Citeste si...

CONGRESUL SPIRITUALITĂŢII ROMÂNEŞTI S-A ADRESAT CONDUCERII UCRAINEI ÎN LEGĂTURĂ CU LEGEA EDUCAŢIEI CARE „LICHIDEAZĂ ÎNVĂŢĂMÂNTUL ÎN LIMBA MATERNĂ”

La lucrările celui de al XXI-lea Congres al Spiritualităţii Româneşti care s-a desfăşurat în perioada de 28 noiembrie - 2 decembrie la Alba Iulia şi Zlatna scriitorul bucovinean, Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române a susţinut o comunicare în plenul congresului despre situația comunităţii româneşti din Ucraina – informează Agenția BucPress.
În calitate de preşedinte al Centrului Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, el s-a oprit la subiectul „efectelor negative, dezastruoase și distructive” pe care le va avea noua Lege a Educaţiei asupra identităţii românilor din nordul Bucovinei, nordul şi sudul Basarabiei şi din ţinutul Herţa, care, „după 1944, în urma pactului Ribbentrop-Molotov, fac parte din Ucraina, unde sunt supuse unui regim treptat, perseverent de asimilare şi de deznaţionalizare”.
În urma comunicării prezentate, participanţii la Congres, români din circa 30 de ţări ale lumii, au votat o Adresare către conducerea Ucrainei de a renunţa la politica de asimilare a minorităţilor naţionale, de lichidare a învăţământului în limba română.

 

sursa: BucPress

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1