Citeste si...

SLUJIRE INTER-ORTODOXĂ LA SEGHEDIN, ÎN UNGARIA

IMG 6096Data de 14 ianuarie 2019, reprezintă nu doar Odovania Praznicului Botezului Domnului, după calendarul nou, pentru creștinii dreptmăritori de pretutindeni, ci și Anul Nou, Praznicul Tăierii Împrejur a Domnului și Sărbătoarea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, după calendarul iulian, neîndreptat.
Răspunzând invitației adresate de Preasfințitul Părinte Lukijan (Luchian) Pantelici, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria și Administratorul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Timișoara, în biserica ortodoxă sârbă din Seghedin (Szeged), Ungaria, a avut loc o slujire inter-ortodoxă, la care, alături de Ierarhul sârb a co-liturghisit și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix, dar și alți clerici din cele două Eparhii, din Ungaria și din România. O slujire asemănătoare, inter-ortodoxă, a avut loc recent și în Catedrala Episcopală Românească din Giula, Ungaria, cu prilejul hramului acestei Catedrale, la Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae (6 decembrie 2018), dar de data aceasta ea s-a petrecut în biserica ortodoxă sârbă din Seghedin. Cele două slujiri relevă dorința de întărire a relațiilor frățești, inter-ortodoxe, a celor două Eparhii, română și sârbă, care funcționează pe teritoriul Ungariei, alături de alte trei jurisdicții ortodoxe (bulgară, greacă și maghiară, aflată sub autoritatea Patriarhiei Moscovei), dar și pe aceea de a consolida acest gen de relații pentru Eparhiile care funcționează în Serbia: Episcopia românească a Daciei Felix, de la Vârșeț și Eparhiile Ortodoxe Sârbe din Voievodina și din Sudul Dunării.
Din soborul slujitor, alături de cei doi Ierarhi: PS Lukijan și PS Siluan, au mai făcut parte Părintele Iustin Stoianovici, Exarhul mănăstirilor din Eparhia Sârbă de Timișoara, Părintele Dalibor Milencovici, Parohul bisericii sârbe din Seghedin, Părintele Aurel Becan, Protopop Ortodox Român de Seghedin și Paroh la Cenadul Unguresc (Magyarcsanád), Părintele Tibor Imrenyi, Parohul bisericii ortodoxe maghiare din Seghedin, Părintele Svetomir Milicici, Parohul bisericii sârbe din Desk (Ungaria), Părintele Dina Ciocov, Paroh la biserica sârbă din Sânnicolaul Mare (Județul Timiș), Diaconii Ștefan Milișavici și Miodrag Iovanovici, ai Preasfințitului Părinte Episcop Lukijan și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală Românească din Giula, iar răspunsurile la strană au fost date de grupul coral de credincioase al Parohiei sârbe din Sânnicolau.
Cuvântul de învățătură al zilei l-a ținut Preasfințitul Părinte Lukijan, care a vorbit despre darul cel mare pe care Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Dumnezeu și Om adevărat, îl face tuturor celor care cred în El și care Îl urmează în fiecare zi a vieții lor, punându-și toată nădejdea lor în El.
Credincioșii care s-au pregătit, au fost împărtășiți cu Sfintele Taine, care lucrează în modul cel mai desăvârșit, prin puterea Mântuitorului Hristos, marele dar al unității creștine, dar și pe toate cele de trebuință și de folos fiecărui suflet de creștin ortodox.
Îndată după Sfânta Liturghie a fost săvârșită și slujba de „Te Deum”, pentru Noul An.
Atmosfera de comuniune și bucurie, la început de An Nou calendaristic, după stil vechi și la sfârșit de Praznic al Bobotezei, după calendarul nou, a continuat și la agapa frățească care a urmat după aceea.
Preasfințitul Părinte Siluan, adresându-se credincioșilor, a subliniat faptul că Praznicele sărbătorite acum aduc mare bucurie și binecuvântare în sufletele credincioșilor ortodocși de pretutindeni și a vorbit despre importanța unor astfel de slujiri comune, care se fac spre bucuria credincioșilor sârbi și români, aflați sub purtarea de grijă a Sfintelor Biserici Ortodoxe Autocefale Surori din care fac parte. Aceștia pot, astfel, să experimenteze în mod concret puterea jertfelnică a dragostei și chemării Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a rugat și a lucrat dumnezeiește ca toți să fie Una, dar care pot să își păstreze și să își afirme, în același timp, darurile, caracteristicile și specificul neamului din care fac parte, în bună conviețuire cu ceilalți, spre dobândirea vieții veșnice și a Împărăției Cerurilor.
Biserica ortodoxă sârbă din Seghedin a fost construită de sârbi, între anii 1773-1778 și ea deține multe cărți și obiecte liturgice vechi, de mare valoare, ca de pildă o icoană cu Năframa Sfintei Veronica, de secol XVII, adusă din Rusia și fiind pictată în stilul școlii lui Andrei Rubleov, sau două icoane vechi, cu Maica Domnului, aduse din Serbia în timpul migrației din 1690. Între anii 1996 și 2017, tot aici, în biserica ortodoxă sârbă, cu binecuvântarea Episcopului Ortodox Sârb din Ungaria, au fost săvârșite și slujbe în limba română, o dată pe lună, pentru Parohia Ortodoxă Românească din Seghedin, care a luat ființă la inițiativa și sub purtarea de grijă a Părintelui român Aurel Becan, iar din 9 iulie 2017 ele au continuat la Paraclisul românesc amenajat în incinta Hotelului Forrás (Foraș), din Seghedin și sfințit pentru românii ortodocși din acest oraș universitar, de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1