Citeste si...

SLUJIRE ARHIEREASCĂ, LA ROMÂNII DIN ECICA-SERBIA

21În Duminica Femeilor Mironosițe (22 aprilie 2018), Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix s-a aflat în mijlocul credincioșilor de la Parohia Ecica, aparținând Episcopiei Daciei Felix, din Serbia, unde a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească împreună cu Preotul Paroh Gabriel Bandu, cu alți clerici români din Serbia: Părintele Cristian Popii de la Toracul Mare, Părintele Traian Brăgean, de la Parohia Ofcea, Părintele Moise Lința, de la Parohia Uzdin și cu Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula, Ungaria.
A fost prima vizită pastorală și slujire în Parohia Ecica făcută de Preasfințitul Părinte Siluan în această perioadă de interimat în care îi păstorește și pe românii ortodocși din Serbia.
Ierarhul a fost întâmpinat de dimineață de cler, credincioși și copii, potrivit tradiției, după care a urmat Sfânta Liturghie săvârșită în acest locaș de cult impunător, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” și care a fost sfințit în 16 mai 1855, având așadar o vechime considerabilă de existență și funcționare.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Parohial „Ștefan Ștefu” al acestei biserici, înființat în anul 1885 de un învățător din această Parohie care a trecut la cele veșnice în Primul Război Mondial, dar în timpul vieții sale s-a îngrijit și de bunul mers al vieții liturgice din biserica sa.
La momentul potrivit, Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța și rolul Femeilor Mironosițe, cinstite în această Duminică pascală de Biserica Dreptmăritoare de pretutindeni, pentru tot ceea ce au făcut ele în timpul vieții pământene a Mântuitorului nostru Iisus Hristos și mai ales pentru curajul și devotamentul de care au dat dovadă în timpul Pătimirilor și Răstignirii Sale. Tocmai de aceea ele s-au și învrednicit a fi primii martori și mărturisitori ai Învierii Domnului, fiind cinstite pentru aceasta până în ziua dea astăzi, iar Duminica închinată lor este pe bună dreptate socotită în Biserica noastră drept Ziua Femeii creștine. Ierarhul a dat citire și mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat tuturor credincioaselor Bisericii noastre, din biserici, familii, mânăstiri și societate, care au știut întotdeauna să joace un rol important în viața Bisericii Dreptmăritoare Române și a Țării noastre, cum a fost și momentul marii Uniri, de la 1918, cinstit de-a lungul întregului an omagial.
De asemenea, au fost împărtășiți cu Sfintele Taine credincioșii care s-au pregătit pentru aceasta. Un cuvânt de mulțumire a fost adresat Ierarhului la final de către Părintele Paroh Gabriel Bandu, pentru Slujirea Arhierească din Parohia sa, care a adus bucurie și întărire a comuniunii frățești pentru participanți.
Atmosfera de comuniune și de bucurie pentru clerul slujitor a continuat și la agapa comună ce a încheiat această slujire.
În localitatea Ecica, situată la 9 kilometri de orașul Zrenianin, trăiesc astăzi circa 3.000 de persoane dintre care aproximativ 1.000 sunt români, iar aici mai există o biserică ortodoxă sârbească, din lemn și pământ, datând din anul 1711 și fiind cea mai veche biserică de acest fel din aceste părți, precum și o biserică romano-catolică aparținând comunității maghiare care trăiește aici.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1