Citeste si...

S-A SCRIS ISTORIE: ÎNTÂLNIREA AŞTEPTATĂ DE APROAPE 1000 DE ANI S-A PRODUS IERI. PATRIARHUL KIRIL ȘI PAPA FRACISC ŞI-AU DAT MÂNA

  Francisc_Chiril.png    Istorica întâlnire dintre patriarhul Kiril și Papa Fracisc a avut loc, noaptea trecută, pe aeroportul din Havana, Cuba.

La începutul reuniunii, cei doi șefi ai Bisericilor creștine s-au îmbrățișat și sărutat pe obraz. Ulterior, ei s-au retras preț de aproximativ două ore și au discutat despre războaiele din Siria și Irak, dar și despre implementarea unor proiecte care ar permite apropierea bisericii Catolice de cea Ortodoxă.

După întrevederea privată, capii Bisericii Catolice și Ruse au semnat o declarație comună prin care au cerut comunității internaționale să găsească soluții urgente pentru a împiedica izgonirea creștinilor din Orientul Mijlociu.

În cadrul conferinței de presă comune, atât Papa Francisc, cât și patriarhul Kiril au declarat că întrevederea a fost extrem de importantă pentru creștini. Asta deoarece documentul semnat conține prevederi care ar permite o cooperare mai strânsă între Biserica Ortodoxă și cea Catolică.

"Am avut o discuție ca între frați. Avem practic același rang, ambii suntem episcopi. Am vorbit despre bisericile noastre. Am ajuns la concluzia că totul este în continuă schimbare", a declarat Papa Francisc.

"Noi am avut o întrevedere care a durat aproximativ două ore. Am respectat și am înțeles cât de mare este responsabilitatea noastră față de bisericile pe care le reprezentăm. Față de creștinii noștri, de viitorul religiei creștine și de viitorul omenirii", a susţinut patriarhul Kiril.

Reuniunea fără precedent a avut loc după doi ani de contacte secrete între Roma și Moscova. Este pentru prima dată de la separarea Patriarhiei de Papalitate din 1054, când capul Bisericii Catolice se întâlneşte cu un Patriarh rus. Evenimentul este privit ca o apropiere dintre Est și Vest, după tensiuni de aproape 1000 de ani.

Unul dintre motivele separării a fost lupta dintre patriarhul Romei și cel al Constantinopolului pentru putere și stăpânirea lumii creștine. Relațiile dintre Moscova și Vatican au început să se dezghețe treptat, după decesul papei Ioan Paul al II-lea, în 2005.

Sursa:Publika.md

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1