Citeste si...

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI S-A ÎNTÂLNIT CU PARLAMENTARUL GRIGORE TIMIȘ DIN UCRAINA ȘI CU ALȚI ROMÂNI CARE OCUPĂ FUNCŢII PUBLICE ÎN ŢĂRILE DE REŞEDINŢĂ

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, un grup de români care deţin funcţii publice în ţările de reşedinţă. La întâlnire a participat și deputatul Grigore Timiș, unicul român în Parlamentul de la Kiev – informează Agenția BucPress din Cernăuți.

„Întâlnirea reflectă viziunea preşedintelui Klaus Iohannis de a încuraja crearea de comunităţi profesionale formate din românii din străinătate şi omologii lor din România şi reprezintă un prim pas spre alcătuirea unei reţele informale în care să fie promovat schimbul de experienţă şi de bune practici”, se arată în comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale. Iohannis a subliniat că activitatea desfăşurată de românii cu care s-a întâlnit reprezintă un exemplu de dedicare în slujba servirii intereselor comunităţilor.

Pe agenda discuţiilor s-au aflat, atât problemele cu care se confruntă românii din ţările de reşedinţă, precum şi modalităţile prin care pot fi sprijinite comunităţile româneşti din afara ţării. Printre temele abordate s-au numărat chestiuni legate de predarea limbii române în Diaspora şi în comunitățile istorice, problemele referitoare la dubla cetăţenie şi la nevoia unei mai mari implicări civice şi politice a românilor în ţările de reşedinţă.

În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat importanţa contribuţiei românilor din afara graniţelor la dezvoltarea României şi şi-a exprimat interesul pentru extinderea legăturilor între românii din ţară şi cei din afara graniţelor pe domenii de activitate.

La întâlnirea cu Klaus Iohannis a participat și parlamentarul Grigore Timiș, unicul etnic român în Rada Supremă de la Kiev, care reprezintă o circumscripție electorală din regiunea Cernăuți.

Potrivit parlamentarului Grigore Timiș, contactat de corespondentul Agenției BucPress din Cernăuți, în cadrul întâlnirii a fost abordată problema învățământului în limba română din Ucraina și susținerea în cadrul diverselor proiecte a comunității românești.

Parlamentarul Grigore Timiș a fost unicul reprezentat al românilor din pretutindeni din comunitățile istorice. El a solicitat susținerea statului român în ceea ce privește urgentarea deschiderii punctelor de trecere a frontierei ucraineano-române din regiunea Cernăuți (localitățile Probotești și Crasna). Grigore Timiș a comunicat despre necesitatea dialogului interministerial Kiev-București pentru reglementarea problemelor apărute în sfera educației în limba maternă și elaborarea unor programe comune de predare a disciplinelor pentru minoritățile naționale, cu implicarea Bucureștiului în cazul românilor din Ucraina, și a Kievului în cazul ucrainenilor din România.

De asemenea, a fost solicitat un sprijin al proiectelor mediului asociativ, atât ce țin de menținerea identității naționale, cât și cele referitoare la consolidarea societății civile și dezvoltării cercetării și științei. Grigore Timiș a precizat că este necesară o cooperare dinamică dintre comunele din România și comunitățile teritoriale integrate din Ucraina, în special din regiunea Cernăuți, prin realizarea de proiecte comune. Experiența României, în acest context, este foarte utilă pentru satele cu o populație majoritar românească din Ucraina, care trec prin reforma descentralizării.

Timiș a comentat pentru Agenția BucPress că întâlnirea a fost una fructuoasă, exprimându-și speranța că mai multe proiecte din cadrul discuției ar putea deveni realitate.

De menționat că la această întâlnire au participat 15 români din zece ţări din Europa şi continentul American - SUA, Canada, Costa Rica, Finlanda, Franţa, Italia, Olanda, Spania, Suedia şi Ucraina. Participanţii la întâlnire deţin diverse poziţii publice precum funcţii numite în Guvern, funcţii elective în aparatul central, funcţionari publici în administraţia centrală şi la nivel municipal, parlamentari, consilieri numiţi şi aleşi la nivel municipal, comunal sau local.

 

Sursa: BucPress

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1