Citeste si...

 • publicat de Beatrice Urucu
  Luni seara (10 decembrie 2018), în sala festivă a Primăriei din orașul Bichișceaba (Békéscsaba), Ungaria, s-a desfășurat Gala Minorităților din acest oraș. Sunt cinci minorități care trăiesc aici: slovacă, română,...
 • publicat de Beatrice Urucu
  Joi seara, în data de 6 decembrie 2018, Ambasada României la Budapesta a organizat Recepția oficială de Ziua Națională a României, care s-a desfășurat la Hotelul Marriott, din capitala Ungariei,...
 • publicat de Beatrice Urucu
  Țara mea de jale, țara mea de dor! Ai fost cântată de poeți, ai fost pictată de maieștri ai penelului, ai fost văitată de mamele și văduvele războaielor, ai fost...
 • publicat de Beatrice Urucu
  La 100 de ani de la înfăptuirea României mari, fiecare român se întreabă ce simte pentru țara lui. Sentimentele ne străbat mintea și inima, fără ca noi să le putem...
 • publicat de Beatrice Urucu
  Periodicul săptămânal „Cronica”, al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), ajuns în cel de-al 15-lea an de existență, a fost sărbătorit printr-un eveniment cultural ce a avut loc...
 • publicat de Alin Roates
  Şcoala Gimnazială Eşelniţa este implicată, în perioada 5 noiembrie 2018 - 30 iunie 2019, în proiectul pilot, super-inovativ « Canoe pentru o Dunăre albastră », derulat în parteneriat cu instituţii şi asociaţii...

PROIECTUL DE INTRODUCERE A INTEGRĂRII EUROPENE ÎN CONSTITUŢIA REPUBLICII MOLDOVA, AVIZAT DE CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

dodonIgor Dodon este nemulţumit şi doreşte referendum. Curtea Constituţională din Republica Moldova a decis, luni, că proiectul de modificare a Constituţiei care prevede în textul Legii supreme integrarea europeană ca orientare strategică a ţării poate fi adoptat de către Parlament, relatează site-ul Radio Chişinău, preluat de Mediafax.

"Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Constituţiei poate fi adoptat după cel puţin şase luni de la data prezentării iniţiativei de modificare a Constituţiei. Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac. Intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova", a anunţat Curtea Constituţională.

Autorii iniţiativei, deputaţii din coaliţia majoritară de guvernământ, au propus modificarea a două articole din Constituţie.

Astfel, articolul 1 (al.3) din Constituţie poate fi înlocuit cu: "Republica Moldova este un stat de drept, democratic, orientat spre spaţiul valoric european în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme şi sunt garantate".

Totodată, se propune introducerea unui nou articol 8, după cum urmează: "(1) Integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a ţării. (2) Procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene se stabileşte de Parlament prin lege organică".

În acelaşi timp, deputaţii propun completarea preambulului Constituţiei cu următorul aliniat: "Respectând aspiraţiile de integrare europeană a ţării şi promovând orientarea Republicii Moldova spre spaţiul valoric democratic european".

Republica Moldova are un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană din 2014.

Toate acestea l-au nemulţumit pe preşedintele Igor Dodon, care doreşte organizarea unui referendum înainte de introducerea "integrării europene" în Constituţia ţării.

"Numai poporul este în drept să decidă în chestiuni atât de importante cum ar fi introducerea integrării europene ca normă în Constituţie. De menţionat că această iniţiativă, conform legislaţiei, poate fi votată doar după 6 luni şi voi face tot posibilul să nu se ajungă la adoptarea acesteia de către Parlament de legislatura actuală", a declarat preşedintele Republicii Moldova, după cum precizează deschide.md.

În schimb, preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a salutat avizul Curţii Constituţionale. "Singurul model prin care credem noi că se poate dezvolta rapid şi calitativ Moldova este modelul Uniunii Europene. Includerea în Constituţie a obiectivului de integrare europeană garantează un sistem democratic şi cu şanse egale de succes pentru fiecare cetăţean", a spus Candu.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1