Citeste si...

 • publicat de Beatrice Urucu
  Luni seara (10 decembrie 2018), în sala festivă a Primăriei din orașul Bichișceaba (Békéscsaba), Ungaria, s-a desfășurat Gala Minorităților din acest oraș. Sunt cinci minorități care trăiesc aici: slovacă, română,...
 • publicat de Beatrice Urucu
  Joi seara, în data de 6 decembrie 2018, Ambasada României la Budapesta a organizat Recepția oficială de Ziua Națională a României, care s-a desfășurat la Hotelul Marriott, din capitala Ungariei,...
 • publicat de Beatrice Urucu
  Țara mea de jale, țara mea de dor! Ai fost cântată de poeți, ai fost pictată de maieștri ai penelului, ai fost văitată de mamele și văduvele războaielor, ai fost...
 • publicat de Beatrice Urucu
  La 100 de ani de la înfăptuirea României mari, fiecare român se întreabă ce simte pentru țara lui. Sentimentele ne străbat mintea și inima, fără ca noi să le putem...
 • publicat de Beatrice Urucu
  Periodicul săptămânal „Cronica”, al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), ajuns în cel de-al 15-lea an de existență, a fost sărbătorit printr-un eveniment cultural ce a avut loc...
 • publicat de Alin Roates
  Şcoala Gimnazială Eşelniţa este implicată, în perioada 5 noiembrie 2018 - 30 iunie 2019, în proiectul pilot, super-inovativ « Canoe pentru o Dunăre albastră », derulat în parteneriat cu instituţii şi asociaţii...

EVENIMENT RELIGIOS ÎN COMUNITATEA ROMÂNILOR DIN MARAMORAC-SERBIA

IMG 3615În Duminica a VI-a după Paști, a Vindecării orbului din naștere (13 mai 2018), Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix, s-a aflat în mijlocul credincioșilor ortodocși români din Maramorac (Mramorak), Serbia, unde a efectuat mai multe slujiri.
Întâmpinat la intrarea în sat de Domnul Victor Simu, Președintele Consiliului Parohial, iar în fața bisericii de soborul slujitor, de copii îmbrăcați în costume populare și de credincioși, Ierarhul a săvârșit mai întâi Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu Preotul Paroh Romulus Ioța, cu Părintele ortodox sârb din Maramorac Iovan Milanovici, cu Părintele Bogdan Berdacicu, Paroh la Deliblata și cu Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula, Ungaria.
Răspunsurile la strană au fost date de un grup de copii de la Școala Generală, clasele I-VIII, din Doloave (Dolovo) și de corul bisericii din aceeași localitate, dirijat de Domnul Sava Mihailov, iar la slujbă au luat parte mai mulți credincioși, din Maramorac, Cuvin, Doloave și Deliblata, dintre care unii s-au și împărtășit cu Sfintele Taine, la momentul potrivit.
În cuvântul rostit, Preasfințitul Părinte Siluan și-a exprimat bucuria de a putea sluji pentru prima dată Sfânta Liturghie în această localitate și le-a transmis credincioșilor mesajul de a rămâne atașați de credința și Biserica noastră Strămoșească, care peste veacuri ne aduce prezentă, vie și lucrătoare, Persoana Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel Care a dăruit odinioară vedere orbului din naștere și ne luminează și pe noi, până astăzi, pe calea acestei vieți, dacă vom avea, la rândul nostru, credință mărturisitoare și neclintită în El, în ciuda tuturor opreliștilor ce s-ar putea ivi.
Părintele Paroh Romulus Ioța a rostit un cuvânt de bun venit Ierarhului, a mulțumit tuturor celor care au luat parte la această sărbătoare și a făcut un scurt istoric al bisericii din Maramorac, ce este așezată pe dunele (colinele) localității Deliblata, în Sudul Banatului și aparține din punct de vedere administrativ de comuna Cuvin. Menționat demult, în anul 1358, sub denumirea de Bercheș, din comitatul Caraș, iar în 1660, în Catastiful Patriarhiei de Peci, sub denumirea de Mramorak, satul este cedat între 1770-1773 grănicerilor nemți și sârbi, din ordinul Împărătesei Maria Tereza. Pe aceste meleaguri, românii au venit într-un număr mai mare prin anul 1805, din comuna Dejan, iar cei mai mulți, circa 110 familii, în anul 1819. Până în 1873, la despărțirea ierarhică a celor două Biserici, Sârbă și Română, credincioșii români și sârbi din Maramorac au avut o viață bisericească comună și s-au rugat împreună, în ambele limbi, în aceeași biserică, apoi vreme de trei decenii românii au avut o casă de rugăciune separată, iar între anii 1901-1902 și-a ridicat, din mijloace proprii, biserica de zid actuală, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”. Ea a fost sfințită în 25 iulie 1904 de Protopopul tractual din Panciova, Trifon Miclea, iar primul Preot al Maramoracului a fost Nicolae Popoviciu. Parohia a fost slujită de mai mulți preoți, de multe ori a fost vacantă, iar din 1988 este în purtarea de grijă a Părintelui Romulus Ioța, care este actualmente și Preot la Doloave. Cel mai mult, de-a lungul istoriei, la Maramorac au fost 6.000 de locuitori, iar în prezent aici trăiesc circa 2.000 de oameni, dintre care aproximativ 70 de familii de români, adică în jur de 200-300 de persoane.
Îndată după slujbă Ierarhul, înconjurat de ceilalți slujitori, a făcut sfințirea centrului misionar-pastoral al parohiei (sală de mese și bucătărie), amenajat într-una dintre anexele casei parohiale și care va servi la viitoare activități culturale și spirituale ce se doresc a fi organizate aici, în folosul credincioșilor.
În continuare, revenind în biserică, Preasfințitul Părinte Siluan, împreună cu Părintele Paroh Romulus Ioța și Părintele Iovan Milanovici, a săvârșit și Taina Sfântului Botez pentru prunca Elena Simu, nepoata Președintelui Consiliului Parohial.
Oaspeții din Doloave (corul parohial) și alți invitați, au luat parte apoi și la o agapă comună, care a încheiat programul manifestărilor.
Astfel, în spirit de rugăciune și comuniune frățească românească și inter-ortodoxă, s-a desfășurat întreaga sărbătoare de la Parohia Maramorac, din Episcopia Daciei Felix.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Daciei Felix
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1