Citeste si...

CONCURS DE POVEŞTI ROMÂNEŞTI LA MICHERECHI, ÎN UNGARIA

IMG 22071La Școala Generală din Micherechi, Ungaria, s-a desfășurat cea de-a XIV-a ediție a Concursului de povești pentru copii, intitulat „Vasile Gurzău”, după numele unui cunoscut povestitor român din această comună din Ungaria, care a trăit între anii 1898-1980.
La concurs au participat 24 de elevi, din clasele I-VIII, de la Școala Generală din Micherechi, precum și mai multe oficialități, între care s-au numărat Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Părintele Protosinghel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial și Profesor de Religie la Școala din Micherechi, Părintele Aurel Becan, Protopop de Seghedin, care a reprezentat și Consulatul General al României la Giula, Domnul Daniel Banu, Consulul General al României la Seghedin, Doamna Maria Gurzău Czegledi, Directorul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, Doamna Ana Ruja, Directorul Școlii Generale din Micherechi și gazda acestei manifestări, Doamna Tünde Ruja Nyári, Directorul Grădiniței din Micherechi, Doamna Margareta Tat, Primarul localității Micherechi, Doamna Eva Bocsor Karancsi, Președintele Autoguvernării Românești a Județului Bichiș (Békés), Doamna Delia Covaci, Directorul Executiv și Redactorul-Șef al publicației „Cronica” a AȚRU, Doamna Anca Becan, Redactor al săptămânalului „Foaia Românească”, Domnul Tiberiu Boca și echipa redacțională de la emisiunea în limba română „Ecranul Nostru”, a Studioului Teritorial din Seghedin al Televiziunii Naționale MTV1, ș.a.
Rând pe rând, începând de la cei mai mici, din clasa I, și până la cei mari, din clasa a VIII-a, elevii povestitori au venit în fața publicului și cu mult talent au rostit câte o poveste, preluată atât din literatura română, cât și din creațiile povestitorilor români din Ungaria, spuse în graiul local, sau chiar și creații recente, ale unor povestitori de astăzi, adaptate la teme de actualitate, din viața satului și a societății, în general, care au fost apreciate de spectatori și au fost răsplătite cu multe aplauze. Poveștile prezentate au fost apreciate de un juriu format din Doamna Director Maria Gurzău Czegledi, de la Giula, nepoata povestitorului Vasile Gurzău, Doamna Eva Bocsor Karancsi și Domnul Vasile Poiendan, contemporan al povestitorului omagiat, iar la urmă au fost acordate premiile I, II și III, pe categorii de clase: I-II, III-IV, V-VI și VII-VIII, precum și câteva premii speciale, oferite de Preasfințitul Părinte Siluan, Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria (UCRU) și Autoguvernarea Românească Județeană din Bichiș. Toti ceilalți elevi participanți au primit și ei câte un cadou din partea Primăriei locale, în semn de apreciere pentru participare, efortul depus și talentul arătat.
Premiile au fost primite cu multă bucurie, în entuziasmul general al colegilor micilor povestitori.
Astăzi, la Școala Generală Românească din Micherechi învață un număr de 110 elevi, sub îndrumarea a 13 profesori și a altor două cadre didactice suplinitoare.
Vasile Gurzău este unul dintre povestitorii cunoscuți ai românilor din Ungaria, alături de Mihai Purdi, din Otlaca Pustă, sau Teodor Șimonca, din Chitighaz. El s-a născut la Micherechi în 16 martie 1898, într-o familie numeroasă, cu 5 copii, a trăit viața în condiții grele, alături de ceilalți consăteni ai săi, și chiar dacă nu a făcut multă școală, și-a descoperit și cultivat cu multă sârguință acest talent al povestitului, pe care i l-a dat Bunul Dumnezeu și l-a dezvoltat atât în viața sa obișnuită, de la sat, cât și în timpul Primului Război Mondial, când a ajuns, pe front, până în Galiția și Italia. Povestea în orice împrejurare și era foarte apreciat de ceilalți consăteni, iar talentul său a fost descoperit și pus în valoare de Profesori renumiți de la Budapesta, precum Domokos Sámuel, sau folclorista Kovács Ágnes, la propunerea căreia a și primit distincția de „Maestru al artei populare din Ungaria”, în 1973.
Talentul său și dragostea pentru frumos și arta populară au fost preluate de urmașii săi, între care se numără și Doamna Maria Gurzău Czegledi, Profesoară de Limba Română și Director al Liceului Românesc din Giula vreme de două mandate, dar și de acești copii talentați din Micherechi, care participă anual, cu sârguință, la concursul dedicat memoriei lui Vasile Gurzău.

Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1