Citeste si...

CATEDRALA ORTODOXĂ DIN GYULA ȘI-A SĂRBĂTORIT HRAMUL

DSC 0019Catedrala Episcopală din Gyula, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, și-a sărbătorit și ea hramul în ziua de prăznuire a acestui mare și foarte îndrăgit Sfânt al Bisericii Ortodoxe de pretutindeni (6 decembrie 2017).

Cu acest prilej, în locașul de cult a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească de un sobor de doi Ierarhi: Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Chiriarhul locului și Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi, compus din clericii Episcopiei din Ungaria și clerici din Episcopia Oradiei, din Permanența Eparhială și de la Centrul de Pelerinaje „Basilica Travel”, al Patriarhiei Române, filiala Oradea.

Răspunsurile la strană au fost date cu profesionalism de grupul coral „Sfântul Nicolae” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Timișoara, condus de Părintele Ionuț Ardereanu și venit la Giula cu sprijinul Preasfințitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și fost Secretar Eparhial al Episcopiei din Ungaria.

La slujbă au luat parte numeroși credincioși, elevi de la Școala Generală și Liceul Românesc din Gyula, conducători ai unor instituții aparținând comunității românești din Ungaria și oficialități, între care îi menționăm pe Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Gyula, Domnul Daniel Banu, Consulul General al României la Seghedin, Domnul Tolnai Péter, Vicepreședintele Consiliului Județean Békés (Bichiș), Doamna Maria Gurzău Czeglédi, Directorul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Gyula, Domnul Gheorghe Cozma, Directorul Oficiului Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Domnul Mihai Cerhati, Președintele Autoguvernării Românești Locale din Giula, Doamna Elvira Ardelean, Primar la Otlaca Pusta, Doamna Eva Iova Șimon, Directorul Săptămânalului „Foaia Românească”, Doamna Delia Covaci, Directorul-Executiv și Redactorul-Șef al Publicației „Cronica” a AȚRU, ș.a.

Slujba s-a desfășurat într-o atmosferă de comuniune frățească românească, iar cuvântul de învățătură a fost rostit la momentul potrivit de Preasfințitul Părinte Sofronie, care a subliniat valoarea universală a Sfântului Ierarh Nicolae și virtuțile prin care s-a făcut iubit de toți creștinii, de diferite vârste, de-a lungul veacurilor, dar mai ales de copii și și-a exprimat bucuria de a reveni din nou în această istorică Catedrală din Giula, închinată Sfântului Nicolae, în care și Preasfinția Sa a primit darul Arhieriei în urmă cu aproape 19 ani, în calitate de cel dintâi Episcop Eparhiot al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și s-a adresat, de asemenea, cu emoție, căldură sufletească și grijă părintească credincioșilor și preoților pe care i-a cârmuit duhovnicește vreme de mai bine de 8 ani, până a devenit Episcopul Oradiei.

Deoarece nu de mult, în data de 3 noiembrie 2017, Preasfințitul Părinte Sofronie a aniversat împlinirea frumoasei vârste de 50 de ani, precum și 20 de ani de la absolvirea Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, iar la începutul anului 2017 s-au împlinit și 10 ani de când a devenit Episcopul Oradiei, Preasfințitul Părinte Siluan a oferit la final Chiriarhului Oradiei o Diplomă Aniversară, în semn de prețuire pentru activitatea desfășurată în fruntea comunității ortodoxe românești din Ungaria, pe care a organizat-o și a condus-o cu vrednicie mai bine de 8 ani. O altă Diplomă Aniversară a fost oferită și Părintelui Teodor Marc, Consilierul Economic al Episcopiei din Ungaria și Parohul Catedralei, care la rândul său a împlinit 20 de ani de la absolvirea aceleiași Facultăți de Teologie Ortodoxă din Arad, dar și 20 de ani de la hirotonia întru Preot, pe seama Parohiei din Bichișceaba, iar din 2014 devenind Paroh la Catedrala din Gyula.

Ca de fiecare dată, Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae de la această Catedrală a fost împodobită cu florile spirituale de mare preț reprezentate de sufletele elevilor de la Școala Generală din Giula, care sub îndrumarea Doamnei Învățătoare Eva Sabău au pregătit o foarte frumoasă și emoționantă serbare dedicată Sfântului Nicolae, cu versuri și cântece care au evocat viața și învățăturile sale, dar și cu tradiționalele coline românești. Copii au fost răsplătiți cu dulciuri oferite de cei doi Ierarhi.

Preasfințitul Părinte Siluan a adus, de asemenea, mulțumire Bunului Dumnezeu și Sfântului Ierarh Nicolae pentru această sărbătoare de suflet petrecută la Catedrala din Giula, tuturor celor care s-au implicat în organizarea hramului, în frunte cu Părintele Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc al Episcopiei, Maicilor care au pregătit coliva, foarte apreciată de toți cei prezenți și celor care au sprijinit material acest eveniment: Ministerului Resurselor Umane de la Budapesta, prin Fondul de Subvenții, Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, Autoguvernării Românești Județene a Județului Bichiș, Autoguvernării Românești Locale din Giula, Autoguvernării Românești din Sectorul VII din Budapesta și Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Gyula.

Toți cei prezenți au fost invitați la o agapă frățească, oferită în sala festivă a Liceului, care a încheiat această frumoasă sărbătoare.

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1