Citeste si...

Boian Alexandrovici: „Tragedia din Valea Timocului este că, într-o casă, în care trăiesc străbunica şi strănepoata, bătrâna nu ştie sârbeşte, iar strănepoata nu ştie româneşte”

Interviu în exclusivitate cu părintele protopop Boian Alexandrovici, arhiereul de Dacia Ripensis
Reporter: În 2003, ați ridicat la Malainița, prima biserică ortodoxă românească din Serbia de Răsărit. Au trecut 13 ani de atunci. Cum poate fi caracterizată această perioadă, din perspectiva luptei pe care ați dus-o pentru ca românii din Serbia să beneficieze de biserică cu slujba în limba română?
Boian Alexandrovici: Sincer, eu mă bucur mult de ce s-a reușit și de ce s-a făcut, dar această perioada aș cam vrea să o uit. E greu și astăzi, dar ce s-a petrecut în perioada despre care mă întrebați nici nu vreau să-mi amintesc. Condamnări la pușcărie, amenințări cu moartea din partea șefului poliției din Negotin, urmărire cu mașina, așa, ca să văd eu, singur, presiunile, Statul Sârb împotrivă, Biserica Sârba împotrivă, în primii ani, susținere puțină, iar eu eram un copil de douazeci și ceva de ani… Îi mulțumesc bunului Dumnezeu că m-a ținut și m-a apărat...!
Rep.: Biserica și preotul au fost pentru românii de pretutindeni repere esențiale ale vieții spirituale și sociale. Cât de important este pentru românii din Serbia să aibă biserică cu slujba în limba română?
B. A.: Biserica Neamului și jurisdicția ei sunt cele mai importante pentru păstrarea credinței și identității naționale… fără aparținere de Biserica Neamului un popor este ca un copil fără mamă, pe care îl crește strada. Cât de importantă este Biserica la românii/vlahii din Serbia sau, mai bine spus, cât de rău a fost fără Biserica Neamului, mărturisesc aproape 200 de ani de lipsă. Strănepoții martirilor sud-dunăreni și ai organizatorilor Bisericii Primare din zona Timocului au ajuns să se nască și să moară nebotezați. Din ce cauză? Din cauza lipsei slujbelor bisericești în propria limba. Românii, după aproape 200 de ani fără jurisdicția Bisericii lor, s-au deznaționalizat și mulți, mulți sau dezcreștinat… Repet, din cauza lipsei Bisericii Neamului, după o perioadă lungă, românii/vlahii timoceni nu mai știu ce sunt și nu mai sunt botezati, iar la 70 de ani de viață… într-o casă trăiesc străbunica și strănepoata, bătrâna nu știe sârbește, iar strănepoata nu știe românește… tragedie, să nu te poți înțelege cu strănepoții tăi cu care trăiești în casa... trist și tragic… în vatra românismului sud-dunărean să nu mai existe români! Nu se poate! După o perioada lungă, în care puteam să dispărem, Dumnezeu a ascultat rugăciunile strămoșilor noștri și ne-a învrednicit să reactivăm jurisdicția Bisericii noastre și pot să vă spun că  ceea ce s-a făcut în această perioada, 2003-2016, este minunea lui Dumnezeu. Ca să reușim până la capăt ne trebuie mai mare susținere de la Țara-Mamă, România.
Rep.: Ce ne puteți spune despre relația pe care o aveți cu B.O.R., Statul Român și cu românii din Patria-Mamă?
B. A.: Noi suntem B.O.R., noi suntem partea organizaționala a B.O.R. în Valea Timocului. În trecut s-au făcut multe compromisuri și noi am fost cam lăsați, iar acum, când am ajuns să dispărem și să fim asimilați, Țara-Mamă, România, are cea mai mare datorie să ne ajute. Prea mult am fost lăsați să ne descurcăm, acum nu se mai poate, dacă nu vom fi ajutați concret, ne vom pierde. Prea mult timp au fost lăsați, iar acuma a venit vremea când trebuie să fim ajutați cel mai mult. Trebuie să fim ajutați direct de București. Frații noștri din Țara-Mamă sunt alături de noi, cei care cunosc  necazurile noastre, problema e că nu sunt cunoscute la adevărata dimensiune toate aceste neajunsuri, iar aici avem mare rugăminte la frați ziariști din România să ne ajute ca să se audă peste tot despre noi. Este ultimul strigăt…
Rep.: În ce măsură a dat roade încercarea statului sârb de a vă împărți în români și vlahi?
B. A.: Au reușit! Exact cum i-au împărțit și pe ceilalți. Problema lor este că românul și vlahul suntunul și același. Țara Românească de către ei a fost numită Vlaska. Biserica Ortodoxa Română a fost Mitropolia Ungrovlahiei și astăzi este singura instituție în Timoc care spune că vlah este egal cu român și invers. Problema sârbilor este că noi avem și documente prin care dovedim acest fapt, acest adevăr istoric. De ce credeți că sunt mai multe atacuri asupra Protopopiatului Ortodox Român al Daciei Ripensis? Pentru că Biserica Neamului este stâlpul păstrării identității, a credinței și a culturii neamului românesc! Biserica este și pentru cei ce spun că sunt români și pentru cei ce spun că sunt vlahi. Este singurul punct, singura instituție care îi unește pe toți românii din Serbia oricum s-ar numi: români, rumâni sau vlahi.
Rep.: Mai mulți români sau mai mulți vlahi? Cum se declară în comunitățile în care trăiesc – în sate și în orașe - și cum s-au declarat la recensământ?
B. A.: Recensământul din Serbia este o farsă…poate nu se știu multe lucruri despre noi, dar se știe unul singur: ca datele acestui recensământ sunt false, neadevărate și incorecte. În Serbia de nord-est sunt 154 de sate 100% românești plus 48 localității mixte, iar numărul românilor/vlahilor este aproximativ de 350.000, fără drepturi elementare. Asta este realitatea.
Rep.: Protopopiatul Daciei Ripensis beneficiază de ajutor din partea Statului Sârb, ai cărui contribuabili și cetățeni loiali sunteți?
B.A.: De la Statul Sârb avem numai piedici, presiuni, decizii de dărâmare, decizii de oprirea folosirii bisericilor noastre și amenințări. Așa ne răsplatește Statul Sârb loialitatea. Dar avem nădejde în Dumnezeu și în voi, frații noștri din Țara-Mamă. Am fost, suntem și vom fi cetățeti loiali ai Serbiei, că este țara pe care am făcut-o noi, împreuna cu frații sârbi, și suntem popor constitutiv, dar nu vom da voie nimănui să ne considere proști… pentru că suntem originari ai zonei, suntem urmașii daco-romanilor care trăiau și stăpâneau aceste locuri pâna la venirea slavilor și a altora... Suntem la casa noastră, asta trebuie să știe și să audă toată lumea!
Rep.: În final, ce mesaj doriți să adresați românilor de la nord de Dunăre, din România?
B.A.: Fraților, ajutați-ne să existăm, să existăm mai departe, nu ne-am pierdut pe timpul turcilor, nu lăsați să ne pierdem acum, în secolul XXI. Doar cu ajutorul României și al fraților din Țara-Mamă vom reuși. Biserica Ortodoxa Română ne unește pe toți și ea este garant al existenței noastre. La început, am fost singur, iar acum, în cadrul Protopopiatului Daciei Ripensis, suntem nouă preoți, acuma am încă opt fii duhovnicești cu care duc lupta. Ajutați-ne să mergem mai departe cu lupta pentru păstrarea identității românilor/vlahilor de la sud de Dunăre. Amin!
A consemnat Alin Roateș
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1