Citeste si...

VICE-AMBASADOR FRANCEZ, INTERESAT DE ROMÂNII DIN UNGARIA

IMG 2506Lespagnol Thibaut, Prim Consilier și Vice-Ambasador sau Locțiitor de Șef de misiune la Ambasada Franței din Budapesta, a efectuat în perioada 26-27 martie 2018 o vizită de lucru la mai multe instituții reprezentative ale comunității românești din Ungaria, în localitățile Giula și Micherechi.
Ocupând această funcție diplomatică în cadrul Ambasadei Franței de la Budapesta, începând din luna septembrie a anului 2017, dar cunoscând și România, unde a fost Director al Institutului Cultural Francez din Iași, între anii 2003-2005 și fiind căsătorit cu o soție româncă,  Lespagnol Thibaut a dorit să cunoască mai îndeaproape și situația minorității românești din Ungaria, condițiile ei de viață și modul de interacțiune cu Statul Maghiar și a efectuat în acest sens o vizită la Giula, unde a fost primit la instituțiile românești cele mai importante care funcționează în acest oraș, socotit în mod simbolic ca un fel de „capitală” a comunității românești din Ungaria.
Astfel, Espagnol Thibaut a avut, luni, o întrevedere cu  Consulul General, Florin Trandafir Vasiloni, iar marți a fost oaspetele Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu”, unde s-a întâlnit cu Doamna Director Maria Gurzău Czegledi, cu alte cadre didactice și cu cei aproximativ 220 de elevi din clasele IX-XII ale Liceului, care au fost foarte interesanți de dialogul cu diplomatul francez, acesta fiind și vorbitor de limba română. Însoțit de Traian Cresta, Purtătorul de cuvânt al comunității românești din Ungaria în Parlamentul de la Budapesta, de Tiberiu Iuhas, Președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Maria Gurzău Czegledi, Directorul Liceului Românesc,  Delia Covaci, Directorul-Executiv și Redactorul-Șef al Săptămânalului „Cronica” al AȚRU și  Redactorul Corina Sebestyen, Diplomatul a mai vizitat sediul AȚRU, Catedrala și Reședința Eparhială a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, unde a fost primit de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan și Părintele Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc. Ierarhul i-a prezentat oaspetelui francez date importante din istoricul Catedralei și al comunității ortodoxe românești din Ungaria, care a reușit de-a lungul vremii, prin multe străduințe, să decidă înființarea unei Episcopii, în anul 1946 și să își dobândească un Ierarh, începând din anul 1999 și este deținătoarea mai multor cărți și obiecte bisericești de valoare, între care se numără și un exemplar al Cazaniei lui Varlaam, din 1643 și care a fost deținut de Parohia Săcal. O parte dintre aceste obiecte au fost expuse într-un Muzeu al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, inaugurat în anul 2014.
Domnul Vice-Ambasador a semnat in Cartea de Onoare a Episcopiei, de la Centrul Eparhial.
După-amiază, Domnul Espagnol Thibaut a fost oaspetele Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), unde s-a întâlnit cu Doamna Director Eva Iova-Șimon, Redactorul-Șef al Săptămânalului „Foaia Românească” și cu alți redactori ai acestei publicații și a vizitat, de asemenea, localitatea Micherechi, unde a discutat cu Doamna Primar Margareta Tat și cu Părintele Paroh Ioan Bun.
Oaspetele a fost încântat de primirea făcută peste tot, în cadrul acestei mici, dar inimoase comunități românești din Ungaria, pe care a apreciat-o pentru dinamismul ei și modul cum a reușit să îmbine păstrarea valorilor tradiționale românești, ca de pildă limba română și alte obiceiuri proprii, cu valorile Statului și a comunității maghiare majoritare, în mijlocul căreia trăiește și își desfășoară activitatea.
Vizita a avut loc ca urmare a cunoștințelor despre România și legăturilor românești pe care le-a avut și anterior Domnul Espagnol Thibaut cu România, dar și la propunerea Domnului Purtător de cuvânt, Traian Cresta și ea va continua și cu alte întâlniri, ce vor mai avea loc în viitor. 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1