Citeste si...

 • publicat de Beatrice Urucu
  Luni seara (10 decembrie 2018), în sala festivă a Primăriei din orașul Bichișceaba (Békéscsaba), Ungaria, s-a desfășurat Gala Minorităților din acest oraș. Sunt cinci minorități care trăiesc aici: slovacă, română,...
 • publicat de Beatrice Urucu
  Joi seara, în data de 6 decembrie 2018, Ambasada României la Budapesta a organizat Recepția oficială de Ziua Națională a României, care s-a desfășurat la Hotelul Marriott, din capitala Ungariei,...
 • publicat de Beatrice Urucu
  Țara mea de jale, țara mea de dor! Ai fost cântată de poeți, ai fost pictată de maieștri ai penelului, ai fost văitată de mamele și văduvele războaielor, ai fost...
 • publicat de Beatrice Urucu
  La 100 de ani de la înfăptuirea României mari, fiecare român se întreabă ce simte pentru țara lui. Sentimentele ne străbat mintea și inima, fără ca noi să le putem...
 • publicat de Beatrice Urucu
  Periodicul săptămânal „Cronica”, al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), ajuns în cel de-al 15-lea an de existență, a fost sărbătorit printr-un eveniment cultural ce a avut loc...
 • publicat de Alin Roates
  Şcoala Gimnazială Eşelniţa este implicată, în perioada 5 noiembrie 2018 - 30 iunie 2019, în proiectul pilot, super-inovativ « Canoe pentru o Dunăre albastră », derulat în parteneriat cu instituţii şi asociaţii...

SLUJBA DE POMENIRE A LUI EMANUIL GOJDU LA BUDAPESTA

IMG_3204_616x800.jpgDuminicā, 15 aprilie 2018, prima duminicā dupā Praznicul Învierii Domnului, duminica Sfântului Apostol Toma, dupā sāvârsirea Sfintei Liturghii si a slujbei de pomenire pentru cei adormiti în Capela Ortodoxā Românā din Budapesta, preotii împreunā cu o parte dintre credinciosi si invitati au luat parte la o slujba de pomenire la mormântul funerar al familiei lui Emanuil Gojdu din cimitirul Kerepesi din Budapesta.

Evenimentul, ca în fiecare an a fost organizat de Parohia Ortodoxā Românā si Autoguvernarea sectorului VII, prin grija Parintelui Marius Maghiaru.Dupā slujbā au fost depuse ciroane de flori din partea: Parohiei Ortodoxe Române Budapesta , a Asezāmântului Monahal Românesc  din Budapesta, a  Asociatiei Femeilor Ortodoxe Române din Budapesta si a Ambasadei Române în Ungaria.

În continuare Parintele Marius Maghiaru a dat cuvântul Domnului Ambasador, Marius Lazaruca.

În cuvântul sāu, a elogiat activitatea cultural filantropicā a lui Emanuil Gojdu, cel care este evocat în aceastā zi, evocat fiind de fiecare datā când se sāvârseste Sfânta Liturghie în Capela din Curtile Gojdu.Credinciosii ce iau parte la aceste liturghii sunt mārturii vii ai mostenirii Gojdu, ai testamentului Gojdu.

Mesajele de credinta si neam transmise de Emanuil Gojdu comunitātii românesti din Ungaria sunt actuale si în prezent, rāmânând un exemplu reprezentativ.

Mesajul Excelentei Sale pentru românii din Ungaria fiind: ,, fiti cetāteni buni ai statului în care trāiti, în acelasi timp cultivati-vā rādācinile si rezervati mostenirea identitarā pe care v-au lāsat-o strāmosii, primul dintre cei mai ilustri este chiar Emanuil Gojdu.”

Evenimentul s-a încheiat printr-o agapa specificā acestei zile, cunoscutā în popor ca Pastele Blajinilor, consumându-se ouā rosii, pasca si cozonac.

 

 

      Șerbana Kiss-Meiroșu

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1