Citeste si...

ROMÂNII INDEPENDENŢI DIN SERBIA CER RESPECTAREA ŞI FOLOSIREA LIMBII ROMÂNE

2Biroul Organizaţiei de Interes Obştesc "Românii Independenţi din Serbia" a transmis un comunicat de presă, care se constituie ca o reacţie la şedinţa Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia,  ţinută la Vârşeț, în 29 decembrie 2016, la care a fost prezent Dan Constantin, Girant interimar al Consulatului General al României la Vârşeţ. Biroul RIS invocă funcţionarea antistatutară a acestui organism.  

             

 

 

 

 

COMUNICAT

 

Pornind de la o informare corectă şi obiectivă a românilor din Serbia, care lipseşte cu desăvârşire, menţionăm şi informăm opinia publică internă şi externă privind funcţionare antistatutară constantă şi manipulatoare a aşa-zisului Consilui Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia(CNMNRS), iar şedinţa din 29 decembrie 2016 vine să cofirme că este o instituţie de paradă, respectiv un instrument folosit după necesitățile personale a celor care nu le pasă de destinul românesc în Serbia.
Fără a face un proces de intenţie cuiva, ci doar pentru o amplă şi corectă informare, în scop de prevenție, aducem la lumină maniera de funcționare antistatutară şi aranjamentele organismului cu tedința  treptată de a înlocui limba română în şedințele instituției cu limba sârbă. Pe ordinea de zi a şedinței figurând cinci subiecte, precum: Ratificarea planului financiar pe anul 2016, Adoptarea planului financiar pe anul 2016 şi Adoptarea regulamentului de lucru a persoanelor angajate-materialele acestora au fost tiparite în limba sârbă cu grafie sârbească. În ceea ce priveşte celelalte doua subiecte(teme), Confirmarea hotărârilor Executivului şi Diverse, în cazul lor materialul şedinței a fost pregătit în limba română cu grafia latină în concordanță cu Statutul şi Regulamentul de Lucru al CNMNRS. În acest context, s-a încălcat grav şi abuziv Statutul şi Regulamentul de lucru al instituției, chiar de cei care trebuie să apere limba română, deoarece Articolul 3 prevede: "În activitatea şedinței Consiliului se foloseşte limba română şi grafia latină (vezi originalul Regulamentului). La începutul şedinței, Daniel Petrovici, preşedintele Consiliului a încercat să supună la vot Ordinea de zi fără dezbatere şi eventuale completări. În această situație, a intervenit reprezentantul Asociației de interes obştesc "Românii Independenți din Serbia", Dorinel Stan, evocând argumentat încălcarea Actului suprem (Statutul şi Regulamentul de lucru al CNMNRS), deoarece materialele şedinței în limba sârbă cu grafia sârbească pentru cele trei subiecte nu pot fi dezbătute şi  eventual aprobate în şedință. Însă, în şedința Consiliului pot fi dezbătute doar cele două subiecte în care materialul şedinței este în limba română şi grafie latină, fiindcă CNMNRS nu este CNMNVS (Consiliul Valah) care are limba oficială sârbă cu grafia sârbească. Este cunoscut, că  aşa-zisa Conducere a CNMNRS  a semnat Protocol de colaborare cu Condcerea Consiliului Valah, care nu se consideră român, iar limba oficială este limba sârbă şi  Patria Mamă-Serbia.
Românii din Voivodina (Serbia) nu sunt valahi şi nu vor fi niciodată, iar limba maternă este limba română cu grafia latină. Jumătate din bugetul Consiliului merge pe salariile angajaților, împărţiţi în unsprezece categori (tovaraşii de partid, prietenii  şi rudenile celor care conduc instituția), al căror număr total este în continuare pentru membrii Consiliului şi pentru etnicii români din Serbia un mister. Aşadar, de ce nu s-a tradus sau tipărit materialul în limba română?
O asemenea abordare a lui Daniel Petrovici, preşedintele CNMNRS ridică multe întrebări, dar nu neapărat necesită explicații. Este atât de clară intenția şi modul antistatutar prin care vechiul-noul preşedinte şi acoliții săi, care nu reprezintă pe nimeni în etnie, exercită şi  menține silnic puterea în cadrul instituției, care funcționează semilegitim. În acest context, un sigur lucru se impune-DIZOLVAREA CONSILIULUI, proces care a început, iar actul iresponsabil al conducerii Cosiliului de la ultima şedință va fi contestat în justiție.

                      

 

Biroul RIS

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1