LA BOR, ÎN SERBIA, VA FI ÎNFIINŢAT UN CENTRU CULTURAL ROMÂNESC

boian barbutaÎn oraşul Bor, din Serbia, unde este concentrată o mare comunitate de români, va lua fiinţă un Centru Cultural Românesc, în urma implementării unui proiect finanţat de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni. Boian Bărbuţă, preşedintele Iniţiativei Românilor din Serbia, se ocupă de derularea acestui proiect. Într-un interviu acordat pentru romanipentruromani.org , Boian Bărbuţă a vorbit despre activităţile care se vor desfăşura la Centrul Cultural Românesc, dar şi despre evenimentul organizat la sfârşitul lunii noiembrie şi dedicat Zilei Naţionale a României.

 

Beatrice Urucu: Ce ne puteti spune despre evenimentul pe care îl veţi organiza în 28 noiembrie?

 

Boian Bărbuţă: Este o sărbătoare pe care am numit-o  „Seara românească” şi pe care o dedicăm Zilei Naţionale a României, pe care o sărbătorim mai devreme. Vor fi invitaţi din Serbia, dar şi din România.

 

B.U. Sunteţi preşedintele Iniţiativei Românilor din Serbia şi ştiu că aţi derulat mai multe proiecte. În prezent ce aveţi în lucru pentru comunitatea românilor din Valea Timocului?

 

B.B.  Derulăm, la ora actuală, un proiect finanţat de Departamentul Românilor de Pretutindeni, pentru înfiinţarea unui Centru Cultural Român la Bor, unde se vor desfăşura cursuri în limba română şi alte activităţi pentru românii de aici.

 

B.U. Concret, ce se va întâmpla la acest Centru Cultural?

 

B.B.  Centrul Cultural Român este situat în centrul oraşului Bor, aproape de Casa de Cultură, adică, într-o zonă unde se poate ajunge uşor. Se vor desfăşura cursuri în limba română, vor avea loc activităţi culturale, va exista aici o bibliotecă, toate pentru români.

 

B.U. Toate aceste activităţi se vor desfăşura după un program anume?

 

B.B. Pentru început, cursurile în limba română vor avea loc în week-end, apoi, cu timpul vrem să le extindem. Depinde de câţi profesori de limba română vom avea şi câţi elevi se vor înscrie.

 

B.U. Profesorii de limba română sunt de aici, din Serbia sau intenţionaţi să-i aduceţi din România?

 

B.B. Nu, avem tineri care au terminat facultatea în România. De exemplu, pe Boban, care a terminat facultatea la Timişoara şi care este de aici din Timoc. Sprijin o să capete de la domnul Viorel Dolha, care este învăţător la Arad şi care ne-a sprijinit tot timpul. El este şi partenerul nostru la proiect, aşa că sperăm că ne vom descurca.

 

B.U. Cum vedeţi funcţionarea Centrul Cultural după încheierea proiectului?

 

B.B.  Este foarte greu. Va continua pe banii noştri. Finanţarea proiectului acoperă înfiinţarea Centrului, anul acesta, apoi, va fi pe banii noştri. Va fi foarte greu până anul viitor, când dorim să depunem un nou proiect. Dar, avem inimă mare şi ne descurcăm cumva să rezistăm. Dacă rezistăm un an, atunci Centrul va exista 50 de ani!

 

B.U. La Bor, în şcoli, se studiază cel puţin facultativ limba română?

 

B.B.  A existat o iniţiativă, acum trei ani şi au fost mulţi copii care au dorit să înveţe în limba română. După aceea, din cauza manipulărilor statului sârb, numărul copiilor s-a micşorat. Aşa am ajuns, acum, în septembrie, ca niciun părinte să nu mai vrea să-şi înscrie copilul la cursurile în limba română. Sunt manipulaţi, iar statul sârb pune presiune pe ei.

 

B.U. De ce se tem părinţii?

 

B.B. Li se spune că dacă îşi dau copiii la cursurile de limba română îşi pierd locurile de muncă şi atunci părinţii se tem că rămân fără un ban în buzunar. Au mecanismul comunist, pe sistemul lor de Securitate sârbească şi atunci oamenii sunt speriaţi. Li se spune că dacă vor să înveţe copiii limba română să o facă seara, la ora opt. Este o manipulare. Li se spune că au două opţiuni: ori limba română ori informatică. Normal, copilul alege informatică. Asata este aici, unde de 100 de ani trăim în ignoranţă. Unde nu este educaţie, există manipulare. Este greu, dar noi ne luptăm să rezistăm şi să schimbăm ce este aici.

 

B.U. Cam câţi copii credeţi că o să vină, aici, la Centru?

 

B.B. Nu pot spune asta acum. Depinde de cei care au griijă să nu fie mulţi copii. Nu pot să spun acum, pentru că manipularea este mare aici. Suntem mulţimiţi dacă sunt 30 de copii, pentru început, că apoi, numărul va creşte uşor, când vor vedea ce va fi aici.

 

B.U. Câţi români sunt în zona aceasta, a Borului?

 

B.B. Oraşul Bor are 50.000 de locuitori, dar românii spunem noi  că sunt între 25.000 şi 30.000. În urma recensământului, statistica spune că sunt 600 de români şi 10.000 de vlahi. Dar, sunt mult mai mulţi care s-au declarat sârbi cu limba maternă vlahă. Eu vă spun ca om care trăieşte aici că este o mare manipulare. Sunt sigur 25.000 spre 30.000 de români, pentru că se vorbeşte româneşte aici, în jurul Borului.

 

B.U. Pe stradă dacă mergem, aici, la Bor, lumea vorbeşte româneşte sau se teme şi vorbeşte sârbeşte?

 

B.B. Nu se teme, dar puteţi vorbi cu lumea vârstnică româneşte. Aici, ei vorbesc cel mai mult româneşte. Dar, tinerii sunt asimilaţi, cei mai mulţi vorbesc sârbeşte. Dar cei bătrâni vorbesc româneşte şi la stradă şi la piaţă, peste tot îi puteţi auzi vorbind româneşte.

 

B.U. Despre satele din jur, ce ne puteţi spune? Sunt locuite de români?

 

B.B. Da, sunt locuite de români. Sunt doar 9 sate sârbeşti, aduse aici din Kossovo, în rest sunt numai sate româneşti, întregi româneşti.

 

A consemnat Beatrice Urucu .  

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1