Citeste si...

LECTIA DE FOLCLOR A ROMÂNILOR DIN BULGARIA

mqdefaultDespre românii din Bulgaria se vorbeşte puţin în România. Se ştiu puţine, iar presa scrie şi mai puţine despre această comunitate caldă, care oferă o veritabilă lecţie de folclor tuturor românilor. Fără niciun dubiu, românii din Bulgaria iubesc folclorul. Este concluzia la care ajungi rapid, imediat ce ai trecut graniţa dinspre România. Este lecţia pe care le-o oferă tuturor: pasiunea  pentru folclor şi autenticitate.În mod surprinzător pentru un român din România, tinerii de aici sunt ataşaţi de valorile culturii populare. Iubesc muzica, dansurile şi portul strămoşesc. Probabil, ştiu că aceasta este modalitatea de a se identifica drept români, într-o lume care pune tot mai mult accentul pe globalizare. Deşi iubesc tradiţiile populare, pentru românii din Bulgaria lumea nu s-a oprit în loc. Dimpotrivă!  Mulţi tineri vin la studii în România, cei mai mulţi aleg Craiova, dar îi poţi întâlni şi la Bucureşti sau Constanţa. Craiova este mai aproape de casă şi poate de aceea învaţă într-un număr mai mare acolo. Multora le place România, dar se întorc acasă, la familiile care i-au sprijinit să înveţe şi faţă de care simt că au o răspundere morală.  Şi Plamka Lyubomirova  a studiat în România. A urmat cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti, la finalul anilor ’90. Acum este preşedintele Asociaţiei Vlahilor din Bulgaria. O femeie frumoasă şi activă, inteligentă şi bătăioasă. Este un avocat respectat la Vidin, dar şi o luptătoare pentru principiile în care crede.  Spune că este o  româncă ce se mândreşte cu familia ei. Tatăl ei a fondat la începutul anilor ’90 Asociaţia Vlahilor din Bulgaria. Era prima asociaţie care se adresa românilor din Bulgaria.  Acum, ea duce această misiune mai departe. De ani de zile organizează cu succes un Festival Internaţional Folcloric, la care participă ansambluri româneşti de peste tot.  Plamka Lyubomirova  este cunoscută în România şi în toate comunităţile de români din afara graniţelor pentru încăpăţânarea şi tenacitatea de a organiza, an de an, acest festival, care este un regal al românismului de la sud de Dunăre. Implicat în păstrarea folclorului autentic este şi Borislav Mitraşcov, un alt tânăr ambiţios. Şi el a studiat în România, la Craiova. Iubeşte folclorul şi de aceea organizează de câţiva ani un festival, la care participă şi solişti şi ansambluri de muzică populară din România. Până acum a organizat festivalul din sponsorizări, dar spune că este din ce în ce mai greu.

Românii din Bulgaria nu se vaită şi nu se acuză reciproc. Cu siguranţă există şi anumite dispute, dar din decenţă, evită să vorbească despre lucruri negative. În schimb, îţi spun ce fac în mod concret. Plamka Lyubomirova, preşedintele Asociaţiei Vlahilor din Bulgaria, are convingerea  că doar prin promovarea actelor de cultură comunitatea românească nu-şi va pierde identitatea. Păstrarea limbii şi a obiceiurilor este o misiune grea, care poate avea sorţi de izbândă doar dacă evenimentele culturale, de etnografie şi de istorie românească sporesc. Poate tocmai de aceea, românii din Bulgaria iubesc atât de mult folclorul şi se implică în organizarea festivalurilor de dans şi muzică populară. Oricum, este lecţia de folclor pe care o primim toţi!

În Bulgaria, la recensământul din 2011, s-au declarat români, 866 de personae. Alte 3598 de persoane au spus că sunt vlahi. Cifrele sunt reduse, mai ales că s-a vorbit mult despre procesul de asimilare. În urmă  cu patru ani, reprezentanţii asociaţiilor româneşti declarau, în presa de la Bucureşti, că mulţi români preferă să se declare bulgari, pentru a nu avea probleme la locul de muncă.  Cert este că nu există învăţământ primar şi secundar de stat în limba română. Doar la Sofia există Liceul “Mihai Eminescu”, unde se poate studia intensiv limba română. Liceul şi-a reluat activitate aîn 1999, după 51 de ani de pauză, concomitant cu înfiinţarea la Bucureşti a Liceului Bulgar “Hristo Botev”.  În privinţa învăţământului universitar, există la Universitatea “Kliment Ohridski” din Sofia, un lectorat de limba română, în cadrul Catedrei de Limbi Romanice. De asemenea, la Universitatea   “Kiril şi Metodie” din Veliko Târnovo funcţionează un lectorat de limba română creat pe bază de reciprocitate cu Universitatea de Craiova, unde există un lectorat de limbă bulgară.

Beatrice Urucu

Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1