Citeste si...

CONGRESUL DE TEOLOGIE "PAVLIA", LA FINAL

IMG 4004Congresul de Teologie „Pavlia” și manifestările liturgice dedicate cinstirii Sfântului Apostol Pavel în orașul Veria, din Grecia, s-au încheiat la Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel (29 iunie 2018).
La ultima sesiune de lucrări a Congresului a luat parte și Preafericitul Părinte Teodor al II-lea, Patriarhul Alexandriei, venit special la Veria la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Pantelimon, pentru acest Congres dedicat misiunii creștine și mai ales pentru slujirile liturgice consacrate Apostolului Neamurilor.
Congresul s-a încheiat joi, cu o masă rotundă, pe tema: „Misiunea ortodoxă contemporană”, moderată de Înaltpreasfințitul Părinte Gheorghe, Mitropolit de Kitrus și Katerini, la care au fost aduse mărturii concrete despre felul în care se desfășoară misiunea creștină în Coreea și în Africa, dificultățile pe care le întâmpină la fața locului, necesitatea acestei misiuni și roadele ei, principiile care stau la baza unei astfel de lucrări și alte chestiuni concrete rezultate din proprie experiență și cercetare. Concluziile Congresului din acest an au fost trase de Înaltpreasfințitul Părinte Pantelimon, iar Preafericitul Părinte Patriarh Teodor a adresat la rândul său un cuvânt, despre misiunea creștină, importanța ei capitală și felul cum poate fi sprijinită, mulțumind gazdei pentru invitația primită și felicitându-l pentru bogata activitate desfășurată în Mitropolia de Veria, Nausa și Kampania.
Au fost prezentate volumul cu comunicările de anul trecut ale Congresului (Pavlia, ediția a XXIII-a) și cartea „Iubirea în afara granițelor. Misiune creștină în Kenia, Congo, Uganda, Sumatra, Camerun și Noua Zeelandă”, apărute la Editura Mitropoliei de Veria, Nausa și Kampania și a fost anunțat, de asemenea, titlul Congresului din 2019, ediția a XXV-a: „Slujirea lumii și a Bisericii”.
Punctul culminant al manifestărilor dedicate Apostolului Neamurilor l-au constituit slujirile liturgice legate de Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, desfășurate la vechea Catedrala Mitropolitană din Veria: Vecernia cu Litie, din ajunul Sărbătorii (28 iunie 2018) și Sfânta Liturghie din însăși ziua Praznicului, săvârșite sub protia Preafericitului Părinte Patriarh Teodor al Alexandriei, de către Ierarhii reprezentând Bisericile Ortodoxe Autocefale Surori, clerici care i-au însoțit, clerici din Mitropolia de Veria, Nausa și Kampania, sau din alte Eparhii din Grecia, precum și clerici africani; procesiunea prin oraș, făcută împreună cu fanfară militară, de cler și foarte mulți credincioși, de la această Catedrală și până la altarul Sfântului Apostol Pavel, unde a fost săvârșită și slujba Vecerniei pentru Sărbătoarea Soborului Sfinților Apostoli (29 iunie 2018), care a și încheiat, practic, seria acestor manifestări.
Astfel, prin studii academice și sesiuni de comunicări, prin activități culturale și mai ales prin rugăciuni liturgice, orașul Veria și toți invitații săi de seamă din aceste patru zile festive, au cinstit, așa cum se cuvine, pe Ocrotitorul Duhovnicesc și Apostolul care a adus Vestea cea bună a Sfintei Evanghelii în această cetate, în urmă cu aproape 2.000 de ani.
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1