Citeste si...

DECIZII PROTOCOLARE SEMNATE DE CHIȘINĂU ȘI TIRASPOL

mapReprezentanții  Chișinăului și Tiraspolului  au semnat sâmbătă, 25 noiembrie, la Bender, patru decizii protocolare. Acestea vizează asigurarea bunei funcționări a școlilor cu predare în grafia latină, recunoașterea diplomelor de studii superioare eliberate în stânga Nistrului, restabilirea rețelei de telefonie mobilă și fixă între cele două maluri ale Nistrului și asigurarea accesului nestingherit al proprietarilor la terenurile agricole situate după traseul Râbnița-Tiraspol, transmite IPN.

Răspunzând la întrebările presei, vicepremierul Gheorghe Bălan a spus că au fost discutate toate aspectele ce țin de funcționarea școlilor cu predare în grafia latină. S-a convenit asupra extinderii contractelor de chirie, iar taxa va fi una simbolică. Partea transnistreană va asigura accesul nestingherit al profesorilor și elevilor la instituțiile de învățământ, dar și îmbunătățirea infrastructurii acestor instituții, pentru a contribui la un proces educațional de calitate.

Cât privește accesul la terenurile agricole, s-a convenit ca partea transnistreană să revină la mecanismul existent până în 2006. Proprietarii de terenuri vor trebui să prezinte actele confirmatoare cu privire la proprietate în termen de două luni.

În protocolul pentru restabilirea legăturii telefonice între cele două maluri ale Nistrului nu este fixat un termen, însă Gheorghe Balan a dat asigurări că experții tehnici din cadrul grupurilor de lucru vor identifica soluții în cel mai scurt timp și este cert că tarifele fixate vor fi similare celor naționale.

Întrebat despre chestiunile la care încă nu s-au găsit soluții, Gheorghe Balan a subliniat că acestea fac parte din pachetul „Berlin +” și țin de libera circulație pe cele două maluri, dosarele penale intentate în regiunea transnistreană și recunoașterea numerelor de înmatriculare transnistrene. „Vom lucra în direcția soluționării acestor probleme. Important este că există voință politică și deschidere din partea ambelor părți, dar și a grupurilor de experți. Suntem optimiști că vom găsi soluții”, a mai spus oficialul de la Chișinău.

La rândul său, reprezentantul  Tiraspolului, Vitali Ignatiev, a spus că prin semnarea celor patru protocoale părțile au dat dovadă de deschidere în soluționarea problemelor cu caracter socio-umanitar. Acesta a apreciat drept pozitiv faptul că s-a ajuns la un numitor comun în recunoașterea diplomelor eliberate de Tiraspol, acest lucru, potrivit lui Ignatiev, va asigura mobilitatea academică a tinerilor din stânga Nistrului și accesul la educație.

 De asemenea, acesta a salutat decizia luată în cazul restabilirii rețelei telefonice și a precizat că grupurile de experți vor veni cu o viziune comună pentru a elimina impedimentele și a oferi servicii de calitate.

 

Sursa: Ipn.md

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1