Citeste si...

CONGRESUL INTERNAȚIONAL DE TEOLOGIE "PAVLIA" ȘI-A DESCHIS LUCRĂRILE LA VERIA, ÎN GRECIA

DSC 0061Sub genericul „Pavlia” și având ca temă: „Vestirea Sfintei Evanghelii (evanghelizare) și misiune, după Sfântul Apostol Pavel”, la Veria, în Grecia, a fost inaugurată marți, 26 iunie 2018, cea de-a XXIV-a ediție a Congresului Internațional de Teologie, organizat anual de Mitropolia de Veria, Nausa și Kampania.
La această manifestare inițiată de Înaltpreasfințitul Părinte Pantelimon după venirea sa în fruntea Mitropoliei de Veria, Nausa și Kampania, în urmă cu 24 de ani, în semn de cinstire pentru Sfântul Apostol Pavel, Întemeietorul Bisericii Creștine din Veria, participă anual și reprezentanți ai celorlalte Biserici Ortodoxe Autocefale Surori, care transmit câte un mesaj adresat participanților la Congres, din partea Întâistătătorilor acestor Biserici.
Din partea Bisericii Ortodoxe Române, ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost desemnat să participe la ediția din acest an a Congresului, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix, care a transmis mesajul Preafericirii Sale, intitulat: „Sfântul Apostol Pavel – model actual de misiune creștină”.
Au fost reprezentate, de asemenea și celelalte Biserici Ortodoxe Autocefale Surori: Patriarhia Ecumenică, de către Înaltpreasfințitul Părinte Ambrozie, Mitropolit de Coreea; Patriarhia Alexandriei, de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim, de Zimbabwe și Angola; Patriarhia Antiohiei, de Preasfințitul Părinte Episcop Dimitrie de Safita; Patriarhia Ierusalimului, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teofilact de Iordan; Patriarhia Rusiei, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Tihon de Podolsk; Patriarhia Serbiei, de Preasfințitul Părinte Episcop Grigorie de Zahumiu și Herțegovina; Patriarhia Bulgariei, de Înaltpreasfințitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse; Patriarhia Georgiei, de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Gherasim, de Zukdidi și Țaisi; Biserica Grecia, pe lângă Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Pantelimon, de Veria, Nausa și Kampania, Chiriarhul locului și gazda întregii manifestări, a mai fost reprezentată de Înaltpreasfințitul Părinte Pavel, Mitropolit de Sisaniu și Siatistis și Înaltpreasfințitul Părinte Gheorghe, Mitropolit de Kitrus și Katerini; Biserica Poloniei, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Gheorghe, de Wrocław și Szczecin, iar Biserica Ciprului, de Preasfințitul Părinte Nicolae, Episcop de Amatunda.
În deschiderea Congresului, un grup coral de clerici a interpretat câteva cântări bisericești în cinstea Sfântului Apostol Pavel, Ocrotitorul Veriei, după care au adresat cuvinte de salut diferite oficialități locale și Profesori Universitari: Domnul Konstantinos Kalaitzidis, Prefectul de Imatia, de care aparține și orașul Veria; Domnul Konstantinos Vorgiazidis, Primarul Veriei; Domnul Miltiadis Konstantinou, Decanul Facultății de Teologie, din cadrul Universității „Aristotel” din Tesalonic și Domnul Haralambos Atmatzidis, Profesor al Universității „Aristotel” din Tesalonic și membru al Comisie Academice de organizare.
Cuvântul central, rostit de asemenea, în cinstea Întemeietorului Bisericii din Veria, dar și în semn de mulțumire pentru reprezentanții Bisericilor Ortodoxe Autocefale Surori și Întâistătătorii lor, pentru membrii Comisiei de Organizare, pentru participanți și pentru toți cei care l-au ajutat în organizarea acestui eveniment, a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Pantelimon, care a și declarat deschise lucrările Congresului.
