Citeste si...

EVENIMENTE LITURGICE ŞI CULTURALE LA GIULA, UNGARIA

Gzula.jpg

La Gyula, în orașul de pe Crișul Alb, care este centrul comunității românești istorice dar și al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, au avut loc sâmbătă, 13 ianuarie 2018, mai multe evenimente, cu caracter liturgic și cultural-administrativ.

În Catedrala Episcopală cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, după săvârșirea Sfintei Liturghii, a fost săvârșit botezul pruncei Ștefania Eva Mihaly, cel de-al doilea copil al unuia dintre tinerii care lucrează la Centrul Eparhial, pe nume Andrei Mihaly Arpad, fiind originar din Arad și angajat al Episcopiei din Ungaria începând cu data de 1 decembrie 2017.

Botezul a fost făcut de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, împreună cu un sobor format din Părintele Lucian Farcașiu, Profesor de Liturgică la Facultate de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula.

Nașii celei nou-botezate, familia Nicolae și Mihaela Băcanu, dar și alți participanți la slujbă: părinți, rudenii și cunoscuți ai familiei Mihaly, provin din Arad, încât slujba Botezului pruncei Ștefania Eva a fost și un prilej de comuniune frățească românească dincolo de granițe.

În cuvântul de învățătură, rostit la final, Preasfințitul Părinte Siluan și-a exprimat bucuria pentru această Sfântă Taină, care aduce în rândul Episcopiei și al Bisericii Creștine Dreptmăritoare Universale un nou membru, spre bucuria familiei sale și a întregii Biserici și a subliniat importanța acestei slujbe, săvârșite într-o perioadă specială a anului liturgic, după Sărbătorea Botezului Domnului, dar cu un specific particular și concret și care revarsă în viața celui botezat mari daruri spirituale și stabilește o relația personală directă cu Hristos Domnul, Întemeietorul Bisericii noastre și Dătătorul vieții celei veșnice.

Cea nou-botezată a fost mai apoi îmbisericită și împărtășită de Ierarh cu Sfintele Taine, iar atmosfera de comuniune românească a continuat și la agapa ce a urmat după slujbă.

În aceeași seară, în sala festivă a Primăriei orașului Gyula, în prezența multor oficialități și participanți, între care s-au numărat Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, Părintele Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc și alți clerici ai Episcopiei, Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, Domnul Kovacs Jozsef, Deputatul de Giula în Parlamentul de la Budapesta, Viceprimarul Aradului, Primari și Viceprimari din diferite localități, inclusiv românești, Conducători ai Poliției și a multor alte instituții locale din Giula, în total circa 300 de participanți, a avut loc recepția tradițională de Anul Nou, oferită de Domnul Primar Görgényi Ernő (Ghiorgheni Erno).

Cu acest prilej, după salutul Primarului, care a evidențiat realizările deosebite din viața orașului în 2017, prin diferite proiecte și finanțări, dar și speranțele pentru anul ce a început de curând, au fost premiați cei care au avut realizări deosebite în diferite domenii de activitate din Giula și a fost oferit un minunat program cultural de jazz, foarte apreciat de toată lumea. La final s-a ciocnit și o cupă de șampanie, potrivit obiceiului.

Manifestarea constituie un punct de reper în viața orașului Giula, la început de An Nou și un semn de mulțumire adusă de Primărie instituțiilor și cetățenilor care trăiesc și își desfășoară activitatea în acest oraș.

 

Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Giula

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1