Citeste si...

ÎNTÂLNIRE ORTODOXĂ LA BUDAPESTA ÎNTRE IERARHI ROMÂNI ȘI IERARHI SÂRBI

IMG 5515La inițiativa PS Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix și cu binecuvântarea și conlucrarea Preasfințitului Părinte Lukijan (Luchian) Pantelici, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria și Administratorul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Timișoara, vineri, 2 noiembrie 2018, la sediul din Budapesta al Eparhiei Sârbe a avut loc o întâlnire de lucru cu Preasfințitul Părinte Ignatie de Branicevo, Episcop sârb pentru una dintre cele două Eparhii ale Patriarhiei Sârbe, din Sudul Dunării, în care trăiesc și românii din Valea Timocului.
Preasfințitul Părinte Siluan a fost întâmpinat de Preasfințitul Părinte Lukijan, Preasfințitul Părinte Ignatie și alți clerici, la Catedrala Sârbă din Budapesta, unde s-au închinat cu toții, în biserică și au semnat în Sfânta Evanghelie, după care a urmat întâlnirea de dialog, într-unul dintre birourile Eparhiei. La întrunire au mai luat parte și Părintele Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, precum și Părintele Markov Marinko, Vicar al Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Timișoara.
Întâlnirea a avut ca scop o analiză a situației românilor din Sudul Dunării, în principal din Valea Timocului, cuprinși în Episcopia Daciei Felix, dar trăitori pe un teritoriu canonic aparținând Patriarhiei Sârbe, pentru a găsi căi comune de înțelegere și dialog, astfel încât să fie rezolvate, în măsura posibilităților, două deziderate importante: acoperirea nevoilor misionar-pastorale ale acestor credincioși și păstrarea comuniunii frățești inter-ortodoxe între Biserica Ortodoxă Română și cea Sârbă.
A fost subliniată, de asemenea, situația misionară actuală, atât în cadrul celor cinci Eparhii Ortodoxe care își desfășoară activitatea în Ungaria (români, sârbi, bulgari, greci și maghiari, aparținători de Patriarhia Moscovei), într-o țară majoritar catolică și reformată, în care Ortodoxia și populațiile ortodoxe, de diferite neamuri, reprezintă o minoritate, cât și în general, în România, Serbia, sau în alte locuri din lume, încercând să se arate necesitatea de a găsi căi comune de dialog, pentru a scoate în evidență, mai întâi, provocările vremurilor și nevoia de bună înțelegere, pentru atragerea propriilor credincioși la Biserică, în contextul unei societăți secularizate, indiferente, sau de multe ori potrivnice credinței, precum și importanța dialogului și a întăririi comuniunii inter-ortodoxe, prin slujiri comune și o mai bună cunoaștere reciprocă. A fost arătată, de asemenea, importanța eclesiologiei ortodoxe (a învățăturii despre Sfânta Biserică) și a respectării sfintelor canoane, dar și aceea de a constata evoluția lucrurilor și starea acestora la momentul actual, care ar putea fi îmbunătățită prin mai bună cunoaștere reciprocă și prin dialog. În acest sens, în cadrul Patriarhiei Sârbe a fost creată o comisie de dialog formată din Preasfințiții Părinți Ignatie de Branicevo, Ilarion de Timoc, Lukijan de Budapesta și Timișoara și Mitrofan din America, în vederea reluării unui dialog cu Patriarhia Română, în privința românilor din Sudul Dunării, care ar urma să fie inițiat în viitorul apropiat. În curând, începând din data de 6 noiembrie 2018, va avea loc și o ședință de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe.
Pe de altă parte, având în vedere faptul că în mod temporar, pentru o perioadă de 2 ani și începând din luna august 2017, Preasfințitului Părinte Siluan, i-a fost încredințată și administrarea Episcopiei Daciei Felix, în calitate de Locțiitor, pe lângă conducerea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și având în vedere importanța cultivării unor bune relații reciproce cu Ierarhii din Biserica Sârbă, dar și în contextul discuțiilor avute la Budapesta, Preasfințitul Părinte Siluan le-a adresat celor doi Ierarhi sârbi: PS Lukijan de Budapesta și Administrator de Timișoara și Ignatie de Branicevo, invitația de a sluji împreună, la hramul Catedralei Episcopale din Giula, Ungaria, care va avea loc în curând, la Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, Ocrotitorul Duhovnicesc al acestei Catedrale. Cei doi Ierarhi au acceptat cu bucurie și în principiu, invitația adresată, urmând a fi făcute formalitățile necesare pentru ca ea să poată fi dusă la bun sfârșit.
Întâlnirea de la Budapesta a fost benefică și s-a desfășurat într-un spirit pașnic, de bună înțelegere și respect reciproc și considerăm că ea poate contribui substanțial la dezvoltarea unor bune relații între Ierarhi, Eparhii și cele două Biserici Ortodoxe Surori, Română și Sârbă.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1