Citeste si...

CONGRESUL SPIRITUALITĂȚII ROMÂNEȘTI LA CEA DE-A XX-A EDIȚIE

    FullSizeRender.jpg 

Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, cu sprijinul Prefecturii Alba, Primăriei Municipiului Alba Iulia și al Primăriei Orașului Zlatna, a organizat în perioada 28 noiembrie -2 decembrie, 2016, Congresul Spiritualității Românești.
Aflat la cea de-a XX-a ediție, Congresul a fost prezitdat de Acad. Victor Crăciun, președintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni și a reunit  peste 100 de români din România și din alte 35 de țări, oameni de știință, cultură și teologi.
Deschiderea lucrărillor Congresului a avut loc la Casa Studenților din Alba Iulia și a debutat cu intonarea Imnului de Stat al României și al Uniunii Europene, după care a urmat slujba oficiată de Î.P.S Irineu, Arhiepiscopul Albei Iulia. Din data de 29 noiembrie s-au desfășurat lucrările în plen, după o tematică comună: CULTURA ROMÂNEASCĂ ÎN LUME. Au luat cuvântul rând pe rând academicieni, profesori universitari, scriitori, pictori, preoți, între care: Acad.Mihai Cimpoi (Chișinău), Acad.Eugen Doga (Rusia),Acad. Nicolae Dabija (Chișinău), Pr.Claudiu Târziu (Franța), Pr.Marius Maghiaru(Ungaria), Dr.Nicolai Pluskis(Kazahstan) s.a.
Ca și în edițiile precedente, conducătorii și reprezentanții delegațiilor participante au prezentat rapoarte privind locul, starea individuală, colectivă, numărul, rolul românilor în țările de reședință și legăturile cu țara.
    În încheiere, artistul plastic Ion Astaluș a dăruit Bibliotecii Facultății de Teologie o placă comemorativă a Sfântului Antim  Ivireanu, iar pe Aleea Scriitorilor din parcul central al orașului Alba Iulia, a fost dezvelit bustul istoricului David Prodan.  Desfășurarea lucrărilor a continuat cu susținerea comunicărilor știintifice pe secțiuni, după cum urmează:
  I. 100 de ani de la intrarea României în primul război mondial încheiat cu Marea Unire (Comunicări privitoare la începutul războiului, 1916 și efectele conflagranței asupra românității).
  II. Mitropolitul Antim Ivireanul - 300 de ani de la uciderea sa jertfelnică și moartea altor mari cărturari români ai vremii: stolnicul Constantin Cantacuzino și Ștefan Vodă Cantacuzino.
III. Istoria Imnului Național - reper de identitate etnică - De la ,,Hora Unirii" la ,,Deșteaptă-te, Române", Memoria istoriei românești.( Cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Andrei Mureșanu). Evocarea cineastului Emil Loteanu.
  IV. Religia uniteistă și regalitatea efectivă la traco-geți: noi dovezi, cercetări, interpretări, în fundamentarea științifică a originii neamului românesc.
    Totodată, s-au organizat vernisaje ale expozitiilor de artă ( Ion Astaluș-Austria și Ioan Oniciu -Spania) și carte și cenaclul de la miezul nopții moderat de Ionela Flood -Marea Britanie, Claudia Motea-Canada, Abigaila Budac - California, Ion Astaluș - Austria.
    Lucrările Congresului s-aue încheiat cu prezentarea Rezoluției privind activitatea Congresului Spiritualității Românești până la Centenarul Marii Uniri.
    După decernarea diplomelor a urmat spectacolul extraordinar susținut de: Eugen Doga, Rusia-recital de pian ,Claudia Motea,Canada -,,Iubirile lui Brâncuși", Abigaila Budac, California, Dumitru Fărcașu, Dorel Vișan, Ionut Fulea, Carolina Ilinca - poeme patriotice.
    Delegații la Congres au participat și la festivitățile prilejuite de aniversarea a 98 de ani de la Marea Unire din 1918 și a Zilei Naționale a Romaniei: participarea la Sluja din Catedrala Cetății, depunerea de coroane, vizitarea Cetății Alba Iulia, precum  și alte  locuri de interes public din Municipiu.
    Congresul Spiritualității Românești s-a constituit după evenimentele din decembrie 1989, ca o necesitate a restabilirii unității neamului românesc, atât de răspândit în întreaga lume.
    Inițiativa constituirii Congresului aparține Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, organizație fondată în anul 1890 ce a funcționat până în 1948 și a fost reînființată în decembrie 1989,(oficial în ianuarie 1990), având ca președinte executiv din martie până în prezent, pe Academicianul Victor Crăciun.

 

 

Șerbana Kiss-Meiroșu
   
   

   
   
 

Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1