Citeste si...

AȘEZĂMÂNTUL MONAHAL ROMÂNESC DIN BUDAPESTA ȘI-A SĂRBĂTORIT HRAMUL

IMG 5865Așezământul Monahal Românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta, care împlinește în zilele acestea 10 ani de existență, și-a sărbătorit Hramul în Duminica după Botezul Domnului (13 ianuarie 2019).
Cu aceste prilej, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, s-a aflat în mijlocul obștii monahale formată din 3 maici și aflată sub purtarea de grijă a Părintelui Protosinghel David, Pop, Superiorul Așezământului Monahal Românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” și al Centrului Misionar-Pastoral și Cultural „Sfântul Vasile cel Mare”, săvârșind Sfânta Liturghie Arhierească în Capela Românească din Budapesta, care funcționează atât ca locaș de rugăciune al comunității românești parohiale din acest oraș, de la începutul anilor 1900, cât și al Așezământului Monahal Românesc ce a fost înființat aici în 15 ianuarie 2009, cu binecuvântarea Preasfinției Sale.
Din soborul slujitor, alături de clericii români din Budapesta: Părintele Protosinghel David Pop, Superiorul Așezământului Monahal și Părintele Marius Maghiaru, Protopopul Ortodox Român de Budapesta, au mai făcut parte Părintele Arhimandrit Nicolae Moldovan, Starețul Sfintei Mânăstiri Nicula, din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Părintele Protosinghel Calinic Stupinean și Ierodiaconul Gavriil Boga, de la aceeași Mânăstire, precum și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula.
Răspunsurile la strană au fost cu profesionalism de maicile Așezământului Monahal, iar la slujbă au participat numeroși credincioși ortodocși români din Budapesta și împrejurimi, precum și oficialități, ca de pildă Excelența Sa, Domnul Marius Lazurca, Ambasadorul României la Budapesta și familia sa, Doamna Gabriela Elekeș, Președintele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Budapesta (AFORB) și Domnul Locotenent Comandor Nistor, Comandantul contingentului românesc de la Pápa (Papo), Ungaria.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Siluan a vorbit despre importanța credinței în viața poporului român și a creștinilor dreptmăritori de pretutindeni, care dincolo de realizările din punct de vedere material, sau profesional, reprezintă un lucru deosebit de important și un mare câștig în viața acestora, un reazăm și un punct de sprijin puternic pentru toate încercările pe care fiecare le are de trecut aici, pe pământ și o pregătire necesară și foarte binevenită pentru înțelegerea, asumarea și dobândirea vieții celei veșnice, adusă în lume prin cuvântul de învățătură al Mântuitorului nostru Iisus Hristos, prin Jertfa Sa de pe Crucea Golgotei și prin predica Sfinților Apostoli și începută prin Taina Sfântului Botez.
Copiii și cei care s-au pregătit au fost împărtășiți apoi cu Sfintele Taine, iar la final Ierarhul a adus mulțumire Bunului Dumnezeu pentru această realizare importantă din viața comunității românești budapestane, care începând de acum 10 ani are și ea un locaș de rugăciune mănăstiresc, în care, în fiecare zi se înalță rugăciuni de mulțumire și de cerere către Bunul Dumnezeu, de către obștea Așezământului Monahal Românesc, pentru binele și folosul duhovnicesc al acestor credincioși. Mulțumire a fost adusă și Starețului și Părinților de la Mânăstirea Nicula, care au venit la această sărbătoare de hram cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, al Clujului, Maramureșului și Sălajului și au adus multă bucurie Părintelui Protosinghel David Pop, care a intrat în monahism și a petrecut primii ani ai nevoințelor sale duhovnicești tot la Mânăstirea Nicula.
Părintele David a mulțumit, de asemenea, Bunului Dumnezeu pentru tot ajutorul acordat în acești ani, Ierarhului locului pentru binecuvântarea înființării acestui Așezământ Monahal la Budapesta, aflat la loc de cinste în sufletul său, Părinților de la Nicula, care l-au onorat cu prezența și slujirea lor, Părintelui Marius Maghiaru, frate întru slujirea la Sfântul Altar și tuturor credincioșilor români din Budapesta, pe care îi are în grija sa părintească.
Toți cei prezenți la slujbă au fost invitați apoi la o agapă frățească, la care a continuat atmosfera de comuniune frățească, ortodoxă și românească.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1