Citeste si...

CONSTANTIN CODREANU: CER GUVERNULUI ROMÂNIEI SĂ INTERVINĂ ÎN APĂRAREA DREPTURILOR ROMÂNILOR DIN UCRAINA DUPĂ CE ACEȘTIA AU DEVENIT ȚINTA ATACURILOR EXTREMIȘTILOR

Miercuri, 6 decembrie 2017, deputatul român Constantin Codreanu, Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat o declarație politică la tribuna Camerei Deputaților, denunțând atacurile contra comunității românești din Cernăuți și cerând Guvernului României să intervină prompt în apărarea drepturilor românilor din Ucraina.
Potrivit unui comunicat de presă, remis Agenției BucPress, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a declarat următoarele:
„Domnule președinte, stimați colegi, Comunitatea Românilor din Ucraina a fost recent, din nou, ținta atacurilor extremiștilor ucraineni.
Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” și restaurantul „București” din Cernăuți au avut parte de o descindere violentă a reprezentanților partidului ”Corpul național” în ziua de 1 Decembrie, sub protecția forțelor de ordine ale statului ucrainean.
Extremiștii ucraineni au proferat amenințări directe în adresa academicianului Vasile Tărâțeanu, președinte al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, cu avertismentul că va fi „umflat și dus pe sus” dacă va mai încerca să organizeze manifestații de protest contra prevederilor antiminoritare și discriminatorii ale Legii ucrainene a educației. Precizăm că academicianul Vasile Tărâțeanu a fost unul din organizatorii mitingului pașnic de protest din 17 octombrie, de la Cernăuți, contra prevederilor neeuroconforme ale articolului 7 din respectiva lege.
Autoritățile ucrainene nu au oferit până acum informații privind caracterul autorizat sau neautorizat al acțiunii extremiștilor din partidul „Corpul național” și nici nu s-au delimitat de această acțiune. Faptul poate fi interpretat drept complicitate tacită cu extremiștii ucraineni.
Presa ucraineană a preluat în totalitate insinuările aberante și acuzațiile nefondate de separatism ale extremiștilor din partidul „Corpul național”, prezentându-le drept adevăruri absolute și inducând o atmosferă de maximă ostilitate față de liderii comunității românești din nordul Bucovinei și ținutul Herța.
Academicianul Vasile Tărâțeanu a calificat atacul extremiștilor ca fiind îndreptat contra tuturor liderilor asociațiilor românești din Ucraina, cu un scop vădit de intimidare, amenințare și reducere la tăcere atât la modul general, cât și vizavi de discuțiile contradictorii față de articolul 7 al Legii educației din Ucraina.
„În mod clar ei vor să ne închidă gura, ca să acceptăm ucrainizarea forțată”, a menționat liderul românilor din Ucraina, subliniind că ”atacurile directe, precum și cele mediatice asupra Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, ar putea degenera în atacuri cu mult mai grave, de pe urma cărora am putea regreta cu toții”.
Denunțăm de la tribuna Parlamentului României atacurile contra comunității românești, atacuri tolerate și încurajate tacit de către autoritățile ucrainene”.
În încheierea declarației sale politice, deputatul Constantin Codreanu s-a adresat Guvernului țării:
„Facem apel către Guvernul României, în special către Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Românilor de Pretutindeni, să intervină prompt, conform prerogativelor, în apărarea românilor din Ucraina contra oricărui atac extremist ce riscă să degenereze, spre satisfacția centrului de putere imperială din răsărit, în dauna minorității românești din Ucraina și a relațiilor dintre Ucraina și România”, a declarat Constantin Codreanu.

 

sursa: BucPress

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1