Imprimă această pagină

ROMÂNII DIN SERBIA DE RĂSĂRIT, ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI

Asociaţia „Eudava”, din Drobeta Turnu Severin, şi-a oferit tot sprijinul românilor din Serbia de Răsărit în lupta lor de a-şi păstra limba română ca limbă maternă. Tocmai de aceea, au făcut toate demersurile pentru ca o delegaţie a românilor din această comunitate să fie primită în cadrul Comisiei pentru Comunitaţile de români din afara graniţelor ţării, a Parlamentului României. Aceştia au participat la dezbateri şi au povestit oficialilor români care este situaţia reală din zona Serbiei de Răsărit şi cât de mare este lupta pentru păstrarea identităţii naţionale a românilor care trăiesc aici.

Participarea la şedinţa Comisiei pentru comunităţile din afara graniţelor ţării este un prim pas în sprijinul românilor din Serbia de Răsărit. Principalul subiect dezbătut în cadrul acestei şedinţe a fost situaţia românilor, care luptă să păstreze limba română ca limbă maternă.

,,Una din preocupările noastre constante a fost și este legată de situația românilor din afara granițelor țării. Astfel, în data de 13 noiembrie, am fost la Parlamentul României cu o delegație a românilor din Serbia de Răsărit pentru a pune în discuție problemele cele mai importante cu care aceștia se confruntă în păstrarea identității. Cu această ocazie, membrii comunității au prezentat solicitările și propunerile lor cuprinse în Memoriul de la Cucevo, elaborat cu ocazia Zilei Limbii Române, în 29 septembrie 2018”, a declarat Alin Roateş, preşedintele Asociației „Eudava”.

Românii din Serbia de Răsărit au nevoie de cărţi în limba română, de manuale, de profesori care să predea copiilor noţiuni de limbă şi civilizaţie românească. În această zonă, nu există şcoli cu predare în limba română, iar numărul profesorilor este mai mic decât cel al degetelor de la o mână. Lupta pentru păstrarea identităţii naţionale este acerbă, în condiţiile în care românii de aici nu sunt recunoscuţi ca grup etnic separat.

„Faptul că suntem în imediata vecinătate a acestei comunități românești constituie o obligație morală în plus, a noastră, a severinenilor, a mehedințenilor, de a le întinde o mână de ajutor. Este datoria tuturor românilor să își îndrepte atenția către acești români autentici care, fără școală în limba română, fără acces la cărți și manuale, au rezistat și au păstrat valorile spiritului românesc”, a adăugat Ştefan Dăncău, vicepreședintele Asociației „Eudava”.

Pentru românii din estul Serbiei cererile cu privire la studierea limbii române în şcoli au fost depuse şi se aşteaptă un răspuns din partea Ministerului din Belgrad. Din 2016, românilor li se refuză dreptul la studiul limbii române în învăţământul mediu.

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)