Citeste si...

EPISCOPUL ROMÂNILOR DIN UNGARIA LA HRAMUL BISERICII ROMÂNEŞTI DIN UZDIN-SERBIA

image8 1Biserica românească din Uzdin, Serbia, aparținând Episcopiei Daciei Felix, este închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, asemenea multor altor biserici din lumea creștină.
Cu acest prilej, în ziua de prăznuire a Marelui Mucenic (23 aprilie 2018), în locașul de cult a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix, împreună cu un numeros sobor, format din Părintele Moise Lința, Parohul Uzdinului, Părintele Emanuel Tăpălagă, Paroh la Sân Mihai și Vicar Eparhial, Părintele Gheorghe Ianeș, Paroh la Satul Nou, Protopop de Panciova și Consilier Economic al Episcopiei, Părintele Gabriel Bandu, Paroh la Ecica și Protopop de Toracul Mic, Părintele Cristian Băbuț, Paroh la Seleuș, Părintele Cristian Popii, Paroh la Toracul Mare, Părintele Traian Brăgean, de la Parohia Ofcea, Părintele Petru Măran de la Alibunar, Părintele Emanuel Mojic de la Toracul Mic, Părintele Ionel Savu, de la Parovia Vladimirovaț, sau Petrovasâla și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula, Ungaria.
Dimineața, Ierarhul a fost întâmpinat în curtea bisericii de membrii corului de credincioase ale Parohiei, condus de Domnul Daniel Cheț, Profesor de Muzică la Școala Generală „Sfântul Gheorghe”, care au dat în mod profesionist răspunsurile la Sfânta Liturghie, pe patru voci. La slujbă au participat, de asemenea, mulți credincioși de diferite vârste, elevii de la Școala Generală Românească, clasele I-VIII și oficialități, ca de pildă Domnul Gheorghe Dinu, Consulul General al României la Vârșeț, Doamna Anișoara Țăran, Coordonatoarea Departamentului pentru Învățământ al Consiliului Național al Minorității Naționale Române, Domnul Octavian Crețu, Directorul Școlii Generale din Uzdin, Domnul Marius Rămianț, Directorul Casei de Cultură „Doina” din Uzdin, Domnul Vasile Barbu, Președintele Societății Literar-Artistice „Tibiscus” din Uzdin, Domnul Milan Garașevici, Președintele Comunei Covăcița, ș.a.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Siluan a evidențiat rolul și valoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, care din dragoste pentru Hristos nu a pregetat să își jertfească și viața, devenind din ostaș al Imperiului Roman în timpul împăratului prigonitor Dioclețian, Mare Mucenic creștin al Împăratului Hristos, Ocrotitor al multor locașuri de cult creștine din toată lumea și al atâtor credincioși și credincioase care îi poartă numele și îl cheamă în ajutor, dar și a numeroase țări, orașe și alte instituții. Ierarhul a săvârșit la final binecuvântarea prinoaselor aduse pentru sărbătoarea hramului și rânduiala tăierii colacului și a stabilirii noilor nași ai bisericii, potrivit obiceiului din Banat, iar membrele corului au cântat colindul Sfântului Gheorghe, un frumos obicei păstrat cu sfințenie în această Parohie. De asemenea, au fost felicitați Domnul Consul General Gheorghe Dinu și toți cei care s-au învrednicit a purta numele Sfântului Mare Mucenic.
Îndată după Sfânta Liturghie, Ierarhul și clerul slujitor, dar și oficialitățile s-au deplasat la Școala Generală Românească „Sfântul Gheorghe” din Uzdin, la care învață un număr de aproximativ 160 de elevi, români, dar și sârbi și romi, unde a fost făcută de asemenea tăierea colacului și alegerea noilor nași ai Școlii ce este de asemenea aflată sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. La soborul slujitor s-a adăugat și Preotul sârb Veselin Teodorovici, de la Parohia Covăcița și Putnikovo, care a rostit rugăciuni în limba sârbă. Oaspeții au fost întâmpinați de cuvântul de salut al Domnului Director Octavian Crețu, iar după rugăciunile săvârșite, Orchestra și Corul de copii al Școlii au cântat cântece românești și au interpretat la diferite instrumente (cobze, chitare, țambal și fluiere), melodii tradiționale din zonă. Orchestra de copii a dovedit un talent și o pregătire deosebite, reușind să obțină în ultimii ani locul I pe țară, la concursuri muzicale de profil. Domnul Consul General Gheorghe Dinu, prezent de multe ori la această manifestare tradițională de hram a Parohiei și Școlii Generale din Uzdin, a împărțit la final copiilor medalioane, cu Marea Unire de la 1918, executate cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.
Toți cei prezenți, circa două sute cincizeci de persoane, au fost invitați apoi la o agapă comună, oferită la Centrul Pastoral, din partea Parohiei Uzdin.
Biserica românească din Uzdin a fost construită în anul 1801, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, fiind declarată mai târziu, de Institutul Republican Sârb ca monument istoric cu valoare extraordinară, de gradul I, datorită vechimii și valorii ei și a fost pictată între anii 1833-1836 de pictorul Constantin Daniel. Din 1898 a fost înființat Corul bărbătesc „Doina” al Parohiei, iar din anul 2001 și un cor de femei, care în ultimii ani a învățat să dea și răspunsurile la Sfânta Liturghie.
În Uzdin, trăiesc astăzi circa 1.500 de locuitori, dintre care aproximativ 80% sunt români, adică în jur de 1.300 de oameni, iar restul sunt sârbi sau romi.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1