Citeste si...

ÎNFRĂȚIREA AȘEZĂRILOR ROMÂNEȘTI DIN SERBIA CU LOCALITĂȚI DIN ROMÂNIA

2Sâmbătă, 20 ianuarie, la Cheverişu Mare, a avut loc o întâlnire a delegaţiei Asociaţiei obşteşti Românii Independenţi din Serbia (RIS), condusă de preşedintele dr. Dorinel Stan, Călin Iorga, secretar şi Marinela Crăciun Miler, interprinzător particular din Vârşeţ, cu conducerea primăriei comunei Cheverişu Mare (România), Marcel Muia, primar şi Cristina Aburaş, expert pe proiecte IPA, Programul România-Serbia 2014-2020. Cu acest prilej, reprezentanţii RIS-ului au înmânat conducerii primăriei Cheverișu Mare cele mai recente cărţi apărute la Editura "Românii Independenţi din Serbia", o colecţie a publicaţiei centrale "Glasul Cerbiciei - Vocea Românilor din Serbia", iar primarul Marcel Muia oaspeţilor din Serbia a înmânat "Monografia Comunei Cheverişu Mare".

În cadrul întâlnirii, s-au abordat subiecte importante vizând în special oportunităţi de colaborare, proiecte culturale, ecologice şi turistice, acorduri de înfrăţire a localităţilor din România cu localităţi din Serbia, accesarea fondurilor nerambusabile IPA-Programul România-Serbia 2014-2020.

Discuţiile purtate la primăria comunei Cheverişu Mare au vizat colaborarea directă cu Asociaţia "Românii Independenţi din Serbia" şi importanţa proiectelor culturale în societatea modernă. Rolul popularizării unor anumite manifestări şi sărbători, tradiţii şi obiceiuri, care au obiectiv atât păstrarea identitară şi spirituală, schimbul de valori culturale,cât şi multiculturalitatea în cele două părţi ale Banatului Istoric.

În anul celebrării centenarului -100 de ani de la Marea UNIRE 1918-2018, acordurile şi parteneriatele de înfrăţire au o importanţă aparte deoarece oferă posibilităţi de colaborare pe termen lung şi prin care comunităţile au ocazia de ajutor şi sprijin reciproc, schimburi permanente de experienţă, respectiv un câştig pentru semnatari. Înfrăţirea aşezărilor româneşti din Serbia cu localităţi din România este un deziderat pe agenda RIS-ului în anul Domnului 2018 şi trebuie să se concretizeze prin proiecte comune, iar organizaţia de primă importanţă "Românii Independenţi din Serbia" şi implicarea alianţei unice românești "Uniunea Românilor din Serbia” - URS, susţin nemijlocit ideea ca fiecare localitate românească din Voivodina şi Valea Timocului să fie înfrăţită cu una din România.

Marcel Muia, primarul comunei Cheverișu Mare, a propus demararea unui proiect de reabilitare ecologic şi turistic în parteneriat cu primăria comunei Biserica Albă sau Plandişte, care urmează să fie depus pentru finanţare pe fondurile Europene IPA de colaborare transfrontarieră România - Serbia.

 

Biroul RIS

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1