Citeste si...

IERARHUL MEHEDINȚIULUI INVITAT SĂ PARTICIPE LA SĂRBĂTOAREA SF. DIMITRIE LA CRAIOVA ȘI A SFÂNTULUI DIMITRIE CEL NOU LA BUCUREȘTI

av.JPGCreștinii ortodocși îl prăznuiesc cu mare evlavie și bucurie, în fiecare an la data de 26 octombrie, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. În toate bisericile din parohiile și mănăstirile de pe teritoriul țării se săvârșesc sfinte slujbe închinate celui supranumit și Izvorâtorul de Mir.

Ca în fiecare an, ierarhul mehedințenilor, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei participă la momentele liturgice dedicate hramului Catedralei mitropolitane din Craiova, evenimente care au debutat miercuri, 25 octombrie, cu slujba Vecerniei unită cu Litia. Tot seara trecută, în ajunul sărbătorii, sute de credincioși au străbătut străzile orașului alături de zeci de arhierei, preoți și diaconi în tradiționala procesiune cu racla în care se află moaștele Sfântului Ierarh Nifon, ale Sfintei Mucenițe Tatiana diaconița și ale Sfinților Mari Mucenici Serghie și Vah, după care s-a continuat slujba Utreniei iar de la miezul nopții s-a săvârșit Sfânta Liturghie. Sărbătoarea este încununată astăzi, în ziua de prăznuire a ocrotitorului spiritual al Catedralei Mitropolitane, de Sfânta Liturghie arhierească oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei alături de un numeros sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Sfântul Dimitrie a fost fiu al prefectului din Tesalonic (Grecia) și a trăit în timpul împăraților romani Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305). Datorită calităților sale de bun conducător a fost numit guvernator al Tesalonicului după moartea tatălui său. Și-a atras mânia împăratului după ce s-a aflat că a împărțit săracilor toată averea pe care o moștenise și a îmbrățișat credința creștină, aducând defăimare închinării la zei. A fost închis în temniță și ucis cu sulița. Sfintele sale moaște se află în catedrala din Salonic, orașul în care a trăit și al cărui ocrotitor este, iar în ziua prăznuirii sfântului, episcopul se roagă înaintea raclei, apoi sfințește untdelemnul pe care îl toarnă peste mirul izvorât din sfintele moaște. Acest ulei sfințit unit cu mirul izvorât în chip minunat este dăruit credincioșilor, în mici recipiente, spre dobândirea sănătății sufletești și trupești.

                                                                               

Biserică închinată Sfântului Dimitrie în Drobeta Turnu Severin

 

În Drobeta Turnu Severin există o singură biserică închinată Sfântului Dimitrie, aflată în incinta cimitirului municipal, biserică zidită în anul 1873 de Joița Chintescu, în memoria unicului său fiu, decedat la numai 20 de ani.

 

Sfântul Dimitrie Basarabov – ocrotitorul Bucureștiului

 

Vineri, 27 octombrie, Părintele Episcop Nicodim participă la o altă mare sărbătoare liturgică, prăznuirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, numit și Basarabov, ocrotitor al Bucureștilor. La Catedrala patriarhală va fi săvârșită Sfânta Liturghie de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În acest an, la hramul catedralei sunt invitați să participe alături de ierarhii români, mai mulți arhierei din străinătate: Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului şi al Întregii Albanii, Preafericitul Părinte Rastislav, Arhiepiscop de Prešov şi Mitropolit al Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei şi din Slovacia, împreună cu ierarhii străini delegaţi ai Bisericilor Ortodoxe surori şi ierarhii români prezenți la hram, preoţi şi diaconi.

 

 

Alexandra Dediu

Foto: Episcopia Severinului și Strehaiei

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1