Citeste si...

PS SILUAN, EPISCOPUL ROMÂNILOR DIN UNGARIA, ŞI PS NICODIM, EPISCOPUL SEVERINULUI ŞI STREHAIEI, SLUJBĂ ARHIEREASCĂ LA MÂNĂSTIREA TECHIRGHIOL

Techirghiolul, mai ales prin lacul cu apă sărată și nămolul terapeutic, pe care îl deține, este cunoscut de multă vreme ca stațiune balneoclimaterică, unde anual mii de oameni vin ca să își găsească alinare suferințelor și tămăduire trupurilor.

Începând din anul 1928, prin grija vrednicului de Pomenire Patriarh Miron Cristea, a fost achiziționat aici, la Techirghiol, un imobil care urma să fie amenajat ca Centru de tratament pentru clericii Patriarhiei Române, care datorită bătrâneților lor, sau altor probleme de sănătate, aveau nevoie de îngrijire medicală în acest loc binecuvântat de Bunul Dumnezeu cu proprietăți terapeutice.

În 1951, la inițiativa Patriarhului Justinian, la Centrul de tratament din Techirghiol a fost adusă o frumoasă bisericuță de lemn, de la Stâna Regală a Castelului Pelișor, din Sinaia și tot atunci s-a înființat aici Schitul de Maici „Sfânta Maria” Techirghiol, care a păstrat ca anexă Sanatoriul Preoțesc, râvnit și de alte instituții și autorități locale, ale vremii aceleia. Din 1976, tot cu purtarea de grijă a Patriarhului Justinian, la Techirghiol a fost adus și renumitul Părinte Ieromonah Arsenie Papacioc, care vreme de 35 de ani, până la trecerea sa la cele veșnice (în 19 iulie 2011), a fost Duhovnicul Mânăstirii de maici, dar și al foarte multor suflete de credincioși români și străini, care au venit aici ca să îi ceară rugăciune și cuvânt de folos.

În 2000, în timpul Patriarhului Teoctist, baza de tratament de la Techirghiol a fost amenajată pentru a putea primi oameni și vârstnici veniți din toate colțurile țării, Mânăstirea păstrându-și statutul de Stravropighie Patriarhală (Mânăstire dependentă direct de Patriarhia Română), pe care l-a avut și până atunci.

Din anul 2008, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rânduit ca baza de tratament de la Techirghiol să fie îmbunătățită și dotată, fiind cuprinsă, împreună cu Mânăstirea, în Centrul Social-Pastoral „Sfânta Maria”, care oferă asistență medicală de specialitate ierarhilor, clericilor, credincioșilor, monahilor și monahiilor din România, dar și de dincolo de hotarele ei, fiind așezat sub conducerea Părintelui Arhimandrit Cleopa Nistor, Consilier Patriarhal și Administrator al acestui Centru Social-Pastoral.

Aflați la tratament, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix, au săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în Paraclisul Patriarhal cu hramul „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon” și Sfântul Prooroc Moise”, în Duminica a XX-a după Rusalii (7 octombrie 2018). Din soborul slujitor au mai făcut parte Părintele Arhimandrit Cleopa Nistor, Administratorul Centrului, Părintele Protosinghel Ieronim Gheorghiță, Duhovnicul Mânăstirii de Maici „Sfânta Maria” din Techirghiol și Părintele Cristian Todireanu, de la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din București (Piața Muncii, Sector II), iar răspunsurile la strană au fost date de maicile Mânăstirii.

La slujbă au luat parte mulți credincioși, atât din Techirghiol, cât și dintre cei veniți pentru tratament balneoclimateric la această Mânăstire.

Cuvântul de învățătură al duminicii a fost rostit de Preasfințitul Părinte Siluan, care a subliniat purtarea de grijă, iubirea milostivă și puterea dumnezeiască a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel Care a înviat din morți pe fiul văduvei din Nain și a biruit definitiv moartea, prin Sfânta Sa Înviere, dăruind, de asemenea, viață, putere, mângâiere și ajutor tuturor celor care vor crede, la rândul lor, în El. Biserica noastră, întemeiată pe Jertfa Răscumpărătoare și Învierea Mântuitorului Hristos, este la fel de actuală și astăzi, pentru cei care au ochi să o vadă și inimă deschisă să priceapă aceasta, și ea poartă de grijă fiilor și fiicelor sale, de la naștere, prin Taina Sfântului Botez, a Cununiei binecuvântate, la vremea cuvenită, a Sfintei Spovedanii și a Sfintei Împărtășanii, de-a lungul întregii vieți și până la plecarea lor din această lume, cu nădejdea dobândirii vieții celei veșnice și a Împărăției Cerurilor. După aceea, i-a împărtășit pe copii și credincioși cu Sfintele Taine, iar la final, ambii Ierarhi au binecuvântat pe toți credincioșii prezenți, care s-au bucurat, astfel, atât de tămăduire trupească, prin tratamentele oferite la această Mânăstire, cât și de hrană duhovnicească, prin rugăciunea comună, săvârșită în interiorul locașului de cult.

Anual, circa 3.000 de credincioși beneficiază de tratament la Centrul Social-Pastoral „Sfânta Maria” din Techirghiol.

Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1