Citeste si...

Bulgaria

 

 

 

În Bulgaria, comunitatea românească este întâlnită în partea de nord-vest, în regiunile Vidin, Vrața și Plevna. Românii din Bulgaria se pot împărţi într-un sector timocean, un sector dunărean (care se întinde de la râul Timoc şi până la litoralul Mării Negre) şi un sector, în interiorul Bulgariei şi al Munţilor Balcani. Cei mai mulţi români se află în zona Vidinului, unde întâlnim 50 de comune, din care 30 sunt curat româneşti.Comunităţi importante de români se găsesc pe malul drept al bazinului dunărean, până la Ruse şi, apoi, în sate din sudul Dobrogei.

Cu toate acestea, numărul vorbitorilor de limba română, din Bulgaria, este  după datele oficiale, foarte mic, în scădere de la 96 000, cifră înregistrată la începutul secolului, la 16 000 în 1934. În urma recensământului din februarie 2011, numărul cetăţenilor bulgari care s-au declarat “etnici români” este de 866, cel al cetăţenilor bulgari care s-au declarat “etnici vlahi” este de 3598, iar cel al cetăţenilor români aflaţi în Bulgaria este de 334.

Toate acestea sunt cu atât mai importante, cu cât, după cele mai multe statistici, în Bulgaria trăiesc, astăzi, între 1 million şi 2 milioane de români, reprezentând ca importanţă a doua minoritate, după cea turcă. Constituţia statului bulgar nu recunoaşte nicio minoritate, ceea ce şi explică tendinţa autorităţilor de a le ignora.

Românii din Bulgaria nu sunt recunoscuți ca minoritate națională, ci doar ca grup etnic, neavând astfel dreptul la educație în limba lor, în școli de stat. Organizaţiile româneşti din Bulgaria organizează cursuri de limba română de la ciclul preşcolar, până la cel liceal.

Liceul “Mihai Eminescu” din Sofia funcţionează ca unitate şcolară pentru studierea intensivă a limbii române. Liceul şi-a reluat activitatea în anul 1999, după o întrerupere de 51 de ani.

În privinţa învăţământului superior, în Bulgaria, funcţionează la Universitatea „Kliment Ohridski” din Sofia un lectorat de limba română în cadrul Catedrei de Limbi Romanice. La Universitatea „Kiril şi Metodie” din Veliko Târnovo există un lectorat de limba română.

 

 

 

Ultima modificare Luni, 19 Octombrie 2015 11:52
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Mai multe din această categorie: Asociaţii româno-bulgare »

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1