Citeste si...

SĂRBĂTOARE LA ROMÂNII DIN GYULA, UNGARIA

IMG 0686Sărbătoare la românii din Gyula, Ungaria! 2018 a fost întâmpinat cu bucurie și cu încrederea că viitorul va fi cu pace și liniște.

Anul Nou 2018 a fost întâmpinat cu bucurie și la Catedrala Episcopală din Giula, aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. În locașul de cult, Preasfințitul Părinte Siluan a săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, în ziua sa de prăznuire (1 ianuarie 2018), care este în același timp și Praznicul Tăierii Împrejur a Domnului și ziua de trecere în Noul An civil. Din soborul slujitor au mai făcut parte Părintele Teodor Marc, Parohul Catedralei și Consilierul Economic al Episcopiei și Arhidiaconul Emanuel Văduva, iar la slujbă au luat parte mulți credincioși, atât din Giula, cât și din alte localități și zone din România (Arad, Oradea, Salonta, Baia-Mare), aflați în oraș ca turiști, pentru a petrece aici trecerea dintre ani, dar și veniți în vizite la rudenii ale lor. Între aceștia s-au numărat Domnul Aurel Ardelean, Rectorul Fondator și Președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Domnul Eugen Gagea, Decanul Facultății de Științe ale Educației, Psihologie, Educație Fizică și Sport, în cadrul aceleași Universități, Doamna Maria Gurzău Czegledi, Directorul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, Domnul Ion Budai, Epitrop al Catedralei și fost Director al Liceului, ș.a.

Totodată, a fost săvârșită și Slujba de „Te Deum”, în semn de recunoștință și mulțumire pentru toate binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria în anul care a trecut și pentru a-I cere binecuvântarea asupra cununei Anului Nou care a sosit.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Siluan a subliniat importanța deosebită, pentru Poporul Român de pretutindeni, a acestui An Centenar, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii noastre drept An Omagial al unității de credință și neam și An Comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918, a tuturor românilor într-o singură Țară Românească și Creștinească, dar și importanța capitală Persoanei Domnului Iisus Hristos în realizarea mântuirii personale a dreptmăritorilor creștini, dar și în viața Poporului nostru, de-a lungul istoriei sale.

Anul Omagial 2018 a fost proclamat oficial și la slujba din noaptea trecerii dintre ani, la finalul rugăciunilor de mulțumire înălțate aici de Ierarh și de ceilalți slujitori de la Catedrală și din Permanența Consiliului Eparhial.

Mulți credincioși, din Ungaria, dar și din România, au luat parte și la această slujbă, dar și la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrală, în Ajunul Anului Nou (31 decembrie 2017), în Duminica după Nașterea Domnului. În ambele prilejuri, Ierarhul a rostit câte un cuvânt de învățătură și de binecuvântare, pentru toți cei adunați în duh de rugăciune, în locașul de cult istoric al comunității românești din Ungaria, la această vreme de trecere dintre ani, așteptată cu multă nădejde și bucurie de creștini, dar și de oamenii de pe fața întregului pământ.

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1