Citeste si...

„EDUCAȚIE-ECOLOGIE, O ÎNTÂLNIRE ȘOC!”

Sămbătă, 21 iulie 2018, la Timișoara a început Întâlnirea Internațională a LIEN d'Education Nouvelle „Educație-Ecologie, o întâlnire șoc!”, aflată la a VI-a ediție, primele 5 ediții desfășurându-se în Belgia (2003, 2009, 2015), Franța (2006) și Tunisia (2012). În acest an, România este gazda acestui eveniment care va avea două părți: prima parte s-a desfășurat la Timișoara (21 – 23 iulie), iar cea de-a doua la Eșelnița (24 – 26 iulie), pe Clisura Dunării, iar ca partener este Asociația „Cordelia”, din Drobeta-Turnu-Severin.

 

   Participanții, 30 de persoane venite din diferite țări - Haiti, Mexic, Kenia, China, Franța, Belgia, Elveția, Tunisia, - s-au reunit pentru a schimba idei și mai ales practici în cadrul unor ateliere de socio-construcție. Lucrând în medii diverse precum școli, penitenciare, centre pentru refugiați, universități, participanții împărtășesc experiențe ce contopesc practici școlare în practici sociale și invers. Reflecții asupra unor problematici urgente precum dezastre ecologice, societatea de control, radicalizare, migrație, determinism și libertate, practici școlare nefaste sunt problematizate într-un mod creativ și privite din perspectiva alternativelor optimist-realiste ori utopice. Dispozitive precum „Hanul spaniol de gurmandize pedagogice”, „Biroul de vise și eutopii”, „Dunărea în 50 de ani” vor permite întâlniri, încrucișări de practici, proiecte, aspirații, îndoieli, eșecuri și utopii, într-o manieră solidar-constructivă și creativă.

   LIEN (legatura internațională de educație nouă) este o rețea internațională care pune în sinergie grupări naționale de educație nouă. LIEN este continuatoarea Ligii Internaționale de Educație Nouă creată în 1921 la ințiativa lui Adolphe Ferière, Piaget, Montessori, John Dewey și Beatrice Ensor. Printre membrii Ligii se numărau Decroly, A S Nill (Summerhill Schol), Geheeb, Tolstoi, Freinet, Korczak, Bakulé etc.

Principiul de bază, în 1921, atesta că: „Copilul ar trebui educat nu numai pentru a deveni viitorul cetățean capabil să îndeplinească datoria față de semeni și umanitate în ansamblul ei, dar și pentru a deveni o ființă umană conștientă de demnitatea sa de om”. De atunci și până în prezent, LIEN a preluat acest proiect, făcându-l să evolueze în complexitatea realității epocii noastre, cu dorința de a lucra toți pentru toți, în orice loc și începând de la orice vârstă. 

Pedagogia Education Nouvelle este o pedagogie activă și deschisă. Ea propune o filosofie umanistă angajată în problematicile de actualitate ale societății (globalizare, migrație, dezechilibre ecologice și sociale, gândire unilaterală, totalitarism etc.), propunându-și să formeze la copii un spirit civic critic - atenție față de mediul biologic și socio-cultural al grupului și al comunității. Învățarea se face în solidaritate și pentru solidaritate, având ca obiectiv colaborarea, în defavoarea competiției. Așadar, practicile precum pedagogia activă deschisă, auto-socio-construcția creativă a cunoștințelor, predarea non-directivă și pedagogia diferențiată descriu doar câteva dintre pietrele de temelie ale acestei educații.

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1