Citeste si...

ROMÂNIA MEA

romanian flag by summerwine6La 100 de ani de la înfăptuirea României mari, fiecare român se întreabă ce simte pentru țara lui. Sentimentele ne străbat mintea și inima, fără ca noi să le putem opri. În fiecare dintre noi există o Românie a noastră, unică și personală. Această Românie a fiecăruia a reprezentat tema unui concurs de eseuri pus la cale de românipentruromâni.org,  Asociația Cordelia și Asociația Eudava. Concursul de eseuri "România mea" s-a adresat liceenilor din Drobeta Turnu Severin și a avut trei câștigători. Locul I a fost ocupat de Iulian-Raul Tomiță care a descris România din inima lui în cuvinte emoționante, ce descriu perfect realitatea văzută prin ochii tinerilor.

 

 

 

 

                                                România mea

                                                                                            de Tomiță Iulian-Raul

 

   Începe totul mai mult cu o viziune, un ansamblu de idei pe care le am în cap, un film ce se derulează așa cum îmi doresc eu, însă participantul principal, chiar singurul, sunt eu, iar asta pentru că realitatea va avea o asmiliare cu filmul, sau poate este invers, în orice caz, textul ce urmează să îl citești îți va da de gândit.

În el vei regăsi fragmente rupte și din gândurile tale, vei lua în seamă mai intens ceea ce se întâmplă în frumoasa noastră țară, din mai multe perspective, vei reflecta mai adânc asupra mai multor idei și te vei conecta într-un fel sau altul cu mine, autorul și glasul mai multor români, toate acestea intinse bine pe o coală de hârtie ce are rolul de a te face să te privești și să îți recunoști chipul gânditor și zâmbitor în oglinda realității.

   ROMÂNIAțara în care locuiesc și m-am născut, mai mult ca sigur, la fel ca și tine. O țară despre care putem spune multe, cu bune și cu rele, dar printre aceste rânduri vei regăsi mai degrabă o prezentare a țării mele.

Nu voi intra în date geografice sau demografice, nu am de gând să înșir numere și calcule exacte, nici să lovesc în vreo putere de stat sau o slăbiciune cunoscută de noi toți, nu își are rostul, pentru că în România mea, lucrurile stau mai diferit.

Este locul pe care pot să îl numesc cu drag acasă, tărâmul pe care mă întorc oricât de departe aș pleca, aici sunt toți cei pe care îi iubesc, cei care mi-au fost alături atât la bine, cât și la greu. Ca orice om, orice român, cu siguranță că am și părți mai întunecate ce își găsesc loc în viața mea, dar aceste rânduri nu au rolul de a le da atenție. Poate că voi expune și câteva nemulțumiri, dar asta nu în ideea de a ataca ceva sau pe cineva, ci doar să îmi vărs oful, este mai ușor de acceptat și tolerat atunci când îl spui, când îl scrii.

 

Ce îmi place la România mea?

  

   Faptul că pot pleca în vacanță fără să fiu nevoit să ies din țară. Oriunde aș alege să mă duc, în orice punct cardinal, pe aceste meleaguri găsesc mereu ceva frumos de văzut, ceva nou, impresionant, locuri unde pot face fotografii și pe care le pot adăuga ulterior în colecțiile mele, colț în colț cu amintirile. Este o țară frumoasă, cum nu aș putea remarca asta? Cum aș putea omite să spun asta?

Mereu când sunt întrebat despre țara mea de către o persoană din străinătate, locurile minunate sunt primele cu care mă mândresc, iar că străinii aleg și ei involuntar să se îndrăgostească de România, nu este o noutate.

Avem pădurile imense, pe care sper să le prindă și urmașii mei, iar în adâncul sufletului sper să fie mai multe ca niciodată pe viitor; avem ape, multe și pline de viață, locuri unice de pe Terra ce se regăsesc doar la noi, peșteri cu istorie grea în spate și așezări neuitate ce au făcut România să fie și să rămână unică, frumoasă, peisajul perfect al oricărui pictor.

