Citeste si...

 • publicat de Beatrice Urucu
  Luni seara (10 decembrie 2018), în sala festivă a Primăriei din orașul Bichișceaba (Békéscsaba), Ungaria, s-a desfășurat Gala Minorităților din acest oraș. Sunt cinci minorități care trăiesc aici: slovacă, română,...
 • publicat de Beatrice Urucu
  Joi seara, în data de 6 decembrie 2018, Ambasada României la Budapesta a organizat Recepția oficială de Ziua Națională a României, care s-a desfășurat la Hotelul Marriott, din capitala Ungariei,...
 • publicat de Beatrice Urucu
  Țara mea de jale, țara mea de dor! Ai fost cântată de poeți, ai fost pictată de maieștri ai penelului, ai fost văitată de mamele și văduvele războaielor, ai fost...
 • publicat de Beatrice Urucu
  La 100 de ani de la înfăptuirea României mari, fiecare român se întreabă ce simte pentru țara lui. Sentimentele ne străbat mintea și inima, fără ca noi să le putem...
 • publicat de Beatrice Urucu
  Periodicul săptămânal „Cronica”, al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), ajuns în cel de-al 15-lea an de existență, a fost sărbătorit printr-un eveniment cultural ce a avut loc...
 • publicat de Alin Roates
  Şcoala Gimnazială Eşelniţa este implicată, în perioada 5 noiembrie 2018 - 30 iunie 2019, în proiectul pilot, super-inovativ « Canoe pentru o Dunăre albastră », derulat în parteneriat cu instituţii şi asociaţii...

PS SILUAN A SĂVÂRŞIT SLUJBA ÎNVIERII DOMNULUI LA VÂRŞEŢ, ÎN SERBIA

IMG 2765Slujba Învierii Domnului, din acest an, a fost prilej de mare bucurie și pentru credincioșii ortodocși români din Vârșeț, care l-au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Locțiitor al Episcopiei Daciei Felix, din Serbia.
Mai înainte de a ajunge la Vârșeț, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului și împreună cu Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcopul-Vicar al acestei Arhiepiscopii, Preasfințitul Părinte Siluan, dar și alți clerici români și sârbi din Vârșeț, au venit și ei la aeroportul din Timișoara unde pentru a 10-a oară în timpul arhipăstoririi Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost adusă de la Ierusalim Sfânta Lumină și împărțită Eparhiilor din cadrul Patriarhiei Române, dar iată că și la cele din jurul granițelor. Astfel, atât românii ortodocși din Vârșeț, cât și sârbii, la fel ca și credincioșii din România, au avut parte de această mare binecuvântare a Sfintei Lumini aduse direct de la Ierusalim și împărțite credincioșilor.
La miezul nopții, credincioșii ortodocși români și clericii din Vârșeț, conduși de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan și sârbii ortodocși din același oraș, în frunte cu Preasfințitul Părinte Nikanor, Episcopul Ortodox Sârb de Vârșeț, au primit Sfânta Lumină în bisericile lor și au pornit în procesiune către Crucea de piatră din centrul orașului, unde cele două grupuri s-au întâlnit și au cântat împreună, în română și sârbă, Stihurile și Troparul Paștilor: „Hristos a înviat!”, exprimând, în felul acesta, comuniunea frățească inter-ortodoxă adusă lumii întregi de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Cel Care a biruit moartea și a Înviat a Treia Zi din morți. Cei doi Ierarhi și-au exprimat bucuria comuniunii și a realizării acestui moment de procesiune și de împreună-rugăciune și au adresat mulțumiri și felicitările pascale cuvenite clerului și credincioșilor prezenți, dar și celor doi Întâistătători de Biserici Ortodoxe: Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și Preafericitului Părinte Irineu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, pentru purtarea de grijă arătată Bisericilor lor.
Apoi, fiecare grup s-a reîntors la biserica sa pentru a face acolo citirea Evangheliei și slujba Sfintei Învieri, după rânduiala stabilită de Biserică pentru acest moment deosebit al Praznicului Sfintelor Paști. A fost a doua procesiune comună, de acest fel, desfășurată la Vârșeț, de români și sârbi ortodocși, cea din anul 2017 având loc în prezența Preasfințitului Părinte Daniil Stoenescu și a Preasfințitului Părinte Episcop Nikanor. Dacă românii de aici au o tradiție îndelungată în această privință, a procesiunii făcute prin oraș mai înainte de Slujba Sfintei Învieri, pentru sârbi ea este o noutate, fiind organizată de ei pentru a doua oară.
Credincioșii români din Vârșeț de la procesiunea din acest an, 2018, au fost în jur de trei sute de persoane, sau chiar și mai mulți și au avut împreună cu ei și două fanfare care au cântat cântece pascale, potrivit tradiției din Banat: cea din Coștei, ce participă la acest marș al Învierii începând din anul 1936 și pentru prima dată fanfara din Șrediștea Mică sau Pârneaura, formată de curând. De asemenea, în premieră au luat parte la această procesiune copii și tineri, care au purtat în mâini ripide, Cruci și prapuri, îmbogățind, în mod simbolic, această ceată de pelerini ortodocși români, mărturisitori ai Învierii lui Hristos. Alături de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan au mai participat la procesiune Părintele Adrian Boba, Parohul Catedralei Române din Vârșeț, Părintele Florențiu Ianeș, Paroh la Mărghita și Srediștea Mică și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula. La finalul slujbei Sfintei Învieri, Ierarhul a dat citire Cuvântului Sfântului Ioan Gură de Aur, rânduit a se citi în noaptea Sfintelor Paști și i-a salutat personal, pe fiecare credincios în parte, cu salutul pascal: „Hristos a înviat!”
A doua zi dimineața, potrivit tradiției din Banat, tot în Catedrala Episcopală din Vârșeț, Ierarhul, împreună cu Preotul Paroh și Arhidiaconul de la Catedrala din Giula a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, împărtășind copiii și pe credincioșii care s-au pregătit pentru aceasta.
Astfel, în duh de comuniune și cu bucurie, au fost sărbătorite Sfintele Paști și în acest oraș în care se află sediul Episcopiei Daciei Felix, dar și al Episcopiei Ortodoxe Sârbe din părțile Banatului.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Daciei Felix
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1