Citeste si...

TURNEU DE MUZICĂ VECHE ROMÂNEASCĂ ÎN REPUBLICA MOLDOVA ŞI ÎN UCRAINA

image 9679 1 largeAnsamblul de muzică veche "Ansamblul Anton Pann" va desfăşura un turneu în Republica Moldova şi Ucraina. Compartimentul Comunități Istorice din cadrul Direcției Generale Programe prin Reprezentanțe și în Comunitățile Istorice a Institutului Cultural Român este organizatorul acestui turneu care cuprinde  trei concerte ale Ansamblului de muzică veche „Anton Pann”. Spectacolele vor avea loc după cum urmează:

-  2 octombrie 2018, ora 14.00: Sala de festivități a Universității Umaniste de Stat din Ismail, Ucraina;

-  4 octombrie 2018, ora 19.00: Sala mică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău, Republica Moldova;

- 6 octombrie 2018, ora 17.00: Palatul Academic al Universității Bucovinene de Medicină din Cernăuți, Ucraina (în parteneriat cu Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina - ACDERU).

Ansamblul cameral de muzică veche „Anton Pann” și-a ales ca misiune să redescopere frumusețea muzicii vechi românești și să o împărtășească publicului larg. Grupul a luat ființă în anul 2004 și a atras tineri muzicieni, absolvenți ai Universității Naționale de Muzică, uniți prin pasiunea lor de a aduce în atenţia publicului valori culturale muzicale dintre secolele XIV-XIX.

Autenticitatea muzicii ansamblului este bazată pe instrumente muzicale tradiționale, pentru a reda un sunet identic cu cel din acele epoci, cât și pe o cercetare intensă care a scos la iveală documente și manuscrise vechi, aflate în posesia unor biblioteci sau arhive ale unor biserici și mănăstiri din România.

Astfel, cu fiecare concert al ansamblului, frumusețea muzicii vechi renaște pe scenele contemporane, iar compozitorii de atunci (Dimitrie Cantemir, Anton Pann, Gheorghe Ucenescu, Mitropolitul Veniamin Costachi, Ioan Căianu, Ali Ufki, Sultan Abdul Aziz, Tambur Cemil Bey și mulți alții) revin în atenție. Colecții anonime precum Codex Moldavae, Codex Valahae etc. sunt astfel redescoperite de publicul contemporan. Pentru a crea o experiență completă, concertele „Anton Pann” sunt acompaniate de proiecții video, spectacole de lumini etc.

Proiectul „Cântecele Marelui Război” constă în interpretarea unor piese aflate în circulație pe teritoriul României în perioada Primului Război Mondial, melodii găsite în caiete-manuscris, lăsate moștenire de către participanți la război, cât și a două dintre lucrările marelui compozitor român George Enescu, personaj emblematic implicat direct în susținerea moralului trupelor românești. Acest demers țintește să repună în valoare atmosfera acelor vremuri, muzica ce reflecta trăirile personale sau care ridica moralul oamenilor. Acest spectacol va ajuta publicul de toate vârstele să-şi reconsidere trecutul şi să se identifice cu moștenirea culturală lăsată de înaintaşii noştri într-o perioadă de grele încercări. Îmbinarea pieselor poporului cu piesele culte ale marelui compozitor va ajuta la creionarea imaginii culturale a întregii societăţi româneşti, atât la nivelul popular cât şi la cel al înaltei societăţi de început de secol al XX-lea.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1