Citeste si...

REPUBLICA MOLDOVA: SĂ CUNOAŞTEM „EROII”… CINE SUNT DEPUTAȚII CARE S-AU PRONUNȚAT ÎMPOTRIVA LIMBII ROMÂNE ÎN CONSTITUȚIE

Proiectul de lege cu privire la modificarea art. 13 din Constituție, ce prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”, a fost avizat pozitiv de Comisia parlamentară protecţie socială, sănătate şi familie. Avizul pozitiv a fost dat cu cinci voturi „pro”, trei "contra" și o abținere.

 

Pozitiv s-au pronunțat liberal-democrata Maria Ciobanu, liberalul Lilian Carp și democrații Vladimir Hotineanu, Dumitru Diacov și Nicolae Juravschi. Împotrivă au votat trei membri ai Comisiei: deputatul PDM, Nicolae Dudoglu și socialiștii Marina Radvan și Vlad Bătrâncea. De la vot s-a abținut democrata Elena Gudumac. Proiectul de lege urmează a fi propus spre examinare pe ordinea de zi a Parlamentului. "NU avem demnitate noi, românii din Basarabia, și de aici ni se trag toate relele. În Parlamentul de la Chișinău sunt doar patru deputați găgăuzi, din diferite partide politice, dar fac o gălăgie infernală atunci când cred că li se încalcă anumite drepturi. La noi minoritățile naționale întotdeauna și-au permis să ne dea lecții de istorie, de limbă, de cultură... Nu s-a abținut nici astăzi deputatul găgăuz de a ne spune care este adevărata denumire a limbii pe care o vorbim. Și-a permis și își vor permite atâta timp cât noi NU vom demonstra demnitate și verticalitate. Se votează politic, se gãndește politic, se mănâncă... politic. "Tu-i neamul nevoii!", ar exclama marele Eminescu", a declarat liberal-democrata Maria Ciobanu. 

După ce membrii Comisiei s-au pronunțat prin vot, socialistul Vlad Bătrâncea a calificat votul lui Dumitru Diacov drept unul „de aur”, deoarece a fost deciziv pentru avizarea pozitivă a proiectului de elge.

La patru ani de când Curtea Constituțională (CC) a emis o Hotărâre prin care a statuat că limba oficială în R. Moldova este limba română și nu „limba moldovenească funcționând pe baza grafiei latine”, deputații încă nu au modificat textul articolului 13 din Constituție. Sintagma „limba română” ar putea, totuși, să fie introdusă în legea supremă dacă cel puțin 67 de parlamentari vor susține un proiect de lege în acest sens.

 

Corina Bezer

Sursa: Libertv.md

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1