Imprimă această pagină

SĂRBĂTOARE LA BISERICA ROMÂNEASCĂ DIN CENADUL UNGURESC

IMG 3586Biserica românească din Cenadul Unguresc (Magyarcsanád), închinată Înălțării Domnului, și-a sărbătorit cu anticipație hramul, sâmbătă, 12 mai 2018. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în locașul de cult, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi, format din Părintele Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc al Episcopiei din Ungaria, Părintele Aurel Becan, Parohul de la Cenadul Unguresc, Protopop de Seghedin și gazda întregii manifestări, Părintele Ioan Bun, Paroh la Micherechi, Părintele Ionuț Negrău, de la Săcal, Părintele Marius Vidican, Paroh la Bătania și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala din Giula.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul coral „Trifon Lugojanul” din Arad, condus de Domnul Roz Marinel, iar la slujbă au participat circa o sută de credincioși, din Cenadul Unguresc, Seghedin, Macău (Mákó), Bătania, dar și din România, de la Sântana, precum și oficialități, ca de pildă Domnul János Farkas, Primarul de la Cenadul Unguresc, Domnul Daniel Banu, Consulul General al României la Seghedin, Domnul Consul Cristian Daniel, de la același Consulat, Domnul Gheorghe Petrușan, Președintele Autoguvernării Românești Locale și al celei Județene din Seghedin, Domnul Vasile Rotar, Președintele Autoguvernării Românești Locale din Cenadul Unguresc, ș.a.
La momentul potrivit copiii au fost cuminecați cu Sfintele Taine, iar în cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Siluan a subliniat importanța sărbătorii hramului, în cazul de față al Înălțării Domnului, care este o împlinire deplină a umanității răscumpărate prin Jertfa și Învierea lui Hristos. Acesta aduce firea omenească și o așează acolo unde îi era rostul de la început, adică de-a dreapta lui Dumnezeu Tatăl, în ceruri. Totodată, în această zi, creștinii de pretutindeni îi cinstesc și pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul, o pildă extraordinară de tărie în credință și în lupta cu patimile, pentru tinerii și creștinii din toate locurile și vremurile, care a pătimit pentru credința sa la o vârstă fragedă, de numai 17 sau 18 ani, trăind la mijlocul secolului al XVII-lea.
La final, Părintele Paroh Aurel Becan a mulțumit Ierarhului, clerului slujitor, oficialităților și credincioșilor și și-a exprimat recunoștința față de strămoșii români care au ctitorit biserica românească de zid din Cenadul Unguresc în anul 1808, astfel încât a fost sărbătorită acum și împlinirea a 210 ani de existență neîntreruptă, românească și ortodoxă, a acestui locaș de cult, ce a fost construit în locul unei alte biserici mai vechi, din lemn, de la 1767, în care sârbii și românii ortodocși se rugau împreună. După 1872 aceștia s-au despărțit, iar din 1880 sârbii ortodocși au propriul loc locaș de închinare, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, dar relațiile de bună înțelegere între români și sârbi se păstrează și în ziua de astăzi. A fost evocată de asemenea, și legătura de sânge cu Neamul Românesc și evenimentul Marii Uniri de la Alba Iulia, între delegații de la această Adunare Națională numărându-se și 23 de persoane din partea comunității românești din Ungaria, din care trei au fost Preoți: Pr. Teodor Pătcaș din Peterd, Pr. Iosif Ion Ardelean din Chitighaz și Pr. Romul Nestor din Cenadul Unguresc.
Toți cei prezenți la slujbă au luat parte apoi și la o agapă frățească, oferită la Căminul Cultural de Parohie și Autoguvernarea Românească Locală din Cenadul Unguresc, unde atmosfera comuniune românească a continuat și a pecetluit această frumoasă zi de îndoită sărbătoare.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)