Citeste si...

SĂRBĂTOARE LA ROMÂNII DIN BĂTANIA-UNGARIA

IMG 3357Biserica din Bătania (Battonya), aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și fiind închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, și-a sărbătorit hramul în prima Duminică după Praznicul Sfântului și a Patra după Paști, a Vindecării slăbănogului din Vitezda.
Cu acest prilej, în locașul de cult a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu un sobor format din Preotul Paroh Mihai Vidican, Părintele Aurel Becan, Paroh la Cenadul Unguresc și Protopop de Seghedin, Protopopul locului, Părintele Florin Olteanu, Paroh la Chitighaz și Protopopul Giulei, Părintele Liviu Iștoc, Preot slujitor la biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Curtici, Arhiepiscopia Aradului și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula. Tot de la biserica din Curtici a participat la hram și Corul mixt al Parohiei, condus de Profesorul Adrian Bughi, care a întâmpinat dimineața pe Ierarh, dimpreună cu ceilalți credincioși ai Parohiei Bătania și a dat apoi răspunsurile la Sfânta Liturghie.
La slujbă au luat parte circa 130 de credincioși, precum și oficialități, între care s-a numărat Domnul Traian Cresta, Purtătorul de cuvânt al comunității românești din Ungaria în Parlamentul de la Budapesta, care este originar din Bătania și locuiește în orașul său natal.
Atmosfera de sărbătoare, creată prin rugăciune și prin cântările Corului arădean, a adus multă bucurie duhovnicească tuturor participanților și cinstirea cuvenită Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. La slujbă au luat parte și copii ai comunității românești locale din Bătania, care urmează ore de religie la Școală, cu Părintele Marius Vidican și ore de Limba Română cu Doamna Învățătoare Sofia Pilan, iar la momentul potrivit au rostit împreună Crezul.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Siluan a subliniat importanța întâlnirii personale a omului, în general, și în special a credincioșilor cu Mântuitorul nostru Iisus Hristos, care are puterea de a cuceri inimile acestora, dar și de a dărui sănătate și vindecare sufletească și trupească doar prin cuvântul Său, după cum o dovedește cu prisosință și minunea vindecării slăbănogului din Vitezda, care deși avea foarte multă răbdare și căință, în sufletul său, nu a fost vindecat de apa cea tămăduitoare a scăldătorii, ci de cuvântul cel atotputernic al lui Hristos. Acest cuvânt, împărtășit cu dragoste și tânărului Gheorghe de către părinții săi după trup, în copilăria sa, a adus roade bogate și l-a întărit în credința mărturisitoare pe cel care avea să se arate Mare Mucenic și Mărturisitor al lui Hristos, pentru care și-a jertfit și viața, cu bucurie. Și chiar dacă Sfântul Gheorghe a plecat atât de tânăr din viața această pământeană, prin moarte martirică, iată că nădejdea și credința sa creștină nu i-au fost înșelate, căci el a devenit una dintre florile alese ale calendarului creștin, căruia prin purtarea de grijă și darul lui Dumnezeu i-au fost închinate nenumărate biserici, unde este pomenit și chemat în rugăciune după atâția ani și foarte mulți creștini și creștine, din România și din lumea întreagă îi poartă numele până în ziua de azi.
La vremea cuvenită, copiii și credincioșii care s-au pregătit au fost împărtășiți de Ierarh cu Sfintele Taine, iar la final a fost sărbătorit și Părintele Liviu Iștoc, pentru faptul că în 28 aprilie 2014 a fost instalat ca Preot slujitor la Curtici, alături de alți doi Preoți, având așadar 4 ani de slujire în această Parohie și 20 de ani de preoție, în total (fiind hirotonit în 8 februarie 1998 pentru Parohia Șeitin, tot din Arhiepiscopia Aradului).
Toți cei prezenți au fot invitați apoi la o agapă frățească, potrivit tradiției, oferită de Parohia Bătania la cantina Școlii Generale Românești „Lucian Magdu” din această localitate, care a încheiat practic sărbătoarea hramului.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1