Citeste si...

Cu canoea pe Dunăre…

Şcoala Gimnazială Eşelniţa este implicată, în perioada 5 noiembrie 2018 - 30 iunie 2019, în proiectul pilot, super-inovativ « Canoe pentru o Dunăre albastră », derulat în parteneriat cu instituţii şi asociaţii din ţara noastră şi din Belgia : « Le Lien International d’Éducation Nouvelle (LIEN) », «  Centrul Universitar Drobeta Turnu Severin - Universitatea din Craiova », « Facultatea de Litere, Centrul Universitar Drobeta Turnu-Severin », «  Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți”, Asociația “Cordelia”, “Asociația comunității Eșelnița: Cazanele Dunarii », « PVR -Partenariat Opération Villages Roumains ».

Proiectul face parte dintr-un program mai amplu de dezvoltare durabilă, auto-sustenabilă, cu titlul : « Transformarea societăţii prin educaţie, posibilităţi solidar-creative » şi a apărut, ca idee, în vara anului trecut, în cadrul unor activităţi de dezvoltare de metode noi de învăţare, la care au participat profesori universitari belgieni, voluntari şi cadre didactice din Eşelniţa şi Orşova.

Proiectul « Canoe pentru o Dunăre albastră » are ca scop să-i facă pe elevii şi tinerii din Eşelniţa să socializeze, să depăşească ideea de competiţie dăunătoare, promovată de societea contemporană, să muncească în echipă, folosind cunoştinţe şi abilităţi diverse: matematică, fizică, economie, istoria navigaţiei pe Dunăre (intelegerea palnurilor de constructie, realizarea calculelor privind materialul și bugetul, cunoșterea materialelor și a diferitelor aspecte ce țin de fizică: volum, viteză, greutate, presiune), dar şi de ecologie şi protecţia mediului (alegerea materialelor nepoluante, reciclate etc).

Etapa actuală în care se află proiectul este aceea de construire efectivă a canoelor în cadrul unui atelier mobil urmând, apoi, folosirea acestora pe Dunăre cu învăţarea manevrelor de baza (manevre propulsive, manevre de echilibru), cunoșterea și folosirea echipamentului: vesta de salvare, punerea în practică a regulilor de siguranță și navigare, cunoașterea sitului acvatic şi, desigur, jocuri cu canoele pe Dunăre. Fiecare etapă va fi urmată de activităţi de reflecţie asupra schimbărilor pe care le-a produs acest proiect în plan personal și colectiv, dar şi de prezentarea proiectului și a canoelor comunităţii și partenerilor.

Realizatorul tehnic al canoelor, Viorel Gheorghe, deja îndrăgostit de zona Clisurii, speră că experienţa voluntarilor în atelierul mobil va avea ca urmare şi reînvierea pescuitului în zonă, o ocupaţie mai veche a localnicilor, încetăţenirea acestui sport sau chiar apariţia unei noi atracţii turistice: vizitarea zonei, pe apă, în canoe construită manual şi ecologic…pentru o Dunăre şi mai albastră.

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1