Citeste si...

EVENIMENT RELIGIOS LA SÂN-IANĂȘI, SERBIA

IMG 3460Eveniment religios la Sân-Ianăș, în Serbia. Duminica a V-a după Paști, a Femeii Samarinence (6 mai 2018), a fost pricină de mare bucurie pentru credincioșii ortodocși români din Parohia Sân-Ianăș sau Barițe, din Serbia, aparținând Episcopiei Daciei Felix. În această duminică, biserica de zid din Sân-Ianăș, cu o vechime de aproape 200 de ani, fiind construită între anii 1830-1832, a fost târnosită de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix, care a fost înconjurat de un sobor de clerici din Serbia, România și Ungaria, format din Părintele Traian Ghilezan, Paroh la Sân-Ianăș și Consilier Administrativ-Bisericesc al Episcopiei Daciei Felix, Părintele Emanuel Tăpălagă, Paroh la Sân-Mihai și Vicar Eparhial, Părintele Gheorghe Ianeș, Paroh la Satul Nou și Consilier Economic, Părintele Florențiu Ianeș, Paroh la Mărghita și Srediștea Nouă și Secretar Eparhial, Părintele Aurel Străin, Paroh la Coștei, Părintele Cristian Băbuț, Paroh la Seleuș, Părintele Gheorghe Covaci, Paroh la Cenad, în România și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula, Ungaria. La slujbă au luat parte și oficialități locale, ca de pildă Domnul Goran Donevski, Locțiitor al Președintelui comunei Plandiște, sau Domnul Endre Szábó, Președintele Adunării Comunale Plandiște, comună de care aparține și satul Sân Ianăș, sat în întregime românesc în care trăiesc astăzi aproximativ 340 de enoriași ortodocși români, iar alte circa 40 de persoane sunt plecate la muncă în străinătate.
Ierarhul a fost întâmpinat de dimineață, în mod festiv, la intrarea în curtea bisericii, de soborul slujitor, de copii îmbrăcați în costume populare și de credincioșii care au dorit să fie părtași la acest eveniment istoric din viața satului Sân-Ianăș.
După luarea vremii și îmbrăcarea veșmintelor, a avut loc o procesiune, cu înconjurarea bisericii, de către Ierarh, Clerici și toți credincioșii și sfințirea exterioară a locașului de cult, iar mai apoi sfințirea Sfintei Mese, care avea pregătite toate cele necesare pentru a primi podoaba sfințeniei și a deveni Altar al Jertfei nesângeroase a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, oferită tuturor credincioșilor prin intermediul Sfintei Împărtășanii. A fost sfințit, de asemenea, iconostasul și pictura interioară, după care a urmat îndată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită în biserica târnosită, de Ierarh și întreg soborul slujitor. Răspunsurile la strană au fost date cu dăruire și pricepere de un grup de tineri studenți teologi din Timișoara, condus de Marian Bigaz.
De asemenea, la momentul potrivit, mulți copii și credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine, pentru a primi în chip deplin Jertfa Euharistică și darul cel mai de preț oferit tuturor credincioșilor ortodocși de către Sfânta noastră Biserică, prin Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Siluan a tâlcuit importanța deosebită a acestui moment liturgic prilejuit de târnosirea unei biserici, care vine oarecum în completarea pericopei evanghelice duminicale, oferind samarinencei de odinioară, dar și creștinilor căutători ai adevărului, de astăzi, răspuns la întrebarea unde ne putem închina în duh Adevăratului Dumnezeu și cum putem dobândi și noi viața cea veșnică, prin comuniune cu Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Cel Care s-a jertfit și a Înviat pentru noi. Ierarhul l-a felicitat pe Părintele Paroh Traian Ghilezan pentru această grija deosebită arătată față de sfânta biserică și pentru sufletele credincioșilor săi, cărora le slujește, ca Preot Paroh la Sân-Ianăș, începând din anul 1981, fiind și fiu al satului, la fel ca și Părintele Vicar Eparhial Emanuel Tăpălagă, care s-a născut în acest sat. La rândul său, Părintele Paroh a luat cuvântul și a mulțumit Ierarhului pentru această zi de sărbătoare adusă de târnosirea bisericii, precum și tuturor credincioșilor care l-au sprijinit în realizarea lucrărilor de restaurare săvârșite de-a lungul anilor la locașul de cult, dar și pentru participarea în număr mare la acest eveniment. La sfintele slujbe au luat parte circa 250 de persoane, iar după aceea, cu toții, potrivit tradiției, au trecut prin Sfântul Altar și s-au închinat la Sfânta Masă, iar apoi au participat și la agapa frățească oferită lor din partea Parohiei. Alături de enoriașii din Sân-Ianăș, au mai participat credincioși din Sân-Mihai, Vârșeț, Mărghita, Straja, dar și din alte localități.
Biserica de zid din Sân-Ianăș a fost construită între anii 1830-1832, pe timpul păstoririi Preoților Andrei și Petru Popovici, în locul unei biserici mai vechi, din bârne, datând din anul 1521, de la întemeierea acestei localități, în care s-a slujit vreme de 311 ani, după cum consemnează Preotul Ioan Neagoe, în Sfânta Evanghelie din anul 1861. Biserica a aparținut credincioșilor ortodocși români din aceste părți, oameni harnici și educați în duhul dragostei creștine, precum menționează și „Catastiful de mile” al Patriarhiei din Peci, încă din anul 1660. La Revoluția din 1848 biserica a fost devastată, iar iconostasul a ars în întregime, fiind înlocuit cu un alt iconostas, din cărămidă, care la rândul lui s-a crăpat pe înălțime, la cutremurul din 1991 și a fost schimbat cu un iconostas nou, în 1993. Locașul de cult nu a avut pictură, fiind pentru prima dată pictat, dimpreună cu iconostasul, în anul 1993, de către Pictorii Ion D. Ion și Ionică Pop, din Negrești-Oaș, România. În 1965 a fost construit cafasul, sau balconul bisericii, deoarece cel vechi avea dimensiuni foarte modeste, zece ani mai târziu (în 1975) a fost clădită și casa parohială, iar în 1978 s-a realizat zugrăvirea bisericii în exterior, toate acestea fiind făcute prin contribuția substanțială a enoriașilor din Sân-Ianăș.
 
Continuând un lung șir de Preoți slujitori la acest Sfânt Altar, din 1981 biserica ortodoxă românească din Sân-Ianăș a fost încredințată spre păstorire Părintelui Traian Ghilezan, care slujește până în prezent în această Parohie. În timpul său au fost efectuate ample lucrări de restaurare la locașul de cult, după cum urmează: renovare capitală, în anul 2000; schimbarea ferestrelor, în 2007; înlăturarea igrasiei prin hidroizolarea zidurilor, în 2009; zugrăvirea în întregime a fațadei și turlei, în 2014; schimbarea în totalitate a acoperișului, prin înlocuirea țiglelor vechi, în 2015; aleea betonată din jurul bisericii, terminată de curând.
Toate aceste lucrări au fost încununate cu slujba de târnosire a bisericii și slujirea Sfintei Liturghii Arhierești, în Duminica a V-a după Sfintele Paști, din Anul Mântuirii 2018, când biserica a primit binemeritata sa haină și podoabă de sfințenie și de har.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Daciei Felix
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1