde a fost sărbătorit Hramul Așezământului Monahal Românesc care funcționează aici.

În Paraclisul Așezământului Monahal, care este în același timp și locașul de cult al Parohiei Românești din Budapesta, Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu un sobor format din Părintele Protosinghel David Pop, Superiorul Așezământului, Părintele Marius Maghiaru, Protopop de Budapesta și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula, iar răspunsurile la strană au fost date de monahiile Așezământului.

La slujbă au luat parte circa o sută de credincioși, de diferite vârste, între care și mai mulți copii, care la momentul potrivit au fost împărtășiți cu Sfintele Taine. Între participanți s-au numărat și funcționari ai Ambasadei României la Budapesta, dar și Doamna Gabriela Elekes, Președintele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Budapesta (AFORB).

În cuvântul de învățătură, Ierarhul a adus mulțumire Bunului Dumnezeu pentru faptul de a fi putut cerceta duhovnicește Așezământul Monahal Românesc și comunitatea românească din Budapesta, cu prilejul hramului și în perioada acestor Sfinte Sărbători, a subliniat actualitatea și modelul pe care Sfântul Ioan Botezătorul îl dă și astăzi tuturor celor care fac parte din Biserica Ortodoxă, de a sluji cu credincioșie, râvnă și statornicie pe Bunul Dumnezeu, adevărul, pe aproapele și misiunea încredințată și și-a exprimat satisfacția pentru credința oamenilor și interesul pe care aceștia îl arată pentru Sfânta noastră Biserică Strămoșească, luând parte la sfintele slujbe, în număr mare și dimpreună cu copiii lor.

De asemenea, i-a felicitat pe viețuitorii Așezământului Monahal Românesc din Budapesta, care a împlinit 9 ani de la înființare și a desfășurat o frumoasă și rodnică misiune, alături de Parohie, în rândul credincioșilor ortodocși români care trăiesc aici, dorindu-le mult ajutor de la Dumnezeu și în continuare în această lucrare duhovnicească importantă a lor.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Ierarhul i-a binecuvântat pe toți credincioșii, prin stropire cu Agheasmă Mare și a mai discutat cu aceștia și după slujbă, ascultându-le bucuriile și năzuințele pentru noul an și pentru viitor.

În Budapesta, într-unul dintre imobilele Curților Gojdu, pus la dispoziție de mai bine de 115 ani, funcționează o Parohie Ortodoxă Românească, iar începând din anul 2009, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, tot aici a fost înființat și un Așezământ Monahal Românesc, închinat Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, la fel ca și Parohia și un Centru Misionar-Pastoral și Cultural, cu numele „Sfântului Ierarh Vasile cel Mare”, ambele fiind conduse de Părintele Protosinghel David Pop, fost Secretar Eparhial al Episcopiei din Ungaria.                                   

 

Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1