Citeste si...

CENTENAR SFATUL ȚĂRII, LA CHIȘINĂU

centenar sfatul 1La 21 noiembrie, s-au împlinit 100 de ani de la convocarea primei ședințe a primului organ legislativ al Basarabiei – Sfatul Țării. Cu această ocazie, s-a desfășurat Conferința științifică internațională „Centenar Sfatul Țării”. Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Academia Română, Institutul de Istorie al AŞM, Institutul de Istorie „A.D.Xenopol” al Academiei Române, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chişinău, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca în colaborare cu alte instituţii partenere. Inaugurarea lucrărilor conferinței au avut loc în clădirea fostului Palat al Sfatului Ţării.

În deschiderea manifestării, Ansamblul Etnofolcloric „Ștefan Vodă”, condus de maestrul Tudor Ungureanuşi Corul de bărbați „Gavriil Muzicescu” al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, conducător Emilia Moraru, au oferit particianţilor la conferinţă şi publicului spectator prezent în sală un recital de muzică folclorică şi patriotică.

Conferinţa a fost inaugurată în cadrul unei şedințe solemne, la care au participat: Iurie Leancă, vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova; Monica Babuc, ministrul Educației, Culturii și Cercetării al Rpublicii Moldova; acad. Victor Spinei, vicepreședintele Academiei Române; acad. Alexandru Zub; prof. dr. Ioan Bolovan, prorectorul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreședintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad Valeriu Matei, din partea ICR Chişinău şi acad. Mihai Cimpoi, în sală fiind prezenţi numeroşi istorici şi oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului.

În cadrul şedinţei plenare, moderată de acad. Victor Spinei şi acad. Valeriu Matei, au prezentat comunicări acad. Alexandru Zub şi acad. Mihai Cimpoi, precum şi dr. Gheorghe Cojocaru şi dr. Gheorghe Cliveti. Apoi lucrările conferinţei au fost prezentate la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universităţii de Stat din Moldova, în cadrul celor patru secțiuni:

· Statul modern român și Basarabia în secolul națiunilor și în anii Marelui Război;

· Românii din teritoriile înstrăinate. Probleme ale mișcării de emancipare politică, națională și culturală din Basarabia în contextul Revoluției ruse;

· Unirea Basarabiei cu România impact și consecințe. Făurirea Marii Uniri: interpretări și dezbateri istoriografice actuale

· Perspective de valorizare a educației istorice prin abordarea științifico-metodologică a temei Sfatului Țării în contextul evenimentelor din anii 1917 -1918 la orele de istorie.

Evenimentul s-a bucurat de un mare success de public, peste 300 de persoane paricipând atât la şedinţa în plen, cât şi la secţiunile ştiinţifice.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1