Citeste si...

PROTEST LA AMBASADA UCRAINEI ŞI LA GUVERN PENTRU SALVAREA RÂULUI NISTRU

Organizaţii de mediu, activişti politici şi civici acuză guvernarea că poartă negocieri netransparente cu autorităţile din Ucraina pentru semnarea Acordului de funcţionare a Complexului Hidroenergetic Nistrean.  

În cadrul unei acţiuni de protest la Ambasada Ucrainei şi la Guvern, manifestanţii au atenţionat asupra faptului că există riscul ca Ucraina să construiască pe partea de sus a râului Nistru şase hidrocentrale, iar ca rezultat, populaţia Republicii Moldova va fi lipsită de resurse importante de apă, transmite IPN, citat de adev.ro

. Anatolie Prohniţchi, preşedintele Partidului Politic Verde Ecologist, a spus că s-a dus o luptă aprigă ca Rada Supremă de la Kiev să ratifice, în luna mai anul trecut, Acordul pentru folosirea comună a bazinului râului Nistru, iar acest lucru însemna că hidrocentralele pe care Ucraina şi-a exprimat în repetate rânduri intenţia să le construiască nu mai pot fi ridicate. Potrivit lui Anatolie Prohniţchi, acum acest risc reapare în urma unor înţelegeri ascunse dintre guvernarea de la Chişinău şi cea de la Kiev, în contextul tratativelor care au loc pe marginea Acordului de funcţionare a Complexului Hidroenergetic Nistrean, reţine sursa citată. „Construind aceste şase hidrocentrale, înseamnă că Republica Moldova rămâne fără surse de apă, dar şi o parte din localităţile Ucrainei. Guvernarea duce nişte tratative pe ascuns şi nu în folosul cetăţenilor Republicii Moldova”, a spus Anatolie Prohniţchi. Ina Coşeru, preşedintele Centrului National de Mediu, a spus că ridicarea celor şase hidrocentrale pe partea de sus râului Nistru va periclita aprovizionarea cetăţenilor moldoveni cu apă, deoarece volumul de apă potabilă calitativă nu va mai fi aşa de mare. „Apă în Nistru va fi tot mai puţină. În cazul în care nu se reacţionează, situaţia poate deveni şi mai gravă. Cerem Guvernului, atunci când discută cu autorităţile din Ucraina, să aibă o poziţie fermă în ceea ce priveşte protecţia râului Nistru”, a spus Ina Coşeru. Manifestanţii au cerut ca şi reprezentanţii societăţii civile să fie parte la aceste negocieri.

 

foto: IPN

SURSA: BucPress

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1