Oare ce român nu se simte mândru ca în orice colț din țara asta se simte acasă? Cu siguranță că mă gândesc și la frații mei de peste Prut, de peste Dunăre și peste munți înalți, români pe care unii i-au uitat, dar care se simt la fel de legați de aceste locuri așa cum mă simt și eu, cum te simți și tu. Sunt oamenii cu care împărțim aceeași limbă, același fir istoric și aceleași emoții când vine vorba de locul din care ne tragem, la fel ca noi se numesc și ei, ROMÂNI.

Arde în mine o flacără de empatie unitară ce mă face să îmi doresc tot mai mult să am puterea să pot schimba ceva, iar devotamentul mă ajută să mențin cel puțin un minim de efort pentru a face totul perfect in România mea!

 

De ce o numesc a mea?

  

    Pentru că este țara care mă reprezintă, țara în care i-am cunoscut pe Eminescu și Creangă, tărâmul ce mi-a fost prezentat prin poezie, opere și povești nemuritoare, încă din copilărie. Nu este un teritoriu pe care să îl dețin sau să îl conduc, dar simpla stare de apartenență mă face să îmi exprim legătura mea cu această țară, într-un fel sau altul, motivele pentru care am ales să rămân aici, să lupt, să nu spun niciodată că s-a terminat sau că nu mai pot.

Nu spun ca este ușor, nu a fost niciodată, dar cu siguranță ca niciunde nu este, însă ce mă ajută cel mai tare să trec peste orice obstacol este legătura, chiar și indirectă cu cei care merg pe același drum și cu care împart aceeași limbă.

Cum să nu vreau să trag tare? Am pentru ce! Pot pleca de la amintirile cu bunicii mei și toate cele spuse de ei, de la rude si vecini, oameni sub ochii cărora am crescut, cei care mi-au dorit doar binele în viață și m-au învățat doar lucruri bune.

Prieteni cu care am copilărit, cei care mă strigau zilnic la geam să ies la joacă, învățători și profesori care au avut grijă să primesc cele mai bune informații și să îmi construiesc o bună cultură generală atunci când pixul meu urma cursurile băncilor, unde pauza alături de colegi era o bucurie și o joacă neuitată până în zilele ce le am acum.

Vezi? Sper să înțelegi, este filmul despre care îți vorbeam la început, am fost și sunt actor principal în el, iar asta mă face să am așteptări mari de la mine pentru ca tot ceea ce fac sau am facut, contează, iar dacă îmi doresc o Românie a mea, trebuie să mă asigur că este una bună, că finalul acestui film este unul fericit și că a rămăs exact ceea ce trebuia să rămână în urma, așa cum am planificat.

Tu cititorule, ești tot parte din România mea, probabil că până acum ai tras ceva concluzii utile și ai găsit niste pucte forte de care să te legi și să poți face și tu ceva bun pentru România ta, știu că si tu ai una și că este de lucrat, nimic nu a fost și nu o sa fie vreodată perfect, dar cu puțină ambiție putem cel puțin să ne apropiem de perfecțiune.

   La mine concluziile sunt lungi, asta pentru că de obicei trag foarte multe ca să pot să îmi fac un fir mai concret al dorințelor, întâmplărilor și părților implicate.

Pănă acum sper că ai înțeles, este așa cum îmi spun mereu, am o Românie frumoasă, o țară de care să fiu mândru și mândru să ma prezint cu ea oriunde în lume.

Cu siguranță că au mai rămas multe de spus, atât la mod general cât și din perspectivă personală, dar am ales să evidențiez cele mai importante pucte de prezentat, cele mai sensibile subiecte de abordat cu care să stârnesc și curiozitatea ta, sa te pun puțin pe gânduri și să relatezi timp de câteva momente, sau cine știe, poate rânduri?.. la cât de frumoasă este ROMÂNIA MEA!

  

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1