Citeste si...

REFERENDUM DE DEMITERE A PRIMARULUI DORIN CHIRTOACĂ, LA CHIȘINĂU

chirtoacaLocuitorii Chișinăului au fost chemați, duminică, 19 noiembrie,  la urne să decidă revocarea primarului general, Dorin Chirtoacă. Autoritățile din Republica Moldova au anunțat că s-au tipărit 632 104 buletine de vot. Pentru ca Dorin Chirtoacă să fie demis, trebuie ca cel puțin 163 570 de alegători  să voteze „Pentru” .  Referendumul este validat doar dacă  210 mii de alegători se prezintă la urne. La ora 16:00, prezența la vot a fost de 14%, adică, 87 955 alegători.

Potrivit timpul.md, Asociația Promo-LEX a depistat mai multe încălcări ale legii în secțiile de votare. Urne de vot nesigilate, secții de votare deschise cu întârziere, dar și materiale electorale în apropierea secțiilor sunt doar câteva din abaterile constatate. 

În Secția de votare nr. 59, din sectorul Botanica, observatorului Promo-LEX i s-a îngrădit procesul de observare liberă. În două cazuri a fost constatată prezența materialelor de publicitate, afișelor, panourilor electorale în raza a 100 de metri de la secția de votare.

În șapte secții de votare urnele de vot au fost sigilate cu abateri ale procedurilor legale. S-a atestat ruperea/deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot. La fel, observatorii Promo-LEX au constatat cazuri în care în listele de alegători se află persoane decedate, dar și cazuri de fotografiere a buletinelor de vot.

Dorin Chirtoacă a fost suspendat din funcție după ce a fost acuzat de trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, în dosarul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) din Republica Moldova de anchetare a construirii unor parcări cu plată în Chişinău. Potrivit procurorilor, primarul Chişinăului i-ar fi dat indicaţii viceprimarului capitalei moldovene, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor, să semneze contractul pentru construirea parcărilor cu o anumită firmă, fără avizul Consiliului municipal. Din 26 mai, Chirtoacă a fost plasat în arest la domiciliu, fiind şi suspendat din funcţie în perioada desfăşurării anchetei. În urmă cu o săptămână, primarul suspendat al Chişinăului a fost eliberat din arest la domiciliu şi a fost plasat sub control judiciar. 

Referendumul pentru revocarea lui Dorin Chirtoacă a fost iniţiat de Partidul Socialiştilor, iar alte două importante formaţiuni de stânga, Partidul Comuniştilor şi "Partidul Nostru", s-au alăturat iniţiativei PSRM.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1