Imprimă această pagină

Asocația Eudava - Cladova – lansarea oficială

Sunt atât de aproape de noi și, totuși, departe. Este vorba despre frații români din Serbia de Răsărit, cunoscuți ca români timoceni. O comunitate importantă trăiește în orășelul Cladova, aflat la câțiva kilometri de granița cu România. În sprijinul acestei comunități au venit vecinii de la nordul Dunării, din Drobeta Turnu Severin, prin Asociația Cultural Civică „Eudava”.

Sâmbătă, 20 aprilie 2019, la Cladova, Serbia, în imediata vecinătate, a avut loc lansarea oficială a Asociației Eudava-Cladova, asociație a românilor din răsăritul Serbiei, fiică a Asociației Eudava. Această legătură de nume a celor două asociații este menită să îi apropie mai mult pe românii de pe cele două maluri ale Dunării, să formeze o punte de legătură și de comunicare între românii timoceni și cei din Patria-Mamă. Problemele cu care se confruntă această comunitate istorică sunt prea puțin cunoscute. A fi român în Serbia de Răsărit nu este ușor, iar lupta timocenilor pentru păstrarea identității are nevoie de susținere, altfel procesul dur de asimilare va continua și o parte semnificativă a românității sud-dunărene va fi pierdută pentru totdeauna.

La acest eveniment deosebit pentru mediul asociativ al românilor timoceni, au fost prezenți reprezentanți ai celor mai importante asociații românești din Timoc, consulul României la Zaicer, domnul Oliver Marius Diloff, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române din Timoc, oameni de cultură, scriitori, precum și reprezentanți ai unor ong-uri din România.

Înainte de a fi un moment festiv, lansarea asociației a constituit și un bun prilej pentru a pune în discuție câteva din cele mai arzătoare teme cu privire la situația românilor din răsăritul Serbiei. Situația copiilor care vor să învețe în limba română și obținerea cetățeniei române au fost două dintre acestea, la care s-au adăugat diverse alte puncte de interes.

Asociația își dorește să fie un actor important în lupta românilor din această parte a Serbiei pentru păstrarea limbii, culturii și tradițiilor românești, iar pentru aceasta va avea nevoie și de sprijinul fraților români din Patria Mamă.

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)