Rând pe rând, au fost transmise mesajele din partea Patriarhiilor și Bisericilor Ortodoxe Autocefale Surori, care au fost corelate cu prezentarea unor referate legate de tema Congresului: „Misiune și vestirea Sfintei Evanghelii (evanghelizare), după Sfântul Apostol Pavel” și au încercat să surprindă câteva dintre aspectele relevante ale acestor învățături pauline, atât din punct de vedere teologic, prin Profesorii de Teologie și de alte materii, de la cele două centre universitare importante din Grecia: Tesalonic și Atena, sau din alte țări, cât și aspecte practice ale acestei misiuni, așa cum sunt ele trăite în cadrul Eparhiilor grecești, române, ruse sau arabe, din Africa, Europa și din alte părți. Între aceste teme s-au numărat: Haralambos Atmatzidis, „Iisus Hristos și Apostolul Pavel, Vestirea Sfintei Evanghelii (evanghelizare) și misiune”, Timoleon Galanis, „De la Aiges la Palatitsia. Alexandru cel Mare ca și cosmocrat și răspândirea cultului singurului adevăratului Dumnezeu”, Dimitrios Passakos, „Puterea romană și Sfânta Evanghelie, după Sfântul Apostol Pavel”, Mitropolitul Arsenie al Nișului (de Naisus), „Lucrarea misionară a Sfinților Chiril și Metodie și a ucenicilor lor”, Mihail Pantoulas, „Cuvântările și predicile Sfântului Cosma Etolianul în țările balcanice de sub stăpânirea otomană”, Konstantinos Kotsiopoulos, „Misiunea, ca organ al diplomației și imperialismului”, Athanasios Papathanasiou, „Misiunea: lucrare sau sinele Bisericii. Dialectică ciudată între eutanasie și atanasie (nemurire)”, Arhim. Grigorios Papathomas, Re-evanghelizarea lumii contemporane, ca responsabilitate a Bisericii”, Konstantinos Holevas, „Radioul, televiziunea și internetul în slujba Sfintei Evanghelii”, Petros Panagiotopoulos, „Rețea și misiune în comunitățile creștine pauline”, Athina Tsigkaropoulou, „Asimilarea elementelor culturale native de către arta creștină ortodoxă”, iar la final va fi și o masă rotundă cu tema „Misiunea ortodoxă contemporană”.
De asemenea, în cadrul acestor sesiuni de comunicări, va avea loc și premierea de către Mitropolia de Veria, Nausa și Kampania, a unor elevi merituoși din cadrul Mitropoliei, care au obținut rezultate bune la învățătură, la diferite obiecte, discipline școlare și sporturi. Diplome și medalii vor fi acordate elevilor de către delegații Bisericilor Ortodoxe Autocefale Surori, de Ierarhul locului, Profesori și alți invitați.
Punctul principal al manifestărilor omagiale dedicate Sfântului Apostol Pavel îl vor constitui slujirile liturgice ce urmează după acest Congres, și care vor avea loc sub protia Preafericitului Părinte Teodor al II-lea, Patriarhul Alexandriei: Vecernia și Sfânta Liturghie, săvârșite în cinstea Sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, la Catedrala Mitropolitană din Veria, în 28 iunie seara și în 29 iunie 2018; și procesiunea prin oraș, până la altarul (Iero Vima) Sfântului Apostol Pavel, unde Ierarhii prezenți, reprezentând Patriarhia Alexandriei, Mitropolia de Veria, Nausa și Kampania și celelalte Biserici Ortodoxe Autocefale Surori, vor săvârși și Vecernia pentru Sărbătoarea Soborului Sfinților Apostoli, în seara zilei de 29 iunie 2019.
Slujirile vor încheia programele liturgice, culturale și bisericești dedicate în special cinstirii Sfântului Apostol Pavel, Ocrotitorul Mitropoliei de Veria, Nausa și Kampania și care în această Mitropolie, se întind în fiecare an, de-a lungul întregii luni iunie.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1