Citeste si...

 • publicat de Beatrice Urucu
  Luni seara (10 decembrie 2018), în sala festivă a Primăriei din orașul Bichișceaba (Békéscsaba), Ungaria, s-a desfășurat Gala Minorităților din acest oraș. Sunt cinci minorități care trăiesc aici: slovacă, română,...
 • publicat de Beatrice Urucu
  Joi seara, în data de 6 decembrie 2018, Ambasada României la Budapesta a organizat Recepția oficială de Ziua Națională a României, care s-a desfășurat la Hotelul Marriott, din capitala Ungariei,...
 • publicat de Beatrice Urucu
  Țara mea de jale, țara mea de dor! Ai fost cântată de poeți, ai fost pictată de maieștri ai penelului, ai fost văitată de mamele și văduvele războaielor, ai fost...
 • publicat de Beatrice Urucu
  La 100 de ani de la înfăptuirea României mari, fiecare român se întreabă ce simte pentru țara lui. Sentimentele ne străbat mintea și inima, fără ca noi să le putem...
 • publicat de Beatrice Urucu
  Periodicul săptămânal „Cronica”, al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), ajuns în cel de-al 15-lea an de existență, a fost sărbătorit printr-un eveniment cultural ce a avut loc...
 • publicat de Alin Roates
  Şcoala Gimnazială Eşelniţa este implicată, în perioada 5 noiembrie 2018 - 30 iunie 2019, în proiectul pilot, super-inovativ « Canoe pentru o Dunăre albastră », derulat în parteneriat cu instituţii şi asociaţii...

PARLAMENTARUL GRIGORE TIMIȘ SOLICITĂ MINISTERULUI EDUCAȚIEI DE LA KIEV RENUNȚAREA LA GLOTONIMUL „LIMBA MOLDOVENEASCĂ”

Parlamentarul Grigore Timiș, singurul deputat de etnie română din Rada Supremă de la Kiev, solicită ministrului ucrainean al educației și științei, Lilia Grinevici, să studieze posibilitatea ca în Ucraina să funcționeze o singură programă școlară pentru școlile cu predare în limba română, renunțând la glotonimul „limbă moldovenească”, folosit în special în cazul școlilor din regiunea Odesa – scrie TOCpress.

În interpelarea adresată ministrului Grinevici, parlamentarul Grigore Timiș menționează că reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, printre care și președintele asociației “Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, Anatol Popescu, i-au cerut în repetate rânduri să facă demersuri pentru unificarea celor două programe școlare, “moldovenească” și română, care, deși sunt identice, funcționează separat.

Deputatul atrage atenția că punctul 48 al Opiniei Comisiei de la Veneția Nr.902/11.12.2017 cu privire la Legea ucraineană a educației, din 5 septembrie 2017, subliniază, printre altele, recunoașterea aspectului identic al limbilor română și “moldovenească” în practica și jurisprudența Republicii Moldova – potrivit TOCpress.

“În plus, în octombrie 2017, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a dat aviz pozitiv proiectului de lege privind modificarea denumirii limbii de stat în Constituție din moldovenească în română, bazându-se pe o decizie din 2013, care recunoaște româna drept limbă de stat” – menționează deputatul Timiș în interpelarea adresată ministrului Grinevici. Parlamentarul mai amintește că, în decembrie 2017, Guvernul de la Chișinău a sprijinit inițiativa referitoare la modificarea denumirii limbii de stat în Constituție din “moldovenească” în română.

“Astfel, în regiunea Odesa, pe teritoriul Basarabiei istorice, unde locuiesc compact cetățeni ai Ucrainei de origine română și moldovenească, în școlile medii generale, învățământul se desfășoară în ‘moldovenească’, o limbă care, de fapt, nu există. Este important de menționat că programele școlare menționate mai sus sunt folosite doar în regiunea Odesa” – mai remarcă deputatul Grigore Timiș, potrivit TOCpress, citat de Radio Cernăuți.

Ținând cont de cele menționate, parlamentarul solicită ministrului Grinevici să examineze posibilitatea unificării celor două programe școlare identice, “moldovenească” și română, prin trecerea tuturor instituțiilor școlare menționate la programa de studiu destinată școlilor cu predare în limba română, în calitate de limbă maternă a cetățenilor Ucrainei care aparțin minorității române/moldovenești și una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene.

De asemenea, deputatul Timiș îi solicită ministrului ucrainean al educației, Lilia Grinevici, să-i furnizeze informații referitoare la argumentele pe care s-a bazat Ministerul Educației și Științei de la Kiev în 1997-1998 când a decis, fără să se consulte cu părinții și cadrele didactice românofone din sudul Basarabiei, să-i priveze pe cetățenii românofoni ai Ucrainei din regiunea Odesa de posibilitatea de a studia în limba română conform unei singure programe școlare, așa cum se întâmplă și azi în regiunile Transcarpatia și Cernăuți, indiferent cum se consideră cetățenii – români, maramureșeni, bucovineni, moldoveni sau basarabeni – notează TOCpress.

 

sursa: BucPress

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1