Citeste si...

PARTICIPANȚII LA CONGRESUL CADRELOR DIDACTICE DE LA ALBA IULIA AU SEMNAT O DECLARAȚIE DE UNIRE CU REPUBLICA MOLDOVA

Participanţii la Congresul Cadrelor Didactice din România şi al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare, desfăşurat la Alba Iulia, au adoptat o Declaraţie simbolică de Unire a României cu Republica Moldova şi au lansat un apel în vederea permiterii studierii limbii române de către copiii români din Serbia şi Ucraina, informează Agerpres.

Câteva sute de educatoare, învăţători şi profesori din România, Moldova, Ucraina şi Serbia, participanţi în perioada 6-9 august la un congres găzduit, în Anul Centenarului Marii Uniri, de către Alba Iulia, au semnat, pe două panouri de mari dimensiuni, o Declaraţie de Unire cu Basarabia.

Totodată, potrivit preşedintelui Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România (AGIRo), Viorel Dolha, participanţii au lansat şi un apel către oficialii din România, Serbia şi Ucraina în care se solicit ca limba română să poată să fie studiată de către copiii de etnie română din aceste două ultime state.

Conform sursei citate, la Congresul Cadrelor Didactice din România şi al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare, al 41-lea congres al AGIRo, au fost prezente câteva sute de persoane din România, Moldova, regiunile Cernăuţi şi Odessa, din Ucraina, şi dintre Timoc şi Morava, din Serbia.

Printre cei care li s-au adresat miercuri participanţilor s-au aflat şi Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, Irineu, şi inspectorul şcolar general din Alba, Marcela Dărămuş.

Au fost susţinute de către formatori mai multe cursuri şi au avut loc o serie de ateliere, iar diverse edituri au prezentat cele mai recente noutăţi în domeniul predării.

AGIRo este o asociaţie nonguvernamentală, continuatoare, potrivit celor menţionate pe site-ul său, a Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România cu statut autentificat în 1927 şi a cărei activitate a fost abuziv întreruptă în 1945, reactivată prin hotărârea celui de al 28-lea Congres Naţional al Învăţătorilor din România şi a Învăţătorilor Români de peste Hotare de la Arad, în octombrie 2006.

Potrivit aceleaşi surse, AGIRo funcţionează ca o federaţie, având în jumătate dintre judeţe asociaţii judeţene ale învăţătorilor care sunt membre AGIRo, iar în cealaltă jumătate a judeţelor sucursale judeţene ale AGIRo. "Mai avem sucursale în alte 7 state în care există comunităţi româneşti", se precizează pe site-ul asociaţiei.

 

sursa: BucPress

